Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove mjere

Okupljanje samo za dva kućanstva, zabrana izlaska iz svoje županije, teže do propusnica...

Nove mjere u Hrvatskoj
Foto: PIXSELL
1/13
18.12.2020.
u 12:22

Sve mjere koje su sada aktualne produljuju se pa tako kafići i restorani ostaju zatvoreni

Stožer je na presici predstavio nove mjere. Zabranjuje se napuštanje županije, a vraćaju se propusnice čije će se dobivanje postrožiti. Mjere koje su sada aktualne produljuju se pa tako kafići i restorani ostaju zatvoreni. Iznimka je da se okupljanja ograničavaju na dva kućanstva. Odluka o nužnim mjerama stupa na snagu 21. prosinca, a odluka o napuštanju županija stupa na snagu 23. prosinca.

U Hrvatskoj danas imamo 3272 novih slučajeva zaraze. Obavljeno 10.849 testiranja. Na bolničkom je liječenju 2918 bolesnika. Ukupno je preminulo 68 osoba. Preminula je osoba koja je imala 27 godina, a prema informacijama radilo se o urinarnoj infekciji.

"Incidencija nam je 579,1. Najvišu ima Međimurska, slijedi Zagrebačka županija. Nalazimo se, prema 14-dnevnoj incidenciji, na 25. mjestu među 27 europskih država, višu imaju Luksemburg i Litva", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. 

"Oni koji prebole koronu mogu još prenijeti zarazu", kazao je Beroš.

"Ovaj virus nas je osudio na zajedništvo, moramo biti upućeni jedni na druge. Ako neki pojedinac ne nosi masku, može zaraziti sebe i druge. Isto je s cjepivom. Cjepivom štitimo sebe i sve druge", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar Davor Božinović predstavio je nove mjere. 

"Početak školskih praznika – učenici idu na raspust do 18. siječnja, čime će se smanjiti pokretljivost učenika, rasteretit će se javni školski prijevoz", kazao je Božinović. Kazao je da će se u srijedu u Vladi razgovarati s HGK i HOK i da je inicijativa da radnici koriste stare godišnje odmore tijekom božićnih i novogodišnjih odluka. "Oni upućuju apel svima da svojim zaposlenicima omoguće korištenje godišnjih odmora, upoznati su sa svime i Sindikati", dodao je. 

"Nastavljaju se aktualne mjere uz neke iznimke. Privatna okupljanja i svečanosti ograničena su na 10 osoba, a ograničava se i okupljanje na dva kućanstva. Misna slavlja održavaju se putem radija i TV-a, a osim za Badnjak i Božić, bit će dopuštene iznimke, uz posebne mjere. Kod kina i kazališta i misnih slavlja mora biti osigurano sedam četvornih metara površine. Zabranjuje se napuštanje mjesta prebivališta. Zabranjuju se putovanje izvan matične županije", kazao je Božinović.

Video: Stožer predstavio nove mjere: Zabranjuje se napuštanje matične županije

"Zabrana napuštanja županije neće se odnositi na: osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu, dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom i zaštitarske službe, izvješćivanje javnosti, pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb, putovanja na posao i s posla ako je neophodno i ne može se obaviti od kuće, žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprečavanju širenja bolesti COVID-19, diplomatsko osoblje", kazao je.

"Riječ je o dva tjedna, apeliramo na sve da se suzdrže od putovanja i okupljanja i druženja. Ja znam da su brojne firme upravo u ovo vrijeme bile sklone poticati da djelatnici uzmu godišnji. Poslodavci će propusnice tražiti od Stožera, već imamo upite i radi se na tome", kazao je Božinović.

Oni koji su uplatili rezervacije mogu dobiti propusnicu

"Kada govorimo o opravdanim razlozima, tu postoji cijeli niz mogućnosti, odnosno situacija koje će Ravnateljstvo procjenjivati. To su osobe koje skrbe za starije i nemoćne, ali i rezervacija smještajnog objekta kojem nije zabranjen rad tako da oni koji su uplatili budu u poziciji ostvariti taj svoj plan", kazao je Božinović.

Upute za vjerska okupljanja

"Apelirat ćemo na crkvu da i vjernici osiguravaju provođenje mjera. Što se tiče okupljanja ispred crkvi, vrijedi ona horizontalna mjera o okupljanju 25 ljudi. Bit će i mjera da se polnoćke pomaknu, da sve mise završe do 22 sata i isto tako da članovi istog kućanstva ne trebaju održavati razmak. Preporučuje se odrediti klupe za vjernike iz istog kućanstva", kazao je Capak.

"Infektivne bolesti šire se putovanjima, to je znanstveno dokazano", kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić.

Napuštanje prebivališta i povratak

"Što se tiče odluke, to je odluka o zabrani napuštanja, a ne o zabrani povratka. U ovom trenutku, ukoliko je netko prijavio prebivalište negdje drugdje, to se tretira da je to stalno prebivalište. To bi trebalo značiti da tu osoba stalno živi", rekao je Božinović.

Vjerska okupljanja za blagdane

"Dali smo snažnu preporuku da se misna slavlja prenose radijom i TV-om. Postoji duhovna potreba ljudi na odlazak u Crkve i ako postoje mjere i ako postoji izračun koliki je rizik, odlučeno je da se osigura mir ljudima, da im se to omogući za Badnjak i Božić, a onda se vraćamo na staro", kazao je. "Svatko onaj tko je vjernik to zna, to je jedan sat, to nije boravak od nekoliko sati, to se provodi u miru i svi koji jesu vjernici to će shvatiti, to se tiče svih vjeroispovijesti, to vrijedi i za Hanuku i Bajram", kazala je Markotić.

Količina cjepiva

"Nemamo za sada nikakav dokument. Čim ga dobijemo, reći ćemo vam kolika je to količina. Čim dođe, cijepit ćemo prioritetne skupine, kao što smo već najavili. Mislimo da će to biti simbolična isporuka i da će se to provoditi u bolnicama", kazao je.

Nepovjerenje u Stožer

"Ja ne znam za istraživanja, znam da ih ima puno. Ono što nas brine jest ova situacija koja brine cijeli svijet. Kao što vam je rekao i kolega Capak, mjere sigurno pomažu. Imamo stvarno različite situacije. Ima zemalja kojima su mjere dosta pomogle, nekima nisu. Nitko nema recept. Ono što znamo jest to da treba izbjegavati bliske kontakte, 50 posto zaraza posljedica su obiteljskih okupljanja, a na to ne možete utjecati, već samo apelom", kazao je Božinović.

"Ja ću ići na polnoćku, bit ću vani. Idem svake nedjelje u crkvu i stojim vani. Nisam vidjela kršenje mjera", kazala je Markotić

"Već 34 godine idem na polnoćku ranije", kazao je Capak.

 

Ključne riječi

Komentara 255

SA
SamoIstina
11:01 18.12.2020.

Predlažem Plenkoviću i Vladi RH da za spas svojih fotelja odobre i prijeđu na mjeru 4.000 HRK koliko daju i gospodarstvu. Mislim da bi to bila značajna pomoć u ovoj krizi. Isto odlučiti i o Uredu predsjednika države, dakle svi na 4.000 HRK

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
10:27 18.12.2020.

Kako je HDZ ukrao Božić.

DU
Deleted user
10:25 18.12.2020.

sinhronizirano,sirom EUSSRa,briselski politbiro salje naredbe petkom....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije