Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Vlada proglasila dan žalosti zbog žrtava potresa 2. siječnja 2021. godine

Pixsell
30.12.2020.
u 10:32

Sjednica Vlade započela je minutom šutnje

U srijedu u 10 sati u NSK održala se sjednica Vlade. Glavna tema bio je, naravno, razorni potres od 6.2 stupnja prema Richteru koji je u utorak pogodio Petrinju, ali se osjetio u cijeloj Hrvatskoj.

Također, vlada je objavila najnovije informacije o pandemiji koronavirusa u Hrvatskoj. 

Pogledajte sjednicu Vlade u cijelosti:

Sjednica Vlade počela je minutom šutnje za sve stradale u potresu. ''Razorni potres odnio je sedam života za sada, izražavamo suosjećanje s obiteljima poginulih i onima koji su ranjeni'', rekao je uvodno premijer Andrej Plenković. Izvijestio je da je ozlijeđeno 26 osoba i da se ruševine još pretražuju.

Najavio je da će Vlada donijeti odluku o danu žalosti - u subotu 2. siječnja. ''Ovo je prilika da Hrvatska pokaže veliko srce, to se već osjetilo. Posebno cijenimo ljude koji daju pomoć i preporučujemo da pomoć ide putem civilne zaštite i Hrvatskog crvenog križa da pomoć dođe i do najmanjeg sela, zaseoka i mjesta'', rekao je. Moli građane da budu oprezni jer se pojavljuju i lažni računi. Rekao je da je primjereno što su donijeli odluku da se ukinu propusnice, ali je još jednom zamolio sve da budu oprezni i pridržavaju se epidemioloških mjera.

'Uz ovo smo imali i niz aktivnosti vezanih uz obnovu Zagreba. Tijekom siječnja očekuju se pozivi kako bi se iskoristilo 683 milijuna eura koje smo dobili iz Europskog fonda solidarnosti. Hrvatsku će danas posjetiti i Janez Lenarčić, slovenski povjerenik nadležan za ovakve izvanredne situacije', kazao je Plenković.

VIDEO: Strašne scene iz Petrinje nedugo nakon potresa

Plenković je kazao da će poslijepodne imati telefonsku sjednicu Vlade na kojoj će donijeti odluku o preraspodjeli neutrošenih sredstava za pomoć zdravstvu.

Kao interventnu pomoć u ublažavanju i saniranju posljedica potresa trima županijama ukupno upućuje se 120 milijuna kuna - 100 milijuna kuna najteže pogođenoj Sisačko-moslavačkoj, a po 10 milijuna Zagrebačkoj i Karlovačkoj. ''Ovo je samo prvi korak, računamo i na sredstva europskih fonova, brojne međunarodne financijske institucije su se već javile i iskazale spremnost za pomoć'', rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Vlada je donijela i odluku o naknadi volonterima koji rade na stručnoj procjeni uporabljivosti građevina na potresom pogođenim područjima. Ministar Darko Horvat rekao je da je materijalna šteta ogromna. ''To je dobra odluka da im zahvalimo'', podvukao je premijer.

Ministar Vili Beroš je izrazio sućut obiteljima stradalih. Objavio je i kakva je situacija s koronavirusom.

"Evakuirano je 335 bolesnika iz pogođenog područja uz poštivanje mjera. Obišle su se bolnice, odlučuje se o daljnim koracima", rekao je Beroš.

"7864 osobe su cijepljene u tri dana", rekao je Beroš. Dodao je da je stigla nova doza cjepiva.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da su ukinute propusnice kako bi se ljudima olakšalo nakon potresa, ali pozvao sve da ne zaborave na epidemiološke mjere. Apelirao je da se ne ide u potresom pogođena područja već da doniraju financijsku pomoć i potrepštine.

VIDEO: Filmski prizori iz epicentra potresa, zemlja se doslovno otvorila

Vlada RH u koordinaciji sa županom Splitsko dalmatinske županije na današnjoj sjednici Vlade donijela je Odluku o dodjeli financijskih sredstava u iznosu od 3 700.000,00 kuna ( tri milijuna i sedamsto tisuća kuna ) za sanaciju štete nastale uslijed prirodne nepogode uzrokovane poplavom pravnim i fizičkim osobama na području grada Vrgorca

Vlada je otvorila račun za donacije financijskih sredstava u akciji ''Pomoć za obnovu nakon potresa''.

HR12 1001 0051 8630 0016 0 Državni proračun Republike Hrvatske

s pozivom na broj odobrenja: HR68 5444 - OIB uplatitelja

Donacije financijskih sredstava za uplatitelje izvan Republike Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke:

Hrvatska narodna banka

Trg hrvatskih velikana 3,
Zagreb 10000, Hrvatska

BIC (SWIFT) CODE BANKE: NBHRHR2XXXX

Primatelj:

Ministarstvo financija Republike Hrvatske, Katančićeva 5, 10000 Zagreb, Hrvatska

IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

Referenca plaćanja: Pomoć za obnovu nakon potresa

 

Komentara 16

SI
signum88
10:41 30.12.2020.

A čemu služi Vlada? Da nas upozorava??? Pa hitno donijeti Zakon i takve koji pljačkaju ili varaju po kratkom postupku cijepiti olovom !

VE
Ventilator2
10:45 30.12.2020.

Draga vlado, a gde su robne rezerve?? I ko je odgovaral za to kaj ih nema

TA
Tajg
11:13 30.12.2020.

Gdje je novac iz Brisela?Migrante,propale firme,financiske tajkune,banke,osiguranja dobijaju permanentno novac. Šta je sa pučanstvom koji plaća porez u EU,posebno ovih hrvatskih obitelji ,kada će dobiti novac i perspektivu? Poljaci,Mađari,Turci izvlače milijarde,a ti Plenkovići zadovoljan si kao lojalni političar EU. Udarii šakom na stol u Briselu,daj potporu napaćenom narodu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije