Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josip Plavec, šef udruge Kronoplja:

Uzgoj marihuane pod kontrolom, zašto ne?

Josip Plavec
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
16.03.2018.
u 19:49

Proizvođač industrijske konoplje J. Plavec: Trebalo bi odlučiti bi li se marihuana uzgajala u medicinske ili rekreativne svrhe

Ne znam kako bi to u nas funkcioniralo na otvorenom, no ja sam svakako za legalizaciju uzgoja – kaže Josip Plavec iz velikogoričke tvrtke Herbio Plus, komentirajući ovotjedni prijedlog čelnika HSS-a Kreše Beljaka Vladi kako popis djelatnosti OPG-ova treba proširiti na uzgoj marihuane, čime bi se spriječilo crno tržište koje “divlja” u Hrvatskoj.

Popunili bi i posezonu

Plavec s kooperantima na 250 hektara uzgaja industrijsku konoplju (Cannabis sativa), koju kao sirovinu u svijetu koriste za više od 25.000 različitih proizvoda – od tekstila, odjeće, obuće, užadi, papira, građevinskog materijala do biomase i biodizela. Sjemenke i hladno prešano ulje te biljke danas zovu i superhranom. No zbog poveznice s indijskom rođakinjom (Cannabis indica) i količine THC-a u tragovima (do 0,2%), hrvatska legislativa ni nju “ne voli” i brani njezino cjelovito iskorištavanje, osim sjemena, listova i cvijeta, zbog čega nas ozbiljni ulagači svake godine u širokom luku zaobilaze i odlaze u Rumunjsku, Srbiju... Kako onda legalizirati uzgoj još neželjenije marihuane, pitamo Plaveca, koji je i predsjednik udruge Kronoplja.

– Lako. Možemo neki put i preskočiti koji korak da ne budemo uvijek među zadnjima. Samo bi trebalo odlučiti hoće li to biti u medicinske ili rekreativne svrhe, jer se ova prva proizvodi u strogo kontroliranim uvjetima. U Italiji to, primjerice, radi vojska u suradnji s nekim kompanijama. Ako se marihuana sadi u zatvorenom, mogu se imati i tri-četiri berbe godišnje i manje je podložna štetnicima, plijesni i slično. U otvorenom je jedna berba i veći utjecaj štetnika. No kod sadnje u rekreativne svrhe to nije problem – objašnjava Plavec, ističući kako je u svakom slučaju potrebna i edukacija onih koji bi to radili, bili oni OPG-i ili tvrtke. Za razliku od ratarskih kultura, oko marihuane ima i puno ručnog rada, okopavanja, branja... pa bi se i puno ljudi zaposlilo.

– U nizu saveznih država u SAD-u dozvolila se sadnja konoplje u rekreativne svrhe. Na nju se plaćaju veliki porezi i taj novac ulaže u otvaranje vrtića, škola, za socijalu, beskućnike... Mi pak imamo jako dobre brojke u turizmu koje bi legalizacija marihuane podebljala i na obali i u kontinentalnom dijelu – tvrdi Plavec, ističući kako bi prema jednoj računici samo u Istru zbog marihuane svakog vikenda dolazilo između 50 do 100 tisuća Talijana bez obzira na sezonu, što bi podebljalo hrvatski BDP, a imali bismo i dobar izvozni proizvod.

Mario Puškarić, čiji je OPG Agro Puškarić u nas najpoznatiji po proizvodnji krumpira i češnjaka, smatra kako bi OPG-ovi s marihuanom dobili dobar prihod, no zalaže se za ekstremno jake kontrole. – Pitate li me kao građanina, smatram da je marihuana manje štetna od alkohola – kazao je.

Poticaji za industrijsku

Beljakov prijedlog nije obradovao ministra Tomislava Tolušića.

– Beljak možda ne zna da se industrijska konoplja uzgaja u Hrvatskoj od 2012., a poljoprivrednici koji siju certificirano sjeme dobivaju i poticaj. Lani smo tako isplatili više od milijun kuna poljoprivrednicima koji je uzgajaju na 870 ha i od nje rade izvrsne prehrambene i kozmetičke proizvode. Toplo preporučujem navedenom gospodinu da proba neki od tih proizvoda, ali onaj certificirani, bez THC-a – poručio je Tolušić. Beljakova nekadašnja stranačka kolegica, eurozastupnica Marijana Petir, kazala je kako Beljak kao čelna osoba HSS-a samo potvrđuje kako nimalo ne razumije probleme sela i, umjesto da predlaže rješenja za probleme mladih poljoprivrednika i generacijske obnove, pristupa poljoprivrednom zemljištu, previsokih troškova proizvodnje i visokih kamatnih stopa te nepoštene trgovačke prakse, bavi se marihuanom.

Industrijska i indijska konoplja u staru su praktično identične, dok ne dođe do ploda, odnosno cvjetanja, kaže Plavec. Problem je, međutim, što se u slučaju da imamo polja obiju vrsta u krugu nekoliko kilometara lako došlo do njihova međusobnog oprašivanja pa se u slučaju da u nas dođe do takve proizvodnje o tome mora voditi računa. – Jako bitno da se kod medicinske konoplje izdvoje sve muške stabljike i dobiju samo ženske koje daju cvijet pogodan za proizvodnju farmaceutskih proizvoda ili za rekreativnu upotrebu, a sadrži 100 puta više THC-a od industrijske konoplje. Kod sadnje na otvorenom problem su kiše zbog kojih se cvijet može upljesniviti, doći štetočine... ili je u blizini neka njiva koja se prska pesticidima... Zato konoplju treba saditi u zonama s prirodnim barijerama, kao kod ekološke poljoprivrede – kazao je.

Komentara 19

DU
Deleted user
20:29 16.03.2018.

zakonom propisati uzgoj marihuane i prostituciju pa tko voli nek izvoli a država tu može ubrati poreze

Avatar Thc
Thc
20:02 16.03.2018.

Nama je nazalost vaznija istanbulska konvencija.

NO
nogogaz
22:15 16.03.2018.

balkanski HDZ nikad neće pristat da narod sam sebi uzgaja najstariju lijekovitu biljku planete.... pa ipak imamo kapitalizam i neko mora da imat profit...a to ne može bit narod... Naprijed HDZ! ruši sve!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije