Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predstavio svoju knjigu
Povratak na članak

Uzelac: Rata u Hrvatskoj nije smjelo biti, najviše kriv manjak djelovanja SKH

Umirovljeni sveučilišni profesor defektologije i političar Slobodan Uzelac u biografskoj knjizi, koju je izdala Naklada Ljevak na 350 stranica u formi intervjua, govori o obiteljskom porijeklu i školovanju, političkom usponu, o političkom položaju Srba u Hrvatskoj, o djelovanju u politici i osobnim promišljanjima

Komentari 17

Avatar votum
votum
00:22 14.06.2023.

Dakle, sve suprotno i mirni smo od vječne njihove želje da posjeduju Hrvatsku zemlju posredno ili neposredno. Navedene osobe i tako mrzimo, što znači da smo ih prirodno prepoznali kao ono što jesu. Izdajnici i lopovi. Da su uopće došli na vlast, dokaz je manipulacija i laži "postjugoslovena".

VL
DU
Deleted user
00:41 14.06.2023.

ako vec prica o 5%tnoj manjini, zasto ne pise i o statusu Roma u Hrvatskoj ili Hrvata u srbiji

VL
DU
Deleted user
06:36 14.06.2023.

napisati knjigu o oslobodilackom ratu u Hrvatskoj od 1989 do 1955 a ne spomenuti agresiju srbije i cg i terorizam vecine srba koji su zivjeli tada u Hrvatskoj je jednostavno zamagljivanje cinjenica i istine...skh je bio ogranak skj te totalitaristicke ideologije sa ciljem sveukupne ugroze Hrvata kao nacije...po meni ova knjiga je izdana sa ciljem buđenja srbskog svijeta u Hrvatskoj...sanjaju crnu goru u Hrvatskoj..napisati knjigu o ratu u Hrvatskoj a ne napisati tko je ubio 15 000 hrvatskih bojovnika i 7500 Hrvata civila nije vriedna nikakove pozornosti...itd

VL
22
224
07:54 14.06.2023.

Zanimljivo!!.........ništa o Garašaninu?...ništa o planu stvaranja velike Srbije?...ništa o planskom uništenju Hrvata 1945. i 1946.? ... ništa o planskim lažima i sotoniziranju Hrvata preko jednog stoljeća?..ništa o SPC-u kao izvoru svih nevolja u "regionu"?....ništa o memorandumima 1 i 2?.....Gospposin počinje negdje iz sredine s već odavno znanom srpsko-ljevičarskom tezom: "ko nas to zavadi".......Ma jako mi je zanimljivo to srpsko nejedinstvo? Naime nikada mi neće biti jasna činjenica kako to da su svi srbi u Hrvatskoj ljevičari a svi Srbi u Srbiji desničari?

VL
GO
goran2hr
10:33 14.06.2023.

Nije pravedan. Hvali Sandera, a zanemaruje "suho zlato" Plenkovića koji za njih učinio daleko više..

VL
MK
MKinkognito60
08:50 14.06.2023.

Poznajem jednu slovensku obitelj u koju se priženio radnik koji je došao iz Srbije, kad je došlo do raspada političkog sustava svaki republjički tv dnevnik je imao svoje vijesti i komentare. Priženjeni gospodin koji je do tada dobro i ugodno živio želio je gledati iskjučivo dnevnik tv Beograd, obitelj željela gledat dnevnik iz svoje države. Gospodin napušta obitelj jer se smtra ugrožen jer ne može gledati dnevnik TV Beograd. Jeli Račan morao dati direktivu o emitiranju sao TV Beograda, jeli Račan morao predati miliciju takozvanim saveznim milicajcima iz Beograda, jeli Račan morao potpisati predaju generalima kad su to od njega zahtjevali po partijskoj liniji. Možda je veterinarski tehničar Hadžić morao postati direktor uspješnog poduzeća kako nebi dizao bunu, opet po partijskoj liniji. Jeli Milan Martić morao bit ministar unutrašnjih poslova pa nebi morao osnivat svoju miliciju. Po njegovom znači Hrvatska ne bi mogla biti niti građanska država u kojoj bi se demokratski birala vlast nego pojednostaviti stvar i imenovati vlast od strane pripadnika manjine kojoj pripada. Ne možemo zaboravit kako je samo jedna manjina htjela cijelu vlast u Hrvatskoj.

VL
AN
ante7
06:47 14.06.2023.

Da nije bilo rata bilo bi lustracije, a to je pogubnija opcija za tatice i sinove.

VL
VA
vadis1
11:07 15.06.2023.

Uzelac je u pravu. Da je bilo vise razuma s obe strane rata nebi bilo. A bolje je i sto godina pregovarati nego jeda dan ratovati.

VL
FR
FranjoTT
13:54 14.06.2023.

HDZ je napravio najviše za Srbe!

VL
Avatar Cohen
Cohen
14:35 14.06.2023.

Zanima me komentar povjesničara poput Tvrtka Jakovine na ovu tezu. Ne vjerujem da je SKH mogao nešto učiniti.

VL
Avatar Art of Noise
Art of Noise
16:05 14.06.2023.

Srbi u Hrvatskoj nikada nisu bili konstitutivan narod nego ono što su i oduvijek bili u Hrvatskoj, kao i sada, nacionalna manjina. Jer u nekadašnjem Ustavu SR Hrvatske iz 1974., stoji da je SR Hrvatska nacionalna država, dakle, nacionalna država samo Hrvatskog naroda, i država, ali ne i nacionalna, Srpskog naroda u Hrvatskoj, i država, ali ne i nacionalna, drugih naroda i narodnosti u Hrvatskoj - "Socijalistička Republika Hrvatska je nacionalna država hrvatskog naroda, država srpskog naroda u Hrvatskoj i država drugih naroda i narodnosti koje u njoj žive." Puni tekst. Uočite ogromnu razliku. Upravo zato što je Hrvatska nacionalna država jedino i isključivo Hrvatskog naroda, jedino je on, Hrvatski narod i bio, i može biti, nositelj suvereniteta u njoj, kako tada, tako i nakon donošenja novog, demokratskog, Ustava. Nikakve povijesne ni kulturne ni pravne ni političke osnove, napose povijesne i kulturne, nema, niti je bilo moguće, za takvo nešto. I, to su (i povijesne) činjenice. Da su bili, bili bi to i u novom Ustavu, posebno uzevši u obzir pritisak Međunarodne zajednice na Hrvatsku tada, i gledajući joj svaki zarez u tom novom Ustavu. S obzirom da Međunarodna zajednica zamjerke nije našla niti imala na njega, na novi, demokratski Ustav, i to je dokaz, iako za nas, Hrvate, nebitan, ali čisto kao činjenica, da je s novim hrvatskim, demokratskim, Ustavom bilo sve (i više nego) u redu, i da su Srbi u Hrvatskoj, oduvijek, upravo to - nacionalna manjina. I to je jedina istina.

VL
TR
tratincica68
01:50 14.06.2023.

Da je bilo skinit milosa i tudmana nebi bilo nikakvog rata i danas bi bili u cjelini i tko zna koliko napredni.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.