Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klimatska katastrofa

Uzbuna u Europi: Kontinent se bori s neviđenim vrućinama, ogroman rast broja smrti zbog visokih temperatura

Hot temperatures hit Washington
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS
1/8
22.04.2024.
u 10:28

Europa se suočava s ekstremnom vrućinom, što uzrokuje ozbiljan problem za ljude. Razlog tome su zagađivači u atmosferi koji zadržavaju toplinu, što dovodi do rekordno visokih temperatura. Ove vrućine donose probleme danju i noću, a broj smrtnih slučajeva zbog visokih temperatura porastao je za 30% u proteklih 20 godina.

U Europi su zabilježeni rekordni brojevi dana s ekstremnim toplinskim stresom, što je izuzetno opasno stanje u kojem tijelo ne može pravilno regulirati temperaturu, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema i čak prestanka rada ključnih organa. To se događa kada tijelo nije u mogućnosti efikasno se rashladiti putem isparavanja znoja zbog prevelike vlage u zraku.

Zajedničko izvješće Copernicusa (EU-ova služba za praćenje klimatskih promjena) i Svjetske meteorološke organizacije (WMO) otkrilo je zabrinjavajuće podatke. Europljani se suočavaju s neviđenom vrućinom tijekom dana, dok noću pate od nelagode zbog visokih temperatura, piše Guardian.

Stručnjaci upozoravaju da se Europa zagrijava brže od prosjeka, što predstavlja ozbiljnu prijetnju. Stopa smrtnosti od vrućina u Europi povećala se za 30% u posljednjih 20 godina. "Iako možda izgleda da su troškovi klimatskih mjera visoki, trošak nečinjenja bit će još veći", izjavila je glavna tajnica WMO-a Celeste Saulo.

Prema izvješću, temperature su bile iznad prosjeka u Europi tijekom 11 mjeseci prošle godine, uključujući najtopliji rujan ikad zabilježen. Osim toga, suho i vruće vrijeme potaknulo je velike požare koji su uništili sela i zagađivali gradove dimom. Požari su bili posebno razorni u južnim europskim zemljama kao što su Portugal, Španjolska i Italija. Grčku je pogodio najveći šumski požar zabilježen u EU, u kojem je izgorjelo 96.000 hektara zemlje, navodi se u izvješću.

VEZANI ČLANCI:

Obilne kiše uzrokovale su smrtonosne poplave, dok je Europa tijekom 2023. bila oko 7% vlažnija od prosjeka u zadnjih 30 godina. Carlo Buontempo, direktor Copernicusa, istaknuo je kako je prošle godine Europa doživjela najveći šumski požar, a istovremeno je to bila jedna od najkišovitijih godina. Buontempo je dodao da temperature nastavljaju rasti, ali još uvijek nije potpuno jasno kako globalno zagrijavanje utječe na povećanje oborina. Topliji zrak može zadržati više vlage, što može rezultirati ekstremnijim olujama, no ponekad složenost klimatskih promjena može rezultirati i manjkom oborina. Ipak, istaknuo je snažnu vezu između globalnog zagrijavanja i ekstremnih toplinskih valova.

Iako izvješće ne pruža podatke za 2023. o broju umrlih od vrućine, poznato je da je 2022. godine zbog visokih temperatura bilo 70.000 dodatnih smrtnih slučajeva. Klimatologinja Friederike Otto sa Sveučilišta Imperial College London izrazila je vjerovanje da je broj smrtnih slučajeva povezanih s visokim temperaturama vjerojatno bio veći u 2023. godini.

FOTO Čistili smo diljem Hrvatske: 'Himna nam počinje s 'Lijepa naša', hoćemo li ju zbog ovog otpada mijenjati?'

Hot temperatures hit Washington
1/26

Komentara 2

V0
Vlaskoulicanec4.0
16:19 22.04.2024.

Koja farsa!!! I kaj znači da se "smrtnost od vrućine povećala za 30%"??? Ako je prije godišnje umiralo 5 ljudi od vrućine, sada ih umre 6. I kakva je to glupost uopće? Ako se od vrućine umire, ona bi pola Afrike, pola Azije i cijeli Bliski istok trebali biti bez populacije. I tko umire od vrućine? I opet oni sa milijun bolesti i boleština. Kao i kod korone... Sve su to priče za malu djecu u cilju opravdavanja politike. Uostalom: kako politika i meteorologija objašnjava da u dijelu Europe pada krajem travnja snijeg? I to je posljedica zatopljavanja???

PM
Pionir_Mali
11:05 22.04.2024.

I to sve nekako krenulo od kada se pojavilo covid cijepivo.😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije