Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strava u Srbiji

Beograd oplakuje žrtve pucnjave u školi. Među ubijenima i učenica francuskog državljanstva

People gather to mourn victims of a school mass shooting, in Belgrade
Foto: ZORANA JEVTIC/REUTERS
1/66
04.05.2023.
u 00:07

U pucnjavi je ubijeno osmero djece i zaštitar, dok su šestero djece i nastavnik ranjeni, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srbije

Četrnaestogodišnji učenik pucao je jutros oko 8.40 sati u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Riječ je o učeniku sedmog razreda rođenom 2009. godine. U pucnjavi je ubijeno osmero djece i zaštitar, dok su šestero djece i nastavnica ranjeni, priopćilo je ranije Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srbije. 

Tijek događaja:

00:01 - Među žrtvama i učenica iz Francuske

Francusko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je kako je među žrtvama masakra i učenica francuske nacionalnosti, prenosi N1 Srbija. ''S tugom smo doznali za oružani napad koji se 3. svibnja ujutro dogodio u školi ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu, koji je izazvao veliki broj žrtava među učenicima i nastavnicima, među kojima je bila i učenica francuske nacionalnosti'', potvrdilo je ministarstvo. ''Naše službe i naše veleposlanstvo u Beogradu mobilizirani su da pruže svu podršku obitelji naše sunarodnice''. Mislimo i na obitelji stradalih, kojima izražavamo najdublju sućut, kao i na brojne ozlijeđene, kojima želimo brz oporavak'', dodaje se.


23:51 - Dječak neće kazneno odgovarati

Otac dječaka koji je usmrtio osmero svojih kolega i jednog zaštitara u osnovnoj školi u Beogradu uhićen je te mu je određeno zadržavanje od 48 sati zbog sumnje u počinjenje kazneno djela protiv opće sigurnosti. Srbijanski Telegraf prenosi kako maloljetnik ne može odgovarati za ovaj počinjeni zločin

>> VIŠE OVDJE


22:45 - Novi detalji pucnjave, nastavnica ispričala: Dječak je čekao da roditelji ostave djecu pa krenuo pucati

Kako vrijeme odmiče doznaje se i sve više detalja ovoga strašnog događaja koji je potresao cijelu Europu. Po riječima roditelja i zaposlenika ove škole, OŠ Vladislava Ribnikara je jedna od elitnih školi, ne samo u Beogradu nego i u cijeloj Srbiji. Učenici su djeca iz cijeloga Beograda čiji roditelji žele da im djeca pohađaju ovu školu. 

>> VIŠE OVDJE


22:27 - Beograđani se okupili u centru

Beograđani su se ove srijede u večernjim satima okupili na Cvjetnom trgu u centru grada i osnovnoj školi u kojoj je došlo do zločina kako bi izrazili sućut obiteljima poginule djece. Promet u centru grada je tim povodom prekinut, a organizirano je i okupljanje ispred škole u četvrtak u 14 sati. 

Građani su u jednom trenutku krenuli pozivati i na ostavku ministra obrazovanja Branka Ružića, a Danas.rs navodi kako je u nekoliko navrata održano i više manjih govora. Roditelji djece koja pohađaju tu školu revoltirani te im smeta što se cijeli slučaj politizira, zbog čega su se građani ubrzo počeli i razilaziti.

People gather to mourn victims of a school mass shooting, in Belgrade
1/8

22:04 - Šef beogradske policije: Rekao je da je psihopat koji se mora smiriti

O slučaju pucnjave u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu, u kojoj je poginulo osmero djece i zaštitar, oglasio se i načelnik beogradske policije Veselin Milić koji je otkrio okolnosti koje su se odvijale u vrijeme zločina.

- Kada je dječak pozvao policiju, rekao je da je pucao u ljude u školi i da je on, u toj izjavi koja je snimljena i snimljena, psihopat koji se mora smiriti. To je rekao i kada je pozvao dežurnog djelatnika Komandno-operativnog centra, u prvoj izjavi na njegov telefonski poziv za prijavu događaja, izjavio je da je nakon pogubljenja, budući da ga hvata strah, panika i čudno disanje, bilo ispravno pozvati policiju i prijaviti incident - ispričao je Milić. Šef beogradske policije kazao je i kako zasad nisu mogli zaznati motiv jer se radi o djetetu, čak ne ni o mlađem maloljetniku. 

>> VIŠE OVDJE


21:01 - "Sakrili su se ispod stolova i on je išao redom i pucao ispod stolova", prepričao je Milan Milošević, otac djevojčice koja je preživjela pucnjavu u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu. 

>> VIŠE OVDJE


20:01 - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ove je srijede u 18 sati sazvao konferenciju za medije povodom nezabilježenog masakra koji se dogodio u jutarnjim satima u beogradskoj osnovnoj školi.

>> VIŠE OVDJE


19:15 - Završen je očevid policije u osnovnoj školi Vladislava Ribnikara gdje je učenik hicima iz pištolja usmrtio osam učenika i zaštitara škole, s terena izvještava Večernjakov reporter Branimir Bradarić.

Podsjetio je kako je cijeli događaj započeo je u 8 sati ujutro kada je učenik ušao u školu naoružan, a u ruksaku je donio dva pištolja i nekoliko molotovljevih koktela.

- Ulaskom u hodnik škole, on je prvo usmrtio zaštitara škole za kojega roditelji i učenici s kojima smo razgovarali govore da je bio ''duša od čovjeka''. Učenik mu je pucao u glavu, a potom je odmah u istom hodniku ubio dvije učenice koje su bile dežurne, njima je to bilo prvo dežurstvo dosad. Bile su učenice 5. razreda. Nakon toga se uputio prema učionici gdje se odvija povijest i odmah kada je otvorio vrata, počeo je pucati. Pucao je u nastavnicu povijesti na koju je navodno imao nekakav pik. Potom je počeo pucati po učenicima u razredu gdje su većinom bile djevojčice. Kako je prenio roditelj jedne od djevojčica koja je bila u tom razredu, ovaj je učenik imao očigledan plan i znao je u koga će pucati, na što ukazuje i popis imena koji je naknadno objavljen. Ta učenica je ispričala kako je on ciljano pucao po razredu, a u jednom trenutku je pogledao i u nju, ali nije pucao već je okrenuo pištolj i počeo pucati na drugu stranu - objasnio je Bradarić iz Beograda.

Učenica je nakon završetka pobjegla van zajedno s još jednim dječakom koji je poslije bio pogođen u nogu. Na kraju je učenik izašao u dvorište škole gdje ga je policija privela i odvela u policiju na daljnje ispitivanje. Roditelji učenika koji pohađaju ovu školu ispričali su nam kako su se neki spašavali na način da su iskakali kroz prozore, čak su i neka djeca legla preko tijela mrtvih samo kako bi spasili svoj život. Među osam ubijenih je sedam djevojčica i jedan dječak. Ranjeno je još šest učenika, od kojih je jedna učenica s ozbiljnim i teškim ozljedama, danas je operirana u bolnici. Ranjena je i jedna nastavnica. 


16:23 VIDEO U Beogradu se na mjestu masakra polaže cvijeće i pale svijeće


16:16 - Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell uputio je u srijedu izraze sućuti obiteljima djece stradale u masakru u beogradskoj osnovnoj školi.

“Vrlo tužna vijest. Želimo izraziti duboku sućut obiteljima žrtava i njihovim bližnjima te brzi oporavak ranjenima”, rekao je Borrell na konferenciji za novinare.


16:07 - Predsjednica Unije sindikata prosvjetnih radnika Jasna Janković ocijenila je da se dogodila "velika tragedija, sigurno nezapamćena u Srbiji" i upozorila da se nasilje, vidljivo u cijelom društvu, "prelilo na škole" koje "više nisu sigurne".

Danas smo mi postali vijest, rekla je Janković novinarima, ocijenivši da se danas dogodilo "sve ono što smo gledali u filmovima i u nekim drugim državama, čudeći se da se to događa".

Neformalna udruga srednjoškolaca "I mi se pitamo" ocijenila je da današnja tragedija "predstavlja poraz društva i kulminaciju zanemarivanja mladih". Mladi od svog rođenja žive u društvu u kojem prevladava nasilje, a u medijima u udarnim terminima i javnom prostoru svakodnevno možemo vidjeti promicanje nasilja koje prolazi nekažnjeno, istaknuto je u priopćenju. Ta srednjoškolska udruga naglašava da mladi "žive nasilje u svim sferama života, pa tako i u umjetnosti, gdje se populariziraju serije koje tematiziraju kriminal i nasilje, te društvene mreže na kojima se odigrava vrhunac".

U brojnim osudama današnjeg masakra, koje stižu iz stranaka, organizacija i udruga, poručuju da je tragedija u osnovnoj školi "posljedica tragičnih društvenih okolnosti i generiranja nasilja koje se godinama promiče u javnom prostoru".

Degradirana škola i urušavanje sustava vrijednosti

Zahtjeva se, među ostalim, hitna sjednica parlamentarnog Odbora za obrazovanje u Skupštini Srbije sa samo jednom točkom - tko je sve odgovoran "za niz događaja koji su doveli do tragedije". Ocjene su i da nastavnici imaju "vezane ruke", što je "izravna posljedica urušavanja sustava vrijednosti".

Oporbene stranke navode kako je današnja tragedija "pokazala do čega može dovesti pogrešna politika Vlade Srbije kojom se unižava položaj nastavnika i dodatno smanjuje broj školskih psihologa, a povećava broj pripadnika osiguranja".

Ukazuje se i na činjenicu da je "škola postala pozornica masakra", što "pokazuje koliko je poremećen sustav obrazovanja u Srbiji, a škola degradirana", dok su "uloga i autoritet nastavnika i drugih stručnih školskih službi, poput psihologa i pedagoga, svakim danom sve slabiji.

"Sva tragedija, sav nemar, nepoštivanje Ustava i zakona ove zemlje, promicanje nasilja i kriminalaca, reality showa, fantoma i batinaša vlasti koji već desetljeće ponižavaju građane, stekli su se u oružju i streljivu koju je u školu donio četrnaestogodišnji dječak", jedna je od ocjena u povodu današnje tragedije. 


16:03 - Nakon što je uhićen dječakov otac, 24sedam.rs navodi kako je privedena i majka maloljetnog učenika.


16:02 - Srpski pisac Dušan Nedeljković, čiji sin pohađa Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, komentirao je za K1 pucnjavu koja se jutros dogodila. Kako je istaknuo, njegov je sin bio u učionici nedaleko od kabineta u kojoj je 14-godišnji učenik pucao. 

>> OPŠIRNIJE

 

People gather to mourn victims of a school mass shooting, in Belgrade
1/55

14:26 Bratislav Gašić, ministar policije, rekao je na presici u Vladi Srbije da je uhićen i otac dječaka.

"Oba pištolja, i onaj u ruksaku i onaj koji je korišten u izvršenju ovog djela, bila su u legalnom posjedu oca dječaka. On tvrdi da su bila zaključana u sefu, pod šifrom. Ima više komada oružja, iz 2016. i 2017. godine, ali očigledno da je dijete imalo šifru za te pištolje", rekao je Gašić i dodao da je dječak često s ocem išao u streljanu, javlja Blic.


14:19 - Vlada Srbije organizirala je izvanrednu konferenciju za medije. Na konferenciji su govorili ministar obrazovanja Branko Ružić, ministrica zdravstva Danica Grujičić i načelnik Policijske uprave Beograd Veselin Milić.

>> OPŠIRNIJE


13:17 - Čelnik beogradske općine Vračar Milan Nedeljković rekao je za RTS da je zaštitar Dragan Vlahović, koji je preminuo od ozljeda, htio spriječiti tragediju. "Tragedija bi bila još veća da nije stao ispred dječaka koji je pucao. Djeca su u stresu. Škola je zatvorena. Ovako nešto nije zabilježeno u povijesti beogradskih škola", rekao je Nedeljković.

Ured Fonda Ujedinjenih naroda za prava djeteta (UNICEF) u Beogradu uputio je danas sućut obiteljima i prijateljima žrtava masakra u školi i potporu svima koji su doživjeli traume. Iz te agencije UN-a poručeno je kako današnja tragedija podsjeća "zašto su važni svijest o mentalnom zdravlju i podrška, posebno u obrazovnom sustavu".

Čelnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić objavila je na Tweeteru kako je "šokirana i žalosna zbog jutrošnje pucnjave u beogradskoj školi". "Moje misli su sa žrtvama i njihovim obiteljima", napisala je.  


13:16 - Ranjena profesorica prevezena je u bolnicu gdje se bori za život. 

>> OPŠIRNIJE


12:57 - Direktor bolnice u Tiršovoj osvrnuo se na stanje nekoliko djece ranjene u pucnjavi. Kako je istaknuo, jedna djevojčica je operirana. Ona ima teške ozljede mozga te se nalazi na intenzivnoj. Dvojica dječaka imaju ozljede donjih ekstremiteta, primaju terapiju i nisu životno ugrožena.


12:54Astrid Merlini, majka djevojčica koja je svjedočila pucnjavi, obratila se medijima te ispričala što se dogodilo kada su dobili informaciju o pucnjavi i došli pred školu. "Policija nije dozvolila da prođemo", kazala je majka te istaknula kako su roditelji molili za informacije koje je dijete upucano. Naime, ističe kako je prvotno bila poznata informacija da je upucano samo jedno dijete. 

>> OPŠIRNIJE


12:05 GALERIJA Policija blokirala prometnice kod škole gdje je dječak pucao

People gather to mourn victims of a school mass shooting, in Belgrade
1/14

11:53 - U pucnjavi je ubijeno osmero djece i zaštitar, dok su šestero djece i nastavnik ranjeni, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srbije.

"Učenik ove škole K. K. (2009.), koji se sumnjiči da je počinio ovo kazneno djelo, pronađen je i uhićen u školskom dvorištu. Sve policijske snage i dalje su na terenu i intenzivno rade na rasvjetljavanju svih činjenica i okolnosti koje su dovele do ove tragedije", navodi se.


11:20 - Prema informacijama koje je Blic dobio "iz pouzdanog izvora", policija i hitna pomoć u školi su zatekli osmero djece i zaštitara koji nisu pokazivali znakove života, no napominju da to ne mora značiti da je toliko preminulih. Trenutno se ne može znati ukupan broj žrtava jer je više osoba u bolnici, od kojih neki u kritičnom stanju.


11:10 - Srpski Blic od roditelja učenika koji pohađaju školu Vladislav Ribnikar doznaje kako se napad navodno odigrao, a sličnu priču prenosi i Telegraf.

Dječak je između 8 i 8:30 sati ušao u školu i odmah se na porti posvađao sa zaštitarom koji ga je pokušao smiriti, no bezuspješno. Dječak je počeo šutati i udarati sve oko sebe, a zatim je pucao u zaštitara kojeg je na mjestu usmrtio. "Čuli smo da je dečko ušao u školu, s vrata je zatekao zaštitara i pucao mu direktno u glavu. Kako je on znao kako se puca?" pitao se jedan od okupljenih roditelja.

Zatim je pucao u učenike koje je zatekao na hodniku na putu prema kabinetu povijesti gdje je zapucao u nastavnicu i ranio ju, a prema pisanju Telegrafa, nastavio je pucati dok ga nisu savladali drugi učenici. Učiteljica je preminula u bolnici od zadobivenih ozljeda, piše Nova.rs. Ostali srpski mediji navode da se liječnici trenutno bore za njen život.


11:00 - Prema neslužbenim informacijama srpskih medija, ranjeno je desetoro djece, no Nova prenosi kako okupljeni roditelji učenika koji pohađaju školu Vladislav Ribnikar tvrde da je povrijeđeno 16-oro djece.


10:58 - Otkriven je identitet 14-godišnjaka koji je otvorio vatru u školi. Njegovi razredni kolege kažu da je povod bio sukob s učiteljicom, te da se radi o inače odličnom učeniku.

>>OPŠIRNIJE


10:55 - Prema informacijama više srpskih medija, jedno je dijete trenutno u operacijskoj sali zbog teških ozljeda glave, liječnici se bore za njegov život. Još je dvoje djece u istoj bolnici s prostrelnim ranama ekstremiteta.


10:50 - Prema najnovijim informacijama, u napadu je ubijeno šestoro ljudi među kojima je zaštitar, ali i nekoliko djece. Neki mediji navode i broj od osam žrtava. Troje djece je hospitalizirano, dvoje je stabilno a jedno je u kritičnom stanju, piše Nova.rs. Neslužbeno dodaju da je više od desetoro djece prevezeno na hitnu pomoć.

Nova.rs piše da je 14-godišnji učenik sedmog razreda pokušao pobjeći s mjesta događaja, no policija ga je brzo uhitila i odvela na ispitivanje. Motiv napada još je nepoznat, a jedna od meta navodno je i bivša učiteljica.

- Učiteljica je slala poruke, zatim je telefon počeo neprestano zvoniti. Trčala sam, došla sam u papučama. Nisam mogla prići školi, htjela sam samo vidjeti je li moje dijete dobro. Ne znam zašto se ovo dogodilo, rekla je za Blic potresena majka pred školom u kojoj se dogodio napad. 

Zbog pucnjave su zatvorene dvije ulice u Beogradu.

Ključne riječi

Komentara 23

ST
starigrad
13:01 03.05.2023.

U osnovnoj skoli!!! Boze, kuda ide ovaj svijet!

TM
trade_mark
16:24 03.05.2023.

dakle, malom je prekipilo jer su ga maltretirali u školi. ajmo se i dalje svi pravit da vršnjačko nasilje ne postoji i da je "to normalno" među djecom.

DU
Deleted user
15:05 03.05.2023.

Kog krivit? Oružje?Oca? Dijete?Društvo? Čitamo da je oružje bilo legalno u posjedu oca,u sefu,pod ključem,kako nalaže zakon. Dijete od 14 godina sigurno ne može kazneno odgovarat,krivica će past na roditelje.A u stvari krivo je društvo u kom su uzor starlete i kriminalci.U kom nikog nije briga za mentalno zdravlje. Zakon o oružju ionako je prerigorozan na ovim prostorim,bojim se da će opet kaznit ljude koji su najmanje krivi.Krenut će hajka na pravo ljudi da se brane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije