Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počelo suđenje lideru Oslobodilačke vojske Kosova

Uz Thaçija se u Haagu posredno pokušava suditi i NATO saveznicima

Former Kosovo President Hashim Thaci attends his war crimes trial in The Hague
Foto: POOL/REUTERS
1/3
04.04.2023.
u 11:13

Među dokazima bit će i slučaj stradavanja profesora Radivoja Papovića koji se pamti po izjavi da "Albanci civilizacijski ne umiju poštovati zakon"

Čovjek kojeg je današnji američki predsjednik (tada potpredsjednik) Joe Biden na sastanku u Bijeloj kući 2010. opisao kao "kosovskog Georgea Washingtona" sjedio je jučer na optuženičkoj klupi u sudnici specijalnog suda Kosova u nizozemskom Haagu i slušao optužbe tužiteljstva koje ga tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

- Razumijem optužnicu i u potpunosti nisam kriv - rekao je Hashim Thaçi, bivši lider Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), a nakon rata premijer, ministar vanjskih poslova i predsjednik Kosova, prvog dana suđenja njemu i još trojici njegovih suradnika. To su Kadri Veseli, Jakup Krasniqi i Rexhep Selimi.

Tajna propćenja broj 59

Sva četvorica optužena su za udruženi zločinački pothvat u okviru kojeg su izvedeni masovni, sustavni, napadi na srpske civile na Kosovu, ali i kosovske Albance koje je OVK ciljao i likvidirao kao političke protivnike. Tužiteljstvo u optužnici govori o "stotinama" žrtava.

Optužnica protiv Thaçija podignuta je u studenom 2020. pred specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu, koji je dio pravnog sustava Republike Kosovo, ali s mjestom rada u Haagu. Čim je saznao za optužnicu, Thaçi je podnio ostavku na mjesto predsjednika i pojavio se u Haagu, gdje je od tada pritvoren.

Former Kosovo President Hashim Thaci attends his war crimes trial in The Hague
1/8

Jučer, danas i sutra traju uvodne riječi na početku suđenja, koje bi prema nekim procjenama moglo potrajati više od šest godina. Tužitelji su u uvodnoj riječi najavili da će sudsko vijeće čuti dokaze o tome kako su u priopćenjima OVK žrtve bile poimence optuživane da su izdajnici ili suradnici srpsko-jugoslavenskih vlasti, a potom bi stradavale, smrtno ili na neki drugi način kažnjiv po točkama optužnice. Tužitelji su jučer u jednom primjeru priopćenja broj 59 prikazali video snimke svjedoka koji kaže da je to priopćenje pisao osobno Hashim Thaçi. U drugom primjeru najavili su da će među dokazima biti slučaj stradavanja Radivoja Papovića, profesora i rektora Sveučilišta u Prištini.

Bez jasne hijerarhije

Oslanjanje tužiteljstva na taj primjer odmah je izazvalo komentare u Prištini: Petrit Selimi, kosovski diplomat i analitičar, na Twitteru je komentirao kako taj detalj pokazuje da se ovo suđenje pretvara u "perverziju" jer je Radivoje Papović bio rektor u vrijeme kad su sa Sveučilišta bili protjerani svi studenti i nastavnici albanske nacionalnosti. Kosovski Albanci pamte ga po izjavama poput one da "Albanci civilizacijski ne umiju poštovati zakon". A tužiteljstvo na početku suđenja jučer tvrdi da je Papović napadnut zbog svoje uloge u obrazovnom sustavu.

Uvodne riječi obrane četvorice optuženih očekuju se danas, a Thaçijeva obrana vjerojatno će tvrditi da on kao vođa OVK ne može biti odgovoran za zločine drugih pripadnika OVK jer u opisano vrijeme ta vojska u nastajanju nije imala funkcionalnu hijerarhijsku strukturu i jasan zapovjedni lanac. To pokazuju i neki dokumenti američke vlade iz 1999., a i drugi NATO saveznici u to su doba na temelju svojih obavještajnih podataka dolazili do zaključka da OVK nije hijerarhijski ustrojena vojska, tako da će obrana na suđenju tvrditi da tužiteljstvo pokušava iskriviti povijesne činjenice kako bi optužilo ne samo visoke vojne i političke predstavnike Kosova, nego posredno i NATO saveznike. Obrana planira kao svjedoke zvati američkog generala Wesleya Clarka i francuskog ministra vanjskih poslova Bernarda Kouchnera, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije