Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TONINO PICULA
Povratak na članak

'Da nam je prije pola godine netko rekao da će Moldavija dobiti kandidatski status, nasmijali bismo se'

Očekivati da će europski čarobni štapić jednom odlukom izbrisati sve deficite u BiH jednostavno nije realno

Komentari 17

BI
billynik
12:00 02.07.2022.

Sad se svi tobože čude a što su učinili da se poštuju pravila koja smo mi morali ispuniti. Ovo je još jedan dokaz da na u EU predstavljaju beskičmenjaci bez vlastita stava i karaktera koji se brinu jedino za svoj novčanik.

VL
LU
Lu13
10:57 02.07.2022.

Sorry ali fakat ne znam kaj je doticni gospodin napravio ua RH od kada je u Eu parlamentu?

VL
Avatar Hrvatska_U❤
Hrvatska_U❤
12:02 02.07.2022.

Da nam je netko prije pola godine rekao da će gorivo biti 15 kn smijali bi se... iebemise za Moldaviju....

VL
RA
RadagastovBrat
11:58 02.07.2022.

Neke godinama guze , drugi mogu preko reda

VL
DU
Deleted user
11:56 02.07.2022.

Jel su oni tamo stvarno odvalili od realnosti?

VL
LE
Levanto
13:23 02.07.2022.

Ne drže u EU i NATO do malih zemalja. Njihovo je da dìžu ruke i šute. Od BIH prave nakazu, a Hrvatska šuti. Čak su i protiv predsjednika koji je digao glas, jer drugačije ne ide.

VL
ST
stefj
11:29 02.07.2022.

EU nema izbora nego širiti se... Budući da imamo toliku birokraciju i enormnu normiranost, to za sobom povlači i visoke poreze i prekomjerne birokratske procedure, EU ne može proizvesti skoro ništa što je globalno konkurentno. Zato mora širiti svoje područje da bi mogla plasirati svoje preskupe proizvode... Relativno nedavno se taj problem dobro vidio - od kada se uvela carina u EU na proizvode bilo koje vrijednost, poprilično su poskupile jeftine sitnice, koje su građani obično kupovali on-line. Ako pogledate cijene Amazon ili Aliexpres, ista stvar za EU će vas koštati duplo više nego u Americi ili Aziji... EU u zadnjih nekoliko desetljeća nije iznjedrila niti jednog globalnog lidera, nema je niti u zadnjim tehnološkim natjecanjima (npr. svemirska utrka), čak nije uspjela biti brza u razvoju, kasnije niti proizvodnji, cjepiva... Čudesno je kako to eurokracija ne vidi ili jednostavno im nije bitno. Bitnije je sebe osigurati, politici pobijediti na izborma, kao da nema sutra... Pogledajte u kojoj smo banani radi strateških odluka birokracije i političke vrhuške, nije to samo plin, Rusija, pogledajte koja je to razina nesposobnosti i korumpiranosti u pandemiji i kod kupovine cjepiva...

VL
DU
Deleted user
15:17 02.07.2022.

Pa sada je svakome jasno kako EU funkcionira.Odjedamput kao iz vedra neba Ukrajina i Moldavija dobivaju status pristupanja EU .Od početka agresije o tome se govorilo onako neformalno i onda kao iz vedra neba inicijativa svi se osvijeste i bezz pogovora podržavaju Ukrajinu i Moldaviju.Stvarna vlast koja donosi odluke se nalazi negdje drugdje a EU parlament samo slijepo slijedi naputke.Koliko im je stalo do Hrvata u BiH govori da većina predstavnika niti nezna za probleme .Nije važno što smo mi članica EU kad se odnosi i poštovanja naspram članica nisu promjenili i tako mi i dalje imamo status egzotične destinacije sa polukolonijalnim statusom jer nekima u EU je teško prevazići navike iz kolonijalnog doba a to je imati poslušnika i bacati mu mrvica da ne skapa od gladi.

VL
IB
iva.begovic
15:06 02.07.2022.

Sjećamo li se još pojma "europska pravna stečevina" ? I postupka usklađivanja s istom. Na desetine i stotine povjerenstava bilo je osnovano u tu svrhu: za granice, za ljudska prava, za hranu itd. Nekoliko desetaka tisuća stranica europske pravne stečevinee trebalo je uklopiti u hrvatski pravni sustav. U mnogim ministarstvima u tu su svrhu osnivani posebni odjeli, a službenici koji su se time bavili imali su 10 % dodatka na plaću. Na tisuće edukacija održano je u sklopu EU Twinning. Na nekima sam i sama sudjelovala. Uglavnom, put ka EU, za Hrvatsku je bio dugotrajan i sveobuhvatan. Što za Moldaviju i Ukrajini, izgleda neće biti slučaj.

VL
DU
Deleted user
12:37 02.07.2022.

Ta odluka o kandidaturi tih zemalja iako simbolička, je čista politička sramota i papazjanija samo takva! Sjetimo se kako su nas "guzili" oko Haga,Gotovine i sl! Ukrajina,Moldavia i Gruzija niti su funkcionalne države prije ovog rata niti danas,a nit susu pravno ni blizu nekakvim kvazi "europskim vrijednostima".Što kaže Mrkomir sa Pantovčaka: za njih je i BiH eldorado!To je kao da đaka koji ima 3 jedince pustite da sada prođe 3 razreda dalje jer je to eto "viši interes".Zapravo je kandidatura tih zemlalja pljuvane u lice svima onima iz istočne i jugoistočne Europe (pa i nama) koji se trude usvojiti bespogovorno "europske vrijednosti". Ne želim nikom zlo ,ali zbog takvih briselkih licemjera želim da Rusi osvoje sve: i Ukrajinu i Moldaviju i Gruziju!

VL
IB
iva.begovic
14:59 02.07.2022.

Da mu se za mandata u EU parlamentu, glava popunila znanjem, promišljanjima i analizama, barem četvrtinu onoga što mu se trbuh popunio , bilo bi dobro. Ali nije, štoviše izgleda da mu se mozak i želudac popunjavaju obrnuto proporcionalno.

VL
Avatar Cohen
Cohen
16:18 02.07.2022.

Reklo bi se da mu pozicija izvjestitelja o strategiji proširenja otupljuje stavove. Nalazi opravdanje za sve što EU čini i ne čini. Geopolitički interes eliminira kriterije. Grčka i Cipar, pa Bugarska i Rumunjska i sad Ukrajina i Moldavija (na n-tu potenciju "zašto Moldavija"). Mrvicu vlastitog stava zadržao u kondicionalu: "....... nego bi to (op. proces proširenja EU) trebao biti proces koji je prepoznat kao koristan i za samu Uniju, a ne samo one koji ulaze u EU" (SIC!).

VL
Avatar spin
spin
14:29 02.07.2022.

Meni se stara licemjerna prostitutka europa odavno zgadila zbog dvostrukih mjerila, a najviše im zamjeram što su srbiji oprostili čaki genocid nad Hrvatima i ostalima iz regije.

VL
Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
19:24 02.07.2022.

'Da nam je prije pola godine netko rekao da će Moldavija dobiti kandidatski status, nasmijali bismo se a da nama je u godini 2007 kada je ta silovita mala europska Slovenija ulazila u Schengen da čemo mi elita regije i balkanska avantgarda pravi hrvati u godini 2022 još poniženi moljakati po Briselu i nemočno čekati ulaz u carstvo odabranih, rasplakali bismo se prije odluke za spašenje i masovne bežanije za Irsku'

VL
Avatar Cantor
Cantor
20:44 02.07.2022.

Dokaz da EU funkcionira kao politički hokus-pokus nedemokratske oligarhije.

VL
DU
Deleted user
20:11 02.07.2022.

Ako ništa drugo, raduje enorman broj "palaca gore" u odnosu na "dolje", (94:8) po ovoj temi, komentatora, koji pokazuje koliko su naše političke "elite" daleko (i suprotno) općenacionalnim stajalištima i koliko su "krivo srasli" ti višegodišnji proračunci RH. I onda se čudimo malim izlazima na izbore. A kaj to i nije cilj?

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.