Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
riješena enigma

Ustavni sud: Granica za referendum je 10% birača u Hrvatskoj

Jasna Omejec
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
Autor
Ivanka Toma
11.12.2014.
u 20:23

Udruga U ime obitelji skupila je 380.649 potpisa, što se pokazalo nedovoljnim

Građanska inicijativa U ime obitelji neće moći raspisati referendum o izmjeni Ustava kojom bi se promijenila izborna pravila jer za to nisu skupili dovoljno potpisa. Za raspisivanje referenduma građanske inicijative potrebno je prikupiti potpise deset posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj. Udruga Željke Markić prikupila ih je 380.649, a po odluci Ustavnog suda objavljenoj u četvrtak trebalo ih je prikupiti 404.252. Osim što je u konkretnom slučaju odlučio da se referendum “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” neće održati, Ustavni sud utvrdio je pravila i razriješio dileme za sve buduće referendume.

Razriješili dvojbe

Pravo glasanja na referendumu imaju svi birači koji su upisani u registar birača i to neovisno o njihovu prebivalištu. Međutim, svojim potpisom zatražiti raspisivanje referenduma mogu samo oni birači koji se na dane prikupljanja potpisa nalaze ili se zateknu na području Hrvatske.

– Pravo birača da svojim potpisom zatraži raspisivanje referenduma ne ovisi, dakle, ni o kakvim drugim pretpostavkama (prebivalištu, važećoj osobnoj iskaznici, činjenici da stvarno živi na području RH i sl.), osim pravne činjenice da je potpisnik birač (što znači da je upisan u registar birača) i faktične činjenice da je potpis dao na području RH – nedvosmislen je Ustavni sud oko pitanja tko i gdje može podržati referendumsku inicijativu. Ustavni suci otišli su i korak dalje pa su rekli kako se određuje apsolutni broj (ustavni prag) od deset posto birača u RH.

To je broj birača koji su na referentni dan upisani u evidenciju birača hrvatskih državljana s prebivalištem u RH (spomenuta evidencija dio je registra birača koji uz nju čine još evidencija birača hrvatskih državljana koji nemaju prebivalište u RH i evidencija birača državljana država članica Europske unije koji ostvaruju biračko pravo u RH).

Kao referentni dan i sat za utvrđivanje ustavnog praga o potrebnom apsolutnom broju birača (od kojeg se računa deset posto koliko treba podržati referendumsku inicijativu) Ustavni je sud odredio broj birača naveden u dijelu registra koji sadrži evidenciju birača s prebivalištem u RH na prvi dan prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma i to u 00.00 sati.

Objava na internetu

Nadalje, u nedostatku pravila, Ustavni je sud u spomenutoj odluci za sve buduće referendume obvezao Ministarstvo uprave da je u povodu odluke organizacijskog odbora o izjašnjavanju birača o potrebi raspisivanja referenduma dužno donijeti rješenje kojim će objaviti ukupan broj birača na referentni dan i sat te izračunati koliko iznosi deset posto od ustavnog praga. To će rješenje morati objaviti na svojim internetskim stranicama i dostaviti ga na objavu Narodnim novinama.

Sadržajem pitanja koje je udruga Željke Markić ponudila građanima na referendum, Ustavni sud nije se bavio jer Sabor u svojoj odluci kojom je tražio da se utvrdi je li prikupljeno dovoljno potpisa kako bi se održao referendum to nije tražio. U svojoj je odluci Ustavni sud pohvalio Ministarstvo uprave i Ministarstvo unutarnjih poslova jer su donošenjem Zakona o registru birača i Zakona o prebivalištu “stvoreni preduvjeti za konačno sređivanje evidencija prebivališta, a time i broja birača u RH, te za rješavanje dugogodišnjeg strukturalnog problema koji se očitovao u tome da je RH imala više birača nego stanovnika”.

>>Markić: Očekujemo da ministar Bauk ponudi ostavku!

>>Željka Markić: Više od 368.000 birača potpisalo je za referendum!

Komentara 39

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
22:26 11.12.2014.

Trebalo bi sada tužbom tražiti usporedbu broja stanovnika i broja birača... Budući da je broj birača lažiran.

TO
tobija
21:41 11.12.2014.

kako vas nije sram lagati. prema popisu stanovništva rh ima 4,2 mil. stanovnika, od toga 800000 maloljetnika. čak su popisi birača stabilni godinama na oko 3,6 ili 3,7 mil. OVA BROJKA JE IZMIŠLJENA!

Avatar airbizz
airbizz
21:41 11.12.2014.

ispada da je najbolje vrijeme za skupljanje potpisa za referendum recimo studeni.onda nema praznika pa dijaspora ne dolazi u hrvatsku.i smiješno i žalosno.bitno je da imamo sustav koji dozvoljava 148 političkih stranaka. samostalno izjašnjavanje naroda je potencijalna opasnost za političkee strukture. interesantno kako 150 ljudi(sabor) i dvadesetak ljudi iz vlade drži na uzdi 4 milijuna ljudi.narod mora sebi priznati da je narod sam po sebi najbitniji.zakoni se kreiraju po volji naroda.kad se neki zakon pokaže nepovoljan za zajednicu,a uzdiže pojedinca,zakon se mora mijenjati.narod mora znati da, kad su političke strukture u pitanju, mora non-stop motriti i ukazivati na propuste vlasti.a ta ista vlast mora znati da su oni u službi naroda i da su samo u prolazu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije