Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napadači pritvoreni

Usred dana u Splitu pretučen LGBT aktivist

policija
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
13.05.2014.
u 19:50

Dvojica mladića, starih 17 i 19 godina, pritvoreni su i kazneno prijavljeni. Ne zna se jesu li to oni isti koji su mu lani razbili ulazna vrata

"Ubit ćemo vas, pederčine!" urlala su dvojica mladića u subotu usred dana, u Starčevićevoj ulici u Splitu, prepriječivši prolazak dvojici muškaraca. Jedan od njih bio je Ante Beus, jedan od organizatora prošlogodišnjeg Split Pridea, koji je već treći put u godini dana žrtva agresivnih homofoba.

Splitska policija pronašla je napadače koji su napali Beusa i njegova prijatelja. Jedan ima 19, drugi 17 godina. Mladići su se, kako navodi policija, izdvojili iz grupe te presreli 31-godišnjaka i 22-godišnjaka, kojima su najprije prijetili tjelesnim napadom i usmrćenjem, a onda su ih i tjelesno napali, pritom lakše ozlijedivši 31-godišnjaka. Protiv obojice je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu zbog sumnje da su počinili kazneno djelo prijetnje u svezi zločina iz mržnje. Pritvoreni su.

Udruge koje štite LGBT osobe, Iskorak; Kontra i Rišpet nisu zadovoljne. 

– Iz medicinske dokumentacije sasvim jasno proizlazi kako je došlo do tjelesnog ozljeđivanja gospodina Beusa. Zbog toga zahtijevamo od policije da kaznena prijava protiv počinitelja bude podnesena i zbog kaznenog djela tjelesne ozljede nanesene iz mržnje – istaknuli su u svom priopćenju za javnost, a Ljubomir Mateljan, koordinator Udruge Rišpet iz Splita napominje kako je policiji trebalo punih godinu dana, koliko je prošlo od kada je Beus prvi put napadnut, za otkrivanje bar nekog od napadača.

– Nezadovoljni smo hrvatskom policijom koja nije na razini na kojoj bi trebala biti. Beusu su prošle godine, nakon Gay Pridea, razbijena ulazna vrata od stana, a sada je dobio udarac u sljepoočnicu. Cijelo vrijeme bio je na meti grupe ljudi koja ga uhodi, prati, vrijeđa, zastrašuje – kaže Mateljan i dodaje kako bi kaznena djela potaknuta mržnjom policajci trebali prijavljivati po službenoj dužnosti, a to rijetko čine.

– Upravo zbog toga što nemaju povjerenja u policiju pripadnici LGBT zajednice vrlo često ne prijavljuju napade – tvrdi Beus.

Za manje do mjesec dana održava se splitski Gay Pride. Atmosfera se zahuktava, ali malo je vjerojatno da se scene kamenovanja povorke, poput onih prije četiri godine, opet dogode. Međutim, događaji poput napada na Beusa, ukazuju kako to nije dovoljno.

– Pravo na život bez nasilja temeljno je ljudsko pravo. Svi građani i građanke Splita, uključujući one koji se aktivno zalažu za ravnopravnost LGBT osoba, moraju se osjećati sigurno u svom gradu – poručila je Sanja Juras, predsjednica Kontre. 

>> 'Napad na LGBT aktivista je počinjen iz mržnje'

Komentara 10

FR
fred99
20:38 13.05.2014.

Evo suze mi frcaju zbog ovog,a teško mi je što i udruge nisu zadovoljne,Večeras ću teško zaspat.Vjerovatno i ostatak nacije.

TP
Tihomir Prdež
20:30 13.05.2014.

"Pravo na život bez nasilja temeljno je ljudsko pravo" zar nije nasilje prisilno nametanje drugima lgbt stila zivota, pri cemu su posebno agresivni prema Crkvi? Nisam vjernik, ali nije lijepo paradiranje i egzibicionizam pred katedralom npr. Tko moze primiti kitu primiti kitu u pak, ne bi trebao plakati nakon jednog samara

Avatar Stipo Li
Stipo Li
21:09 13.05.2014.

Evo krećem od 2099 god. u štrajk glađu zbog ovakvih "brutalnosti".......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije