Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Uspostava Centra dijeljenih usluga omogućuje učinkovitiju javnu upravu, bolju dostupnost servisa i veću sigurnost podataka

Centar dijeljenih usluga
24.11.2023.
u 08:00

Realizacijom ovog projekta omogućuje se da tijela javnog sektora putem „oblaka“ koriste zajedničku, pouzdanu i skalabilnu IKT infrastrukturu i dijeljene usluge što donosi niz koristi – učinkovitiju javnu upravu, veći broj digitalnih usluga javne uprave, bolju povezanost baza i registara, upravljanje i vođenje troškova s jednog mjesta, sigurniju i bržu razmjenu podataka, bolju komunikaciju među tijelima javne vlasti, brži pristup najnovijim tehnologijama…

Uspostava Centara dijeljenih usluga ili „državnog oblaka“ jedan je od ključnih projekata Vlade Republike Hrvatske i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva . Uspostavom Centra dijeljenih usluga objedinjuje se i racionalizira državna informacijska infrastruktura, a cilj je da se upravlja s jednog mjesta, kao i da se svi troškovi vode na jednom mjestu.

Projektom upravlja Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva (SDURDD), a partner na projektu je APIS IT.

Korisnici Centra dijeljenih usluga su prvenstveno tijela javnog sektora, ali od njegove uspostave, iako nemaju direktan dodir s CDU-om, benefite imaju i građani, te poslovni korisnici.

Strateški projekt javne uprave koji je s provedbom započeo 2019. godine u završnoj je godini premašio ključne pokazatelje uspješnosti. CDU platforma koja nudi infrastrukturne, tehničke i poslovne usluge danas ima više od 300 korisnika, a državna sabirnica korisnicima nudi 34 integrirana registra i čak 94 servisa koje koristi više od 160 institucija. Broj upita prema državnoj sabirnici će do kraja godine doseći 250 milijuna, što predstavlja jedan od važnijih pokazatelja uspješnosti Projekta i rezultira povećanjem efikasnosti javne uprave i manjim brojem odlaska građana na šaltere.

Veći broj usluga

CDU tako građanima i poslovnim korisnicima omogućuje bolju dostupnost svih usluga, omogućuje im da štede vrijeme i novac jer kad jednom svoje podatke unesu u sustav, ti će podaci biti dostupni svim institucijama, što znači da više nema čekanja u redovima i obilaska raznih šaltera. CDU im omogućuje i veću sigurnost osobnih podataka, veći broj usluga, kao i olakšano poslovanje.

Korisnici CDU-a su ministarstva, tijela javne vlasti, agencije, bolnice, zdravstvene ustanove, sveučilišta, lokalna samouprava, muzeji… Da bi neko javno tijelo postalo korisnikom, dovoljno je ispuniti zahtjev za korištenje dijeljenih usluga, a nakon što ga Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva odobri, korisnik može početi koristiti dijeljene usluge putem portala e-Službenik. Ukoliko korisnik uoči potrebu za stvaranjem nove usluge, može kontaktirati SDURDD koji upravlja CDU-om. Inače, korisnička podrška CDU-a stalno je aktivna putem ticketing portala ili Jira, gdje korisnici mogu poslati svoje zahtjeve.

Usluge CDU-a obavezna koristiti sva tijela javnog sektora

Uspostavom Centra dijeljenih usluga, osigurano je 10 PB prostora za pohranu podataka, koji je dostupan u dva podatkovna centra – APIS IT Zagreb i APIS IT Jastrebarsko. Uspostavom dva podatkovna centra te osiguravanjem dviju trasa podatkovnih linkova između centara minimalne brzine 2x120 Gbps i dva neovisna spoja na srednji napon, na dva neovisna agregata u dva neovisna UPS-a, stvoreni su preduvjeti za redundantnost svih komponenti unutar podatkovnog centra.

Usluge korištenja pouzdanog smještaja svojih podataka u Centar dijeljenih usluga obvezna su koristiti tijela javnog sektora koja ne raspolažu prostorom koji se temelji na TIER 3 međudržavnom standardu okoline podatkovnog centra. U CDU tijela mogu pohranjivati neklasificirane podatke te podatke koji su prema stupnju tajnosti klasificirani kao „ograničeno“.

CDU se dalje nastavlja razvijati putem sredstava osiguranih kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026. Uspostavljanjem pet novih funkcionalnosti i dodatnih infrastrukturnih resursa, te predstojećim zakonskim promjenama, proširit će se krug korisnika. 

Vrijednost projekta uspostave Centar dijeljenih usluga iznosi 47.909.486,58 eura, od čega je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirala projekt u iznosu od 40.723.063,60 eura.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije