Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osoba tjedna

Uspjeh je i ostati neovisan i uzeti funkciju baš kad donosi plodove

ivan-šimonović
Ilustracija Tonči Zonjić
Autor
Ivanka Toma
12.02.2010.
u 19:00

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović katkad kao da ima nevjerojatnu političku sreću.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović katkad kao da ima nevjerojatnu političku sreću. Baš je on ministar pravosuđa čiji se mandat protegnuo kroz vrijeme u kojemu su se napokon stvorili uvjeti da Hrvatska i Bosna i Hercegovina ukinu mogućnost zloupotrebe dvojnih državljanstava.

Dakako, riječ je o sporazumu koji znači da osoba osuđena za lopovluk u Hrvatskoj može, ako je pobjegla u BiH, u zatvor u Zenici na temelju presude što ju je donio sud u Zagrebu. Točan mu je naziv Sporazum o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima. To je bilateralni ugovor prema kojem jedna zemlja omogućuje priznavanje i izvršenje sudskih odluka druge zemlje, i on nije ništa neuobičajeno, niti je posebnost Hrvatske i BiH.

Posebnost je tih dviju zemalja bivše Jugoslavije u tome što se godinama takav akt koji je postojao na papiru uspješno derogirao. Naime, još je 1996. godine između Hrvatske i BiH bio sklopljen međudržavni dogovor prema kojem se (budući da već nema međusobnog izručivanja svojih državljana) predviđalo da pravomoćni osuđenik u jednoj zemlji može, ako je pobjegao, služiti kaznu u drugoj.

No, jednako kako je još devedesetih, u vrijeme Tuđmanove vladavine u Hrvatskoj, a Izetbegovićeve u BiH vođena politika međusobnog deklaratornog uvažavanja i priznavanja, ali istodobnog držanja fige u džepu, tako je bio formuliran i spomenuti sporazum. U njemu je bilo navedeno da će BiH i Hrvatska međusobno priznavati presude u kaznenim stvarima, ali je postojala odredba da će osuđenici iz jedne zemlje ići u zatvor u drugoj uz uvjet da pristanu na to. Naravno da nitko nije pristao ići u zatvor i da je sporazum bio mrtav.

Nema ministra pravosuđa koji u svojemu mandatu tijekom proteklih četrnaest godina nije došao u situaciju da se bavi ovom odredbom sporazuma. No, tek su se u Šimonovićevu mandatu stvorili politički uvjeti da se problem riješi. Cijela je stvar u tome da političke prilike dviju zemalja više ne čine sustav spojenih posuda. Da je napokon tako pokazali su i rezultati posljednjih izbora, odnosno činjenica da glasovi iz susjedne zemlje uopće nisu utjecali na rezultat izbora u Hrvatskoj.

Kada države vode neovisne politike, onda nemaju razloga održavati ugovore koji služe samo za pokazivanje međunarodnoj zajednici.

Kada se stvari promatraju kroz tu prizmu, onda Šimonovićev potpis koji će značiti pravdu za korumpiranog liječnika Šimića, sumnjivog graditelja vila Dražena Golemovića, potom i za sumnjivog poduzetnika iz Splita Ćurkovića, a izvjesno je da i za još nepravomoćno za ratni zločin osuđenog Glavaša – i nije neki veliki osobni uspjeh.

No, uspjeh je ostati neovisan u politici i uzeti funkciju baš tada kada ona donosi plodove.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
21:36 12.02.2010.

Tako je, ovaj samo sa puno sreće, s kojom nema veze može biti uspješan !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije