Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USURET USKRSU

Uskrs bez turističkih rekorda, Jadranu još uvijek konkuriraju čak i skijališta

storyeditor/2024-03-27/PXL_170422_93033930.jpg
28.03.2024.
u 12:50

Inače, lani je na sam Uskrs u Hrvatskoj bilo oko 135.000 turista, a, recimo, 2019. kad je taj blagdan padao dva tjedna kasnije, gostiju je bilo više od 160.000. Kako god, rani ovogodišnji Uskrs donijet će veći priljev gostiju, a, pomalo neočekivano, bit će i dosta Čeha.

Od početka godine Hrvatsku je posjetilo deset posto više turista nego lani u istom razdoblju, a noćenja su u plusu šest posto. Znači li dobar start 2024. i veći broj turističkih posjeta za Uskrs? Teško, budući da taj blagdan pada devet dana ranije nego lani, u vrijeme kad Jadranu još mogu konkurirati i europska skijališta. Domaćinima se smiješi nikad bolja turistička godina, ali za Uskrs se ne treba previše nadati rekordima.

– Da, Uskrs ove godine pada rano i odlasci prema morskim destinacijama bit će pod pritiskom konkurencije skijališnih destinacija – potvrđuje direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj Romeo Draghicchio i dodaje da Nijemci, unatoč gospodarskoj stagnaciji i stalnim poskupljenjima, ne posustaju sa svojim putnim planovima. – Radije će za koji dan skratiti odmor nego odustati od puta. Hrvatska je pri tome vrlo dobro pozicionirana. Nijemci žele otkrivati nova odredišta u Hrvatskoj kako u predsezoni tako i u posezoni, a nerijetko žele posjetiti i naše kontinentalne krajeve – najavljuje Draghicchio dobar posjet iz Njemačke cijele 2024.

Sam Uskrs, napominju iz Hrvatske turističke zajednice, donijet će pojačan interes ponajprije za obalu. I to najviše iz Italije, Austrije, Mađarske i Slovenije. – Osim njih, veći udio turističkog prometa tijekom Uskrsa tradicionalno čine i domaći gosti. U prilog dobrim trendovima idu zračne linije prema Hrvatskoj koje su ove godine, upravo zbog ranijeg datuma Uskrsa, uvedene i prije kraja ožujka. Nadalje, u dosadašnjem dijelu ožujka više od 502 hotela zabilježila su turistički promet te se može očekivati kako će za Uskrs biti otvoreno gotovo 60 posto svih hrvatskih hotela. Vjerujemo da će Uskrs prema svim turističkim parametrima biti uspješan – smatra Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Inače, lani je na sam Uskrs u Hrvatskoj bilo oko 135.000 turista, a, recimo, 2019. kad je taj blagdan padao dva tjedna kasnije, gostiju je bilo više od 160.000. Kako god, rani ovogodišnji Uskrs donijet će veći priljev gostiju, a, pomalo neočekivano, bit će i dosta Čeha.

FOTO Prekrasni prizori s Tomislavca: Pogledajte kako je Zagreb prigodno ukrašen za Uskrs

storyeditor/2024-03-27/PXL_170422_93033930.jpg
1/17

– Nakon najvećeg turističkog sajma u Češkoj, koji se održao sredinom ožujka u Pragu, najave su više nego optimistične. Češki partneri govore o odličnom bukingu za uskrsne blagdane. Ali, i mnogi posjetitelji sajma koji u Hrvatsku putuju individualno najavili su posjet Hrvatskoj već za Uskrs – otkriva direktor HTZ-a u Češkoj Miodrag Mlačić. Za cijelu Hrvatsku nema skupnih podataka, ali, recimo, samo Istra za uskrsne blagdane očekuje oko 40.000 posjetitelja, odnosno 175.000 noćenja u razdoblju od 29. ožujka do 1. travnja.

– Puno ovisi o tome kakvo će biti vrijeme. Bude li hladno i snijega, neki će Europljani uskrsni vikend iskoristiti da odu na snijeg. Tada turistički promet možda bude i slabiji od planiranih 40.000 dolazaka i 170.000 noćenja, što je, inače, pet, odnosno deset posto manje nego lani, kada je Uskrs ipak bio kasnije. Bude li pak lijepo vrijeme, gosti nas možda i pozitivno iznenade brojem dolazaka – kaže Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istre, i dodaje kako ni eventualni minus ne bi bio razlog za brigu. – Apsolutno, to ništa ne govori o trendovima. Istra je godišnjim rezultatima još lani nadmašila dotad najuspješniju 2019., u izvansezoni nudi puno doživljaja i iskustava, ali uskrsne rezultate ipak prije svega diktira datum.

VIDEO: Milanović se svađao s braniteljem oko imena Banovina

U toj regiji, koju se smatra turistički najrazvijenijom, ali i dosta skupom, za blagdan pred nama ponajprije računaju na domaće goste. Da su cijene u špici mnogim Hrvatima previsoke, potvrđuje i činjenica da je udio domaćih u Istri posljednjih šest, sedam godina znatno porastao upravo u predsezoni. 

FOTO Zagreb izgleda spektakularno: Šarena svjetla i zanimljive instalacije oduševile posjetitelje

storyeditor/2024-03-27/PXL_170422_93033930.jpg
1/45

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Stradun
Stradun
18:35 28.03.2024.

Usuret ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije