Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANSKI DVORI

Plenković: Marić je danas rekao da još nema jasnu sliku što će i gdje raditi u budućnosti

Plenković zahvalio starom i najavio novog ministra financija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
06.07.2022.
u 14:39

Odlično smo surađivali, zajednički održali stabilnost. Ja držim čvrsto političku stabilnost, on je dao ogroman doprinos gospodarskoj stabilnosti, rekao je premijer Plenković o Zdravku Mariću

Nakon sastanka užeg kabineta Vlade i sastanka s koalicijskim partnerima, premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije o ostavci ministra financija Zdravka Marića. 

 

- O tome smo razgovarali nekoliko tjedana, ja sam rekao dobro. Ja sam rekao da razumijem. On će sutra objasniti sve razloge zbog čega to radi. Odlično smo surađivali, zajednički održali stabilnost. Ja držim čvrsto političku stabilnost, on je dao ogroman doprinos gospodarskoj stabilnosti - rekao je premijer Plenković. 

- Želim mu uspjeh, njemu i njegovoj obitelj i veselim se nakon toga suradnji s budućim ministrom, to će biti profesor Marko Primorac. Već ionako mlade ministre, zamjenjujemo s još mlađima. Čovjek koji je upravo specijalist za ono što ministri financija trebaju biti. Sudjelovao je u nizu radnih skupina i dao doprinos brojnim zakonskim prijedlozima. Sa svojim iskustvom će vrlo brzo pohvatati konce. Marko ima trenutno COVID, sredinom idućeg tjedna otići ćemo u Hrvatski sabor i predstaviti ga, on će već od idućeg petka popodne biti novi ministar financija - rekao je. 

Komentirao je i arbitražni spor s MOL-om. 

- Ovo je bio izrazito dug arbitražni postupak. MOL je pokrenuo ovaj predmet. To je slučaj koji nas je dočekao. Bit ove odluke da je od ukupnoga zahtjeva MOL-a koji je iznosio 1,1 milijardu dolara, arbitražni sud dodijelio MOL-u 184 milijuna dolara. To je otprilike 18 posto. Prihvatio je tek manji iznos zahtjeva MOL-a. Hrvatska je u ovom sporu osporavala nadležnost arbitražnog suda, sud je u velikom dijelu odlučio u hrvatsku korist. Hrvatska mora MOL-u nadoknaditi dio troškova u postupku, to je oko milijun eura. Uz 184 milijuna trebat će pridodati zatezne kamate. Dokument je na 216 stranica, nakon analize donijet ćemo odluke o daljnjim koracima - rekao je Plenković. 

- Dvije su se strane dogovorile da je postupak povjerljiv i da se pravorijek ne objavljuje. Mi poštujemo odluke suda. Zadržavamo pravo korištenja pravnih mehanizama koje nam stoje na raspolaganju, ali o tome ćemo donijeti odluku kad proučimo ovu odluku - dodao je Plenković. 

Upitan je zna li gdje odlazi Zdravko Marić i je li ga nagovarao da ostane. 

- Mi smo u vrlo dobrim odnosima, razgovarali smo dugo. Ja se tu vodim jedim načelom, svatko tko želi biti član Vlade mora to 300 posto htjeti, ne samo 100 posto. On je radio sjajno 6 i pol godina. Došlo je vrijeme da je on odlučio raditi nešto drugo. Ja to poštujem. On je danas rekao i na sjednici užeg kabineta vlade i na koaliciji da on još nema jasnu sliku što će i gdje raditi u budućnosti. Kad on bude spreman, to će on reći - rekao je. 

- Svatko tko hoće sam ići, može ići sutra. Zdravko je dao svoj doprinos, očito je on rezimirao da radi nešto drugo, ja to poštujem. Otišao je i Damir, pa smo tu, živi smo, idemo dalje. Nije realno da ovaj posao ljudi rade sto godina, to je nemoguće. Odlazi jedan čovjek, ostaje cijeli sustav. Vidjet ćete da je Marko Primorac sjajan, pametan, elokventan. Kao što je Zdravko stekao reputaciju svojim radom, tako će to učiniti i Marko Primorac - dodao je Plenković. 

Premijer je upitan i je li Vlada odustala od kupovine INA-e. 

- Napravili smo što smo mogli, ako netko neće prodati nešto što ima po nekoj cijeni, ne možemo ga prisiliti. Mi radimo dalje, surađujemo, razlike su velike. Nakon tih razgovora više detaljno nismo razgovarali, bili smo predaleko. Da smo bili u par kuna, dogovorili bi se. Da se mene pitalo, ja nikad takvu kompaniju nikad ne bih išao privatizirati i davati nekom drugom. Mi sve što radimo oko struje radimo jer se možemo nasloniti na HEP, koji je sto posto hrvatski. Mi ovdje nismo u poziciji kao prije, sjetite se što je INA značila za vrijeme rata - rekao je Plenković.

Nešto prije 14 sati ministar Zdravko Marić napustio je sastanak vladajuće koalicije s osmjehom na licu. 

06.07.2022., Zagreb - Ministar Zdravko Maric odlazi sa sastanaka vladajuce koalicije na kojem je premijer predstavio novog ministra. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetimo, odlazak Zdravka Marića osobne je prirode i nema veze s političkom situacijom. Kako doznajemo iz izvora bliskih Mariću, ulaskom Hrvatske u eurozonu, za što se još samo čeka formalna potvrda Vijeća EU idući tjedan, Marić je ispunio svoje političke ambicije.

Marić će biti razriješen na sljedećoj sjednici vlade u četvrtak 14. srpnja, prethodno će u ponedjeljak 11. srpnja Hrvatska i službeno potpisati ulazak u eurozonu. Iako se o Marićevu povlačenju šuška već neko vrijeme, informacija je držana u strogoj tajnosti, a u srijedu bi trebala biti službeno priopćena nakon sastanka užeg kabineta Vlade i, nakon toga, parlamentarne većine. 

VIDEO Analitičar komentira: Je li ovo bio pomno isplaniran odlazak ministra Marića? Istu večer se znalo da je Marko Primorac nasljednik

Komentara 42

Avatar Zavratnica
Zavratnica
16:48 06.07.2022.

Briselskog gubernatora i poslušnika je napustio njegov husar koji ne neki dan pričao o šlagu i torti. Ministar koji je ukinuo nacionalnu valutu i uveo valutu nadnacionalne judeomasonske tvorevine, Europske unije.

IC
ICCO
16:59 06.07.2022.

Marić je danas sve rekao - što brže I dalje od Plen kovića.

Avatar MalenaB.
MalenaB.
14:55 06.07.2022.

Nešto se valjs iza brda ,sigurno nije otišao samo tako ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije