Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKTUALNE TEME

Plenković: 'Želim zahvaliti Zdravku na radu u našoj Vladi.' Marić se obratio kolegama

Plenković zahvalio starom i najavio novog ministra financija
Patrik Macek/PIXSELL
07.07.2022.
u 11:43

Vlada se očitovala i na prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu

Na sjednici Vlade RH na dnevnom su redu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju te prijedlog izmjena i dopuna Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Vlada se očitovala i na prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, kojem su predlagatelji 32 oporbena zastupnika u Hrvatskome saboru.

Ova sjednica održava se netom nakon što je potvrđena ostavka ministra financija Zdravka Marića. Premijer Andrej Plenković jučer je predstavio koalicijskim partnerima i ostalim članovima Vlade mogućeg kandidata na čelu jednog od najvažnijih resora Marka Primorca.

– Bio je u tri Vlade. Na početku želim zahvaliti Zdravku na radu u našoj Vladi i na svemu što je učinio za javne financije, poreznu reformu te za sve što je napravio za smanjenje duga. Idući tjedan bit će na Ecofinu, gdje će se donositi odluka o uvođenju eura u Hrvatskoj. Želim mu uspjeh u daljnjoj karijeri. Njega će naslijediti Marko Primorac. Siguran sam da ću dobiti potporu za njegov rad u Saboru.

 

Plenković je potom komentirao odluku Suda o arbitraži između Republike Hrvatske i MOL-a.

– Arbitražni sud donio je svoj pravorijek. Iznos sredstava koji je MOL tražio jest 1,1 mlrd dolara, a dodijeljeno im je 184 milijuna dolara, milijun dolara troškova plus zatezne kamate. Ovo je jedan od naslijeđenih aspekata prošlih Vlada. Mi ćemo sagledati ovaj pravorijek i nakon toga vidjeti kako postupati dalje. Zadržavamo i dalje pravo daljnjih pravnih koraka – kazao je premijer i napomenuo kako se većina zahtjeva koji su prošli na arbitraži odnosi na liberalizaciju tržišta plina iz 2014. godine

Istaknuo je da su imali sjajan razgovor sa županom u Slunju.

Osvrnuo se i na projekt gruntovnice u Zagrebu te zahvalio ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici. Rekao je da su idući koraci dva trgovačka i dva pravosudna suda te pravosudna akademija.

– Mi smo imali 2004. godine 141 tisuću neriješenih predmeta, a danas imamo oko 8 tisuća. Veća je vjera u pravne osobe i u sve ono što se zovu zemljišne knjige – napomenuo je Plenković.

Govoreći o cijenama goriva, kazao je da i dalje prate situaciju i da su mjere koje su donijeli u ponedjeljak privremene.

– Bili smo u Bavarskoj. Odlična je suradnja. Dvije trećine njemačkih turista dolazi upravo iz Bavarske. Nakon sjednice, otići ću u Prag. Važno je da nastavimo aktivnosti oko eura. Trebamo vidjeti i kakvi su bilateralni odnosi oko naše dvije zemlje.

Plenković se očitovao i na prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu.

– Odbijamo sve što je u njemu navedeno. Raspravit ćemo o tome u Saboru – ukratko je dodao.

Ministar Marić, koji je podnio ostavku, obratio se prisutnima prije nego što je obrazložio odluku o davanju suglasnosti Murskom Središću za zaduženje kod PBZ-a.

– Hvala lijepa, predsjedniče, na lijepim riječima i željama. Ja ću zaželjeti cijeloj Vladi svako dobro i puno uspjeha i rezultata u daljnjem radu.

 

Komentara 10

DU
Deleted user
11:07 07.07.2022.

Hoće li gojenac nakon svih svinjarija podnijeti ostavku ili jahati i dalje bez srama??

ZA
Zapresictkon
11:07 07.07.2022.

Tek će se doznati što je ponukalo ministra Matića da daje ostavku

DU
Deleted user
11:45 07.07.2022.

Od milijardu eura mi miramo platiti "samo" 150 milijuna. Bravo Plenki, još jedan fenomenalan uspjeh Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije