Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istražuju se poruke

Beroš: Imamo četiri nova slučaja, jedan u Varaždinu. Nisu pili ista pića. Ako treba uključit će se i SOA

Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/9
08.11.2023.
u 09:52

Ministar Vili Beroš potvrdio je da se u Hrvatskoj pojavilo još nekoliko sumnji na slučajeve trovanja pićem. Okolnosti se utvrđuju.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) analizira uzorke bezalkoholnog pića iz Rijeke koje im je u poslijepodnevnim satima dostavila Sanitarna inspekcija

'Ono što trebam izvijestiti javnost da sve institucije u RH rade svoj posao, te da je pravodobno obaviještena policija i Državni inspektorat. Zdravstveni sustav je spreman, postupa se prema postojećim protokolima. Ono što vam mogu reći da imamo još nekoliko bolesnika, slučajeva sumnje na trovanje pićem. Konkretno je novih četvero, jedan je u Vinogradskoj u bolnici na opservaciji, za njega se sumnja u ozlijeđivanje kemijskim elementima, jedan je u Varaždnu, dok su dva u KBC-u Zagreb. Srećom svi do sada novi zabilježeni slučajevi su sa blažim simptomima i većina će pacijenata biti otpuštena na kućno liječenje', rekao je ministar Vili Beroš . 

VIDEO Beroš: Imamo četiri nova slučaja, jedan u Varaždinu. Nisu pili ista pića. Ako treba uključit će se i SOA

'Možemo reći da je dvoje od svih navedenih u vezi s konzumacijom određenih pića a za ostale je potrebno sagledati. Mjesta panici nema, ali oprezu ima', naglašava ministar te dodaje kako 'nakon prve ozljede u Rijeci nije bilo moguće reći o čemu je riječ. Konzumacija pića je mogla biti incidentalna, piće je na neki način moglo biti promijenjeno. Pitanje je zašto je do toga došlo. Kad smo saznali za novi slučaj izašli smo u medije. Izašli smo onda kada smo procijenili da realna opasnost postoji. I kada se pojavilo više slučajeva krenuli smo obavještavati javnost.'

VEZANI ČLANCI 

Ministar je potvrdio kako nisu svi građani pili isto piće, pa čan ni od istog proizvođača, tvrdi kako se pojavio i jedan slučaj koji je povezan navodno s konzumacijom slanih štapića. 'Nisu pili isto piće. Neki su konzumirali slane štapiće. Moramo sve povezati, a ne plašiti javnost. Kad se određena veza uspostavi, javnost će biti obaviještena, a do tada stoji preporuka da se pije voda', kaže Beroš. 

Ministar je rekao i kako nadležne institucije ispituju postoji li organiziranost i povezanost vezano za poruke koje su se proširile društvenim mrežama. Tvrdi kako se sada pokazalo da su one bile puštene upravo u svrhu dizanja panike, te kako su govorile o nekoliko slučajeva u Rijeci, a do danas se radi o samo jednom. 'Te informacije su bile lažne i krivotvorene, institucije rade ispitivanje tko je i zašto je pustio krivotvorene izjave u javni prostor.'

GALERIJA Zbog sumnje na trovanje pićem policija na fakultetima i u bonicama. Ministar: 'Ako treba uključit će se i SOA'

1/40

'U toj poruci je bila najava da je riječ o više ozljeđenika. U Rijeci dan danas imate samo jednog. Prema tome, lažna informacija sa lažnim slikama. I to istražuje policija. Opet pitate mene kao ministra zdravstva. Budite sigurni da država radi što treba. DIRH, DORH i MUP rade što treba. Svakako, ako je procjena takva da bude uključena SOA, bit će uključena', zaključio je ministar. 

VIDEO Beroš o detaljima trovanja u Zagrebu i Rijeci

Komentara 11

OL
olujasviholuja
10:11 08.11.2023.

Već je trebala se uljučiti SOA i DORH, i tajne službe i policija u zemlji gdje se puni

NE
Nemanadimak
11:12 08.11.2023.

Kakva SOA i DORH izvadite ta pica iz trgovina i restorana dok nije kasno!

KI
kingtom
11:35 08.11.2023.

Piješ vodu, kavu, čaj i prirodne sokove koje sam napraviš i sve bu super

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije