Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nenad marković:

'USKOK-ovi istražatelji trpali su slike u vreću kao barbari'

zm
Goran Kovačić/Pixsell
20.12.2013.
u 16:07

Marković je Uskokove istražitelje koji su oduzimali slike nazvao "barbarima koji su trpali po pet slika u vreću" pa sad ne zna jesu li oštećene ili ne

Umjetničke slike, njih 52 većinom riječkih slikara, privremeno oduzete Željki Marković, suspendiranoj ravnateljici Direkcije za poslovne prostore Grada Rijeke, kojoj se sudi za zlouporabu položaja i ovlasti i primanje mita, zajedničko su vlasništvo supružnika Marković, a nabavljene su posljednjih tridesetak godina kupnjom i razmjenom, a neke su bile prigodni darovi, kazao je u svom jučerašnjem iskazu na riječkom sudu suprug optužene Nenad Marković.

I on i kćer Markovićevih pozvani su svjedočiti samo o okolnostima stjecanja slika na kojima je utisnut žig "vlasništvo Nenada i Željke Marković" , a za koje Uskok predlaže da se kao imovinska korist stečena kaznenim djelom trajno oduzmu. Marković je opisujući na koji je način sakupljao slike krećući se u umjetničkim krugovima i surađujući s umjetnicima na pripremi njihovih izložbi, za što bi mu angažman ponekad "plaćali" svojim radovima, ustvrdio da stjecanje slika nije bilo vezano za službom njegove žene u gradskoj upravi. Ni dvije slike Klasa Grdića, optuženog za davanje mita Ž. Marković, nisu bile kako tvrdi optužba mito za atelier koji mu je ponuđen, nego su darovane kako bi ih Marković pokušao prodati i promovirati umjetnika. - Moja žena nije nabavljala slike, nju to ne zanima, ona je, izvinjavam se, za te slike "malo glupa" - kazao je u jednom trenutku Marković ponavljajući da su slike njihovo zajedničko vlasništvo jer su u braku 40 godina. Inače, Uskok je od obitelji Marković prvotno oduzeo stotinjak slika, procjenjene su na vrijednost od sto tisuća kuna, a za 52 smatra da su nezakonito stečene pa nisu vraćene.

Marković je Uskokove istražitelje koji su oduzimali slike nazvao "barbarima koji su trpali po pet slika u vreću" pa sad ne zna jesu li oštećene ili ne . Za dvije slike koje su oduzete iz njenog stana kćer Markovićevih navela je da su darovi, jedna čak vjenčani poklon, a potvrdila je i da joj se otac bavi slikama desetljećima. Svjedočenja supruga i kćeri optužene Ž. Marković bila su posljednja na suđenju u slučaju korupcije troje sada već bivših inspektora i službenice Državnog inspektorata Biserke Gregorović, Marka Gašperova, Bojana Kuprešanina i Nevije Mišćak te Ž. Marković i silkara Grdića. Među optuženima, najpoznatija je upravo Ž. Marković koja je kao dugogodišnja visokorangirana službenica gradske uprave bila među prvim suradnicima aktualnog gradonačelnika Vojka Obersnela i njegovog prethodnika, danas ministra financija Slavka Linića. Marković se tereti za namještanje licitacija za poslovni prostor kćeri optužene "inspektorice Bibe" i za atelier Grdiću , za što je bila nagrađena, slikar Grdić za davanje mita, a za inspektore i službenicu Državnog inspektorata tužitelji tvrde da su bili umreženi u razmjeni informacija o inspekcijskim nadzorima kod obrtnika kojima se dojavljivalo o kontrolama za što su bili nagrađivani. Presuda će biti objavljena u ponedjeljak.

>> Preotvorena rasprava u slučaju Željke Marković i riječkih inspektora

Komentara 8

C0
cos 01
17:18 20.12.2013.

Uskokovi istražitelji ponašaali se kao barbari, ma nemoj.Jednom sam imao prilike svjedočiti pred uskokovim istražiteljima i odgovorno tvrdim da su to jedini profesionalci u našem pravosudnom sustavu. Sve ovo drugo Županijska i opčinska odvjetništva su legla nesposobnih i podobnih kadrova.Mali čovijek preko njih do pravde , zapravo do zaštite osnovnih ljudskih prava ne može doči.Na podnjetu prijavu prije četiri godine opčinsko državno odvjetništvo u Kutini još mi nije dalo odgovor a radi se o zločinu koji mi je razorio obitelj a ne samo posao.Što je naj interesantnije sada imaju iste ovlasti kao i Uskok.

MA
madmax17
17:50 20.12.2013.

haha jadne slikice, drugi put uskokovci molim malo nježnije, ili još bolje pitajte Vidoševića kako pravilno 'upakirati' slike on će znati je li bolje stiropor ili ono za pakiranje što pucketa.

GU
gustirna
18:13 20.12.2013.

i kada je kriminal crvenih u pitanju uvijek nastradaju sitni dileri.tako je kod svih mafija.nikako da nastrada bigboss.a ja sam geledao nekoliko sjednica gradskog vijeca rijeke i na sva pitanja vijecnika, bilo to o kanalizaciji ili rotorima ili poslovnim prostirima uvijek,bas uvijek, je odgovor davao i objasnjavao drug obersnel.i kako to da in nije nista znao o kriminalu svoje desne ruke a kalmeta je morao znati sto rade njegovi.inace u clanku se ne navodi iz koje stranke je drugarica ali citateljstvo vec tim sto se ne navodi, znade da je crvena.za hadeze se odmah navede da narod ne zabludi u zabludi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije