Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka iz Frankfurta

Upravno vijeće Europske središnje banke povećalo tri ključne kamatne stope

Novčanice eura
Dusko Jaramaz/Pixsell
14.09.2023.
u 16:29

Kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja iznosit će 4,50 %, kamatna stopa za mogućnost posudbe na kraju dana 4,75 % a kamatna stopa na novčani depozit 4,00 %

Upravno vijeće Europske središnje banke danas je odlučilo povećati tri ključne kamatne stope ESB a za 25 baznih bodova kako bi postigli povratak inflacija na  'srednjoročni cilj od 2 posto', stoji u današnjem priopćenju središnje europske banke iz Frankfurta na čijem je čelu francuska političarka Christine Lagarde. 

U skladu s tim, kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja iznosit će 4,50 %, kamatna stopa za mogućnost posudbe na kraju dana 4,75 % a kamatna stopa na novčani depozit 4,00 %. Povećanja će stupiti na snagu 20. rujna 2023.

Današnje povećanje stopa proizlazi iz ocjene inflacijskih izgleda na temelju novih gospodarskih i financijskih podataka, dinamike temeljne inflacije i jačine transmisije monetarne politike, stoji u priopćenju. U rujanskim makroekonomskim projekcijama stručnjaka ESB a za europodručje predviđa se prosječna inflacija od 5,6 % u 2023., 3,2 % u 2024. i 2,1 % u 2025. Riječ je o reviziji naviše za 2023. i 2024. te reviziji naniže za 2025. Revizija naviše za 2023. i 2024. uglavnom proizlazi iz viših razina cijena energije. 

VEZANI ČLANCI:

Tvrde da su temeljni cjenovni pritisci i dalje  veliki, premda se većina pokazatelja počela smanjivati. Imajući u vidu sve veći utjecaj tog pooštravanja na domaću potražnju u uvjetima slabljenja međunarodne trgovine, stručnjaci ESB a znatno su smanjili projekcije gospodarskog rasta. Sada predviđaju da će gospodarstvo europodručja rasti po stopi od 0,7 % u 2023., 1,0 % u 2024. i 1,5 % u 2025.

Na temelju svoje sadašnje procjene Upravno vijeće smatra da su ključne kamatne stope ESB a na razinama koje će, budu li se dovoljno dugo održale, dati znatan doprinos što skorijem povratku inflacije na ciljnu razinu.  Navode da će i u budućim odlukama 'određivati razine ključnih kamatnih stopa  koje će biti dovoljno restriktivne onoliko dugo koliko to bude potrebno'. 

VIDEO Nevrijeme u Zagrebu 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije