Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne odustaju

Uprava HŠ-a zaobišla nadzor i milijunski posao daje u najam

tehnički pregled
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
19.11.2014.
u 22:00

Uprava rascjepkala natječaj pa nije trebala suglasnost NO-a za zakup

Uprava Hrvatskih šuma objavila je oglase za davanje u zakup svojih dviju stanica za tehnički pregled vozila u Đurđevcu i Delnicama i tako počela realizaciju svojih namjera, o čemu je Večernji list nedavno pisao, da privatniku da u najam taj visokoprofitabilni dio svog poslovanja.

Poslovna odluka

Stanica u Đurđevcu lani je, naime, imala neto dobit od 2,1 milijuna kuna, a ona u Delnicima 858 tisuća kuna. No te stanice ne idu zajedno u zakup, nego je za svaku objavljen poseban javni natječaj. Obje se stanice želi dati u zakup na četiri godine, a kao početni iznos mjesečnog zakupa Đurđevca određeno je 170.000 kuna plus PDV, dok je za Delnice to 90.000 kuna plus PDV.

S tako složenim natječajima uprava HŠ-a nije morala tražiti suglasnost Nadzornog odbora za davanje u zakup dviju stanica jer tu suglasnost mora tražiti prema Izjavi o ustroju HŠ-a samo za odluke o najmu i zakupu duljem od četiri godine te čija vrijednost prelazi 10 milijuna kuna. Vrijednost zakupa je u tih četiri godine u slučaju Đurševca 8,1 milijun kuna, a u slučaju Delnica 4,3 milijuna kuna. Pojedinačno, dakle, ne premašuju granicu od 10 milijuna kuna, no zajedno njihov zakup vrijedi oko 12,5 milijuna kuna.

U upravi HŠ-a na naša pitanja o dva odvojena natječaja i jesu li time htjeli izbjeći traženje suglasnosti NO-a odgovaraju samo to da su raspisali dva natječaja iz praktičnih razloga s obzirom na to da je riječ o dva odvojena pogona Stanica za tehnički pregled.

– To, kao i sve ostalo, stvar je poslovne odluke Društva – glasi odgovor HŠ-a. Uprava HŠ-a je, pak, podsjetimo, svoje ugostiteljske objekte nedavno također dala u najam, ali nije za svaki od njih raspisala poseban natječaj.

Predsjednica NO-a HŠ-a Doris Srnec kaže da ona osobno smatra da djelatnosti koje obavljaju stanice za tehnički pregled ne ostvaruju zakonski smisao zbog kojeg su Hrvatske šume osnovane, a to je gospodarenja šumama i šumskim zemljištem.

– S obzirom na brojne rasprave, izvješća te odluke koje je NO u skladu sa svojim nadležnostima donio u vezi s problematikom restrukturiranja, ne bih rekla da je u konkretnom slučaju riječ o izbjegavanju traženja suglasnosti NO-a – navodi Srnec.

Željko Kalauz, predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva, pak ne slaže se s predsjednicom NO-a.

Nije pročitala izjavu

– Gospođa Srnec očito nije pročitala izjavu o ustroju Hrvatskih šuma jer iz njezina se odgovora da zaključiti da ne zna ili se pravi da ne zna da su Stanice za tehnički pregled vozila predmet poslovanja tvrtke – kaže Kalauz koji se oštro protivi davanju u zakup profitabilnih stanica.

>> Hrvatske šume odriču se milijunske dobiti

Komentara 6

TH
than
23:43 19.11.2014.

Hahaha. Profitabilne stanice u zakup... Gdje je tu nas dragi uskok i ostali ? Pa tko daje u zakup nesto sto je profitabilno ?!?!

ST
stric7
23:32 19.11.2014.

....pljačka Hrvatske je u punom zamahu....dok svakodnevno čitamo i slušamo o navodnim bivšim "pljačkašima"......peronospora crvena svakonevno viče "držte lopova" i ......pljačka....sustavno i temeljito

DA
damirtankovic
23:03 19.11.2014.

A kaj reći? Još par ljudi na burzi, neko bu obral vrhnje za sitnu lovu. Ne zna se koji su "nesposobniji" (osim za svoj žep), oni vlastodršci prije ili ovi sadašnji, pljuc!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije