Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVORENO PISMO

Uoči izbora u Srbiji: Sve su žešći sukobi unutar hrvatske zajednice

Foto: Antonio Ahel/ATAImages/Patrik Macek/PIXSELL
1/5
31.03.2022.
u 15:27

Navode kako se o zajednici stvara iluzija idile i jedinstva, a da je realnost apatija, pasivizacija i široko nezadovoljstvo

Kako se približavaju nedjeljni izbori u Srbiji sve su žešći i sukobi unutar hrvatske zajednice u Srbiji.

U Hrvatskom saboru smo ovoga tjedna mogli čuti optužbe na račun veleposlanika Hrvatske u Srbiji Hidajeta Biščevića koji se proziva da radi protiv Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine i predsjednika te stranke Tomislava Žigmanova. Međutim, danas je grupa hrvatskih intelektualaca, poljoprivrednika, predstavnika raznih udruga u Media Press Centru u Subotici pročitala otvoreno pismo u kojem su izrazili svoje nezadovoljstvo i neslaganje političkim stavom Tomislava Žigmanova u koaliciji u kojoj nastupa kao Vojvođanin (a ne kao Hrvat).

Predstavili su se kao počasni građani Grada Subotice, profesori, nastavnici, pedagozi, kulturni djelatnici, glazbenici i umjetnici, poljoprivrednici i gospodarstvenici, studenti i mladež, umirovljenici, predstavnici udruga koje djeluju na području Srbije i, kako navode, ponosno nose ime, običaje, govor i folklor hrvatske zajednice.

- Danas smo ovdje pred vama jer želimo da poručimo javnosti da se ne slažemo i da se distanciramo od politike konfrontacije i manipulacije, a koja se predstavlja kao politika hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji. Pred vama dakle stojimo svi mi i naglas kažemo: DOSTA! Dosta nam je manipulacija i obmana koje su inficirale cjelokupnu našu hrvatsku zajednicu, koje stvaraju razdor i podjele. Gostovanja na medijima oslikavaju potpuno drugačiju i neistinitu stvarnost o tome kako mi ovdje živimo – stoji u pismu. 

Dalje navode kako se o zajednici stvara iluzija idile i jedinstva, a da je realnost apatija, pasivizacija i široko nezadovoljstvo kao i da nitko nema pravo zloupotrebljavati i stavljati vlastiti interes iznad interesa zajednice. Navode i da se ne slažu s predstavljanjem Hrvata i Hrvatica pod krinkom liste „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“ gdje se na svim javnim skupovima i konvencijama “ništa ili gotovo ništa ne priča o Hrvatima, gdje je skriveno hrvatsko ime, obilježja i sve što asocira na nas i to u ovoj godini popisa stanovništva”.

U pismu navode i kako im je dosta zataškavanja hrvatskog identiteta tobožnjim progonima i pogibeljima zarad stvaranja okruženja straha od kojeg hrvatska zajednica svakodnevno trpi ogromnu štetu dok samo pojedinci profitiraju. Ističu i kako im je dosta podjela i svađa s većinskim narodom Srbije i diplomatskim izaslanstvom  Srbije i Hrvatske kao i netransparentne raspodijele i trošenja državnog novca i sredstava dobivenih putem natječaja i potpore Srbije i Hrvatske. 

- Politika konfrontacije je za posljedicu donijela to da je hrvatska zajednica u Srbiji stigmatizirana kao najomraženija i kao izvor problema a nikako rješenja. Hrvati i Hrvatice u Srbiji nikada nisu bili slabiji i otuđeniji nego što su to sada zaslužno takvom djelovanju neodgovornih pojedinaca. Dakako, položaj naše zajednice nije idealan, ali umjesto da napredujemo na svim razinama u društvu i državi u kojoj živimo i jesmo, po modelu drugih nacionalnih manjina i zajednica, mi propadamo naočigled što je također rezultat politike konfrontacije. Pitamo se zašto je odbijena suradnja i dijalog s vlastima Srbije koji je bio ponuđen bez prijetnji i unaprijed zacrtanih pregovaračkih pozicija? Zašto i kako očekivati pomoć pri rješavanju bilo kakvih pitanja ako smo neprestano u opreci i sukobu s onima od kojih zahtijevate rješenje? – stoji u otvorenom pismu.

Na kraju navode da se distanciraju javno od navedenih politika i dijela i pozivaju premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i  Hrvatske Zorana Milanovića da ih žurno prime i saslušaju.

- Osnovna ideja i zadaća koju zacrtavamo jeste stvoriti slobodnu i jaku zajednicu u kojoj će pri donošenju odluka participirati svi koji to žele a ne samo odabrani preko čelnog pojedinca. Stvoriti zajednicu koja će biti integrativni i sastavni dio društva u cjelini i koja će privlačiti sve pripadnike hrvatske manjine koji će se u njoj osjećati sigurno i ispunjeno a ne ugroženo i nepoželjno. Želimo zajednicu koja gradi mostove budućnosti u odnosima Srbije i Hrvatske, u odnosima dva naroda, u odnosima svih sugrađana i ljudi koji žive oko nas – zaključuje se u otvorenom pismu.

>> VIDEO Otkriveno čime je otrovan Roman Abramovič? U teškom stanju upitao liječnike: 'Umiremo li?'

Komentara 7

IL
ilustrator
15:57 31.03.2022.

tuga i žalost!

Avatar Mistborn
Mistborn
17:41 31.03.2022.

Ugledajte se na Pupovca. Prijeđite u etno biznis.

AR
arizin
15:38 31.03.2022.

Plenković je radio zajedno sa Pupijem na razbijanju Hrvata u Crnoj Gori, stvorene su dvije stranke i prvi put nismo dobili mandat, a isto se sada radi u Srbiji koja konstantno niječe hrvatski jezik, Bunjevce razdvaja kao zasebnu skupinu i slično...Velikosrpska ideologija uz pomoć hrvatskih izdajnika je nastavila operirati u velikom stilu. Podrška Žigmanoviću !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije