Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJBOLJA PRVA POLOVINA GODINE DOSAD

UniCredit ima rekordnih 4,4 milijarde eura neto dobiti u prvom polugodištu

FILE PHOTO: Illustration shows Unicredit logo
Foto: DADO RUVIC/REUTERS
1/3
26.07.2023.
u 17:28

To iznosi 91,5 posto više nego godinu ranije, a samo u drugom tromjesečju dobit je dosegnula 2,3 milijarde eura

Talijanska banka Unicredit, vlasnica Zagrebačke banke, u prvoj polovini ove godine ostvarila je rekordnih 4,4 milijarde eura neto dobiti ili čak 91,5 posto više nego godinu ranije, a samo u drugom tromjesečju dobit je dosegnula 2,3 milijarde eura, izvijestio je u srijedu bančin izvršni direktor Andrea Orcel, istaknuvši i da su u svim europskim regijama u kojima posluju imali izvrsne rezultate.

- UniCredit je ostvario najbolju prvu polovinu godine dosad i iznimnu neto dobit u drugom tromjesečju od 2,3 milijarde eura, što je povećanje od 14,9 posto na godišnjoj razini i 10. tromjesečje zaredom da je ostvaren rast profitabilnosti - kazao je u srijedu izvršni direktor Unicredita Andrea Orcel na brifingu s novinarima. 

VEZANI ČLANCI:

Bančini neto prihodi u drugom tromjesečju dosegnuli su 5,9 milijardi eura, što je za 24,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Prihode je podupro rast neto kamatnog prihoda od 41,3 posto, na 3,5 milijarde eura, zahvaljujući prvenstveno višim kamatnim stopama. Operativni troškovi, pak, iznosili su 2,3 ​​milijarde eura te su bili nepromijenjeni u odnosu na prvo tromjesečje i smanjeni za 1,2 posto na godišnjoj razini. 

UniCredit je poboljšao svoje financijske smjernice za ovu godinu te sada očekuje da će u ovoj godini ostvariti neto prihod veći od 21,5 milijardi eura i neto dobi iznad 7,25 milijardi eura.  Također, ove godine namjerava dioničarima raspodjeliti najmanje 6,5 milijardi eura. Očekuje se i da će neto dobit i raspodjela dioničarima za 2024. biti uglavnom u skladu s 2023. godinom, najavio je Orcela u srijedu.

- Unatoč neizvjesnosti globalnog političkog i ekonomskog okruženja, utjecaja inflacije i viših kamatnih stopa, to nije nas spriječilo da ostvarimo naše ciljeve, ustvari i da ih premašimo. Program 'Unicredit Unlocked' za razdoblje 2022.-2024. donosi rezultate, potvrđuje uspješnu transformaciju grupe, banka je potpuno drugačija nego prije dvije godine, dok je dionica Unicredita od početka godine imala najbolju izvedbu u sklopu indeksa talijanske burze FTSE MIB - naveo je Orcela.

Podsjetimo, strateški bančin plan pod nazivom "Unicredit Unlocked" za razdoblje 2022.-2024. uključuje ulaganje 2,8 milijardi eura u digitalizaciju, znatan rast prihoda i dobiti, rast broja zaposlenih za 3.600 te povrat dioničarima najmanje 16 milijardi eura kroz dividende i otkup dionica. Ujedno, 13 banaka u vlasništvu Unicredita, među kojima je i Zagrebačka banka, povezat će se u integriranu grupu kako bi ostvarili koristi od ekonomije razmjera. 

Orcela je, među ostalim, na brifingu naveo da je u Unicredit ostvario izvrsne rezlutate u svim europskim regijama u kojima posluje. U utorak je Zagrebačka banka, članica te talijanske grupacije,  izvijestila da je u prvom polugodištu ostvarila dobit nakon oporezivanja od 217 milijuna eura, što je za čak 96 milijuna eura ili 79,3 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Istodobno, porasli su i bančini poslovni prihodi, za 86 milijuna eura ili 31,4 posto, na 360 milijuna eura.

VIDEO Navala sezonaca iz Srbije u Hrvatsku: Za jedno zanimanje nudi se plaća i preko 3000 eura

Komentara 1

Avatar DIXI
DIXI
23:24 27.07.2023.

Nije čudo. Trebao sam hitno podići 600€ s računa ZABA. Jedini bankomat u blizini je bio PBZ. Za to mi je ZABA uredno naplatila 16 €. Bez upozorenja. Znam, znam, sigurno piše u cjeniku usluga. No ipak je lihvarski. Toki. To je 100 puta više od kamate za oročenu štednju na 48 mjeseci! Drugdje u EU je podizanje na tuđim bankomatima besplatno, nema naknade za doznaku, sve je uključeno u mjesečnu naknadu. SEPA terećenja su besplatna, a ne 2% za veće iznose. Doznake u banke unutar Euro zone su također besplatne. Hvalospjev o digitalizaciji? Plaćanja koja nisu moguća vikendom i praznikom, doznaka kojoj treba jedan radni dan da sjedne... Kako to, pa sustavi zuje 7/24/365, osim noćnih pauza za održavanja? Drugdje u EU doznaka je trenutačna u svako vrijeme unutar države a unutar Euro zone istog dana. Vlada i ministarstvo financija bi trebali stvoriti uvjete i prostor za banke koje će omogućiti građanima da ih novčani promet ne košta nekoliko procenata. I ne da nas deru monopolisti. A prije uzdizanja u nebesa, usporediti se s drugima u EU gdje je bankarstvo stvarno u 21. stoljeću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije