Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Barišić umalo pobijedio

Unatoč očekivanjima Velika Gorica nije dobila gradonačelnika u prvom krugu

18.05.2009.
u 01:50

Draženu Barišiću, kandidatu za velikogoričkog gradonačelnika koalicije HDZ-HSS-HSP-HSU, do ponoći je do apsolutne pobjede u prvom krugu nedostajalo tek 20-ak glasova, po neslužbenim podacima koje je ta koalicija prebrojala na terenu. Iako su čelnici te koalicije priželjkivali da će službeni podaci Državnog povjerenstva nadoknaditi tu razliku, ipak je vjerojatnije da će se gradonačelnik Velike Gorice birati u drugom krugu.

Vrijedni glasovi sa sela
Naime, podaci izbornog povjerenstva nešto prije ponoći govorili su da je Barišić osvojio 47,91 posto glasova Velikogoričana, Tonino Picula, gradonačelnik u protekle četiri godine i kandidat koalicije SDP-DC-HSLS, osvojio je 38,20 posto, i Goran Beus Richembergh, dosadašnji dogradonačelnik, 11,22 posto glasova. U pojedinim trenucima Barišić je imao čak 57 posto glasova (dizali su ga glasovi sa sela), ali kako su pristizali rezultati s biračkih mjesta u samom gradu, postotak osvojenih glasova počeo je opadati.

– Ništa još nije gotovo! Kad Državno izborno povjerenstvo objavi službene rezultate, znat ćemo imamo li gradonačelnika. Bude li drugog kruga, zapet ćemo sljedeća dva tjedna i ovima napokon reći baj, baj – poručio je oko ponoći Ivan Šuker, predsjednik velikogoričkog HDZ-a i nositelj liste za Gradsko vijeće koalicije HDZ-HSS-HSP-HSU. Ta je koalicija u Gradskom vijeću, po neslužbenim rezultatima, osvojila 13 vijećničkih mjesta, Piculina koalicija ima 11 vijećnika, a HNS tri vijećnička mandata.

Budući da je za većinu u velikogoričkom Vijeću potrebno 14 vijećnika, kome će sa svoja tri mandata Goran Beus Richembergh osigurati većinu najvjerojatnije će ovisiti o tome koja će koalicija na kraju iznjedriti gradonačelnika. Barišićeve šanse za pobjedu možda su ipak bile veće u prvom nego u drugom krugu, jer se pretpostavlja da će za dva tjedna, kada se ponovo bira gradonačelnik Velike Gorice, Beusovi birači svoje glasove dati Piculi. No, kako je iza Barišića ogromna stranačka mašinerija, nije nemoguće da HDZ-ova koalicija mobilizira svoje biračko tijelo i da Barišić, sa sada osvojenih 47,91 posto, možda odnese pobjedu. Šanse za pobjedu u prvom krugu Toninu Piculi izbio je Goran Beus Richembergh, njegov dosadašnji koalicijski partner.

Najava oštrije kampanje
Naime, HNS je, nakon što je SDP strateško savezništvo na ovim izborima odlučio ostvariti s DC-om, odustao od koalicije sa Socijaldemokratima i samostalno je izišao na izbore. Da nije bilo Beusove kandidature, sada bi omjer glasova bio sasvim drukčiji.

– Barišić i ja suočit ćemo se u drugom krugu, no u svakom slučaju, naša će kampanja biti puno oštrija – priznao je sinoć Picula.


Picula: Nisam baš očekivao ovakve rezultate

Rezultati nisu onakvi kakve sam očekivao.
Pokušao sam podsjetiti Velikogoričane i promovirati rezultate koje smo ostvarili u protekle četiri godine, no to nije bilo dovoljno u odnosu na oštru HDZ-ovu kampanju, rekao je sinoć Picula, te dodao da ga s HNS-om očekuju razgovori.
Draženu Barišiću i HDZ-ovoj koalciji očito se isplatila kampanja u kojoj su najviše udarali po mjestu življenja Tonina Picule.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije