Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Richard Marcinko

Umro zapovjednik američke elitne jedinice hercegovačkog porijekla: 'Izgubili smo heroja'

Richard Marcinko
Wikipedia
28.12.2021.
u 09:46

Njegovo nasljeđe će živjeti vječno, a umro je kao prava legenda - napisao je njegov sin Matt.

Richard Marcinko (81), umirovljeni zapovjednik američkih mornaričkih posebnih postrojbi (SEAL), hrvatskog i slovačkog porijekla preminuo je u subotu.

Vijest je objavio njegov sin Matt Marcinko:

- Izgubili smo heroja koji je bio jedan od tvoraca poznate SEAL-ove jedinice za specijalne operacije - Team Six, formirane 1980. godine. Bio je poznat kao Nestašni ratnik. Njegovo nasljeđe će živjeti vječno, a umro je kao prava legenda.

Rođen je 21. studenog 1940. u Lansfordu u Pennsylvaniji. Otac mu je bio Hrvat iz Hercegovine, a majka iz Slovačke.

Marcinko je bio veteran Vijetnamskog rata i prvi zapovjednik jedinice Team Six koja je u 2011. provela vojnu operaciju u kojoj je ubijen Osama bin Laden.

- U to vrijeme mornarica je imala samo dva SEAL tima. Marcinko je jedinicu nazvao SEAL tim SIX kako bi zavarao druge nacije, posebice Sovjetski Savez, kako bi one smatrale da SAD ima još najmanje tri SEAL tima - navodi muzej posvećen SEAL-u.

Nakon umirovljenja postao je autor, govornik i konzultant. No, osuđen je i zbog prijevare s vojnim ugovorom, piše CNN dok The New York Times navodi kako su ga mnogi smatrali "glavnim protuterorističkim operaterom".

Video - Američke snage u svibnju su stigle u Zagreb, na vježbu „Immediate Response 21"

 

Komentara 3

TA
Tajg
09:53 28.12.2021.

Toliko si zla napravili po svjetu, ti preko bare. A sada neka odličja, odjela i drame. Toliko nevinih ljudi, civila , a gladni vojnik,gladni vojnik gleda da se zasiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije