Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE

Umro južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu

Archbishop Emeritus Desmond Tutu's 90th birthday, in Cape Town
Foto: SUMAYA HISHAM/REUTERS
1/3
Autori: Hina, Dora Taslak
26.12.2021.
u 08:22

Veteran borbe protiv apartheida u Južnoj Africi, umro je u dobi od 90 godina, objavio je u nedjelju južnoafrički predsjednik.

Nadbiskup Desmond Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir i ugledni veteran borbe protiv apartheida u Južnoj Africi, umro je u dobi od 90 godina, objavio je u nedjelju južnoafrički predsjednik.

"Smrt nadbiskupa u miru Desmonda Tutua još je jedno tužno poglavlje u oproštaju naše nacije s pripadnicima generacije Južnoafrikanaca koja nas je zadužila i oslobodila Južnu Afriku", rekao je predsjednik Cyril Ramaphosa.

Desmond Tutu rođen je 1931. godine u Klerksdorpu, u Transvaalu. Otac mu je bio učitelj, a i on se nakon završetka srednje škole školovao za učitelja na Pretoria Bantu Normal Collegeu. 1954. godine diplomirao je na Sveučilištu u Južnoj Africi. Nakon što je tri godine bio profesor u srednjoj školi, počeo je studirati teologiju, a zaređen je za svećenika 1960. 

Godine od 1962. do 1966. bile su mu posvećene daljnjem teološkom studiju u Engleskoj do magistra teologije. Od 1967. do 1972. predavao je teologiju u Južnoj Africi prije nego što se vratio u Englesku na tri godine kao pomoćnik ravnatelja teološkog instituta u Londonu, stoji u njegovoj biografiji na stranici The Nobel Prize

Godine 1975. imenovan je dekanom katedrale St. Mary's u Johannesburgu. Od 1976. do 1978. bio je biskup Lesota, a 1978. postao je glavni tajnik Južnoafričkog vijeća crkava. Proglašen je počasnim doktorom niza vodećih sveučilišta u SAD-u, Britaniji i Njemačkoj.

Desmond Tutu formulirao je svoj cilj kao "demokratsko i pravedno društvo bez rasnih podjela". Nobelovu nagradu za mir dobio je 1984. godine, za svoje protivljenje brutalnom režimu apartheida u Južnoj Africi. Nobelov odbor pozdravio je Tutua zbog njegovih jasnih stavova i njegovog neustrašivog stava, karakteristika koje su ga učinile simbolom ujedinjenja za sve afričke borce za slobodu.

Nagrada za mir učinila je veliku razliku u Tutuovom međunarodnom ugledu i bila je koristan doprinos borbi protiv apartheida. Široka medijska pokrivenost učinila ga je živim simbolom u borbi za oslobođenje, nekim tko je artikulirao patnju i očekivanja potlačenih masa u Južnoj Africi. Postoje mnoge naznake da je Tutuova nagrada za mir pomogla utrti put politici strožih sankcija Južnoj Africi 1980-ih.

VIDEO EK prihvatio propis o COVID potvrdama: Vrijedit će devet mjeseci, s boosterom bez ograničenja

Komentara 3

HO
homophob
18:03 26.12.2021.

Pijavica vlastitog naroda! Rasno-busnisman! Na boji koze svoje rase hranio svoju tastinu i punio skrinju! Pitam se da li je rodbinski povezan s "Pupijem"!

MX
Mister X
10:39 26.12.2021.

Nadbiskup Desmond Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir i nije li to je dokaz da je imao i on na duši ljudi masu ubijenih ? Sjetimo se Arafat i Moše Dajan dobitnici Nobelove nagrade. Dragi u,iljati dobro znati američki poglavicaica Obmana ! Taj pametni koji je izumio dinamit voli da nagrađiva one koji znaju dobro da proizvode i koriste njegov proizvod dinamit. Kad dosta toga ispucaju po onima koji se po-bore za slobodu uglavnom u nebo odu. Onda slijedi velika nagrada za ratnike po-bijednike = lova Nobela za "kupovanje pijaće i lakih žena" ! Dokaži da nije tako !

MX
Mister X
10:24 26.12.2021.

Bog je ipak poštenjačina pozove ga Božić ... Dobričina i on ima šanse može da se ustane iz groba ako mu se tamo ne sviđa kao sinu Božjem i proba let put neba !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije