Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vodio HBZ do 2014.

Umro bivši predsjednik Hrvatske bratske zajednice Bernard Luketich

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
09.12.2015.
u 07:26

Hrvatska bratska zajednica osnovana je 1894. i danas broji 60 tisuća članova i raspolaže imovinom vrijednom 400 milijuna američkih dolara

Bernard Luketich, dugogodišnji predsjednik Hrvatske bratske zajednice, najstarije udruge američkih Hrvata i najutjecajnije udruge Hrvata izvan Hrvatske, umro je u utorak, priopćeno je iz HBZ-a.  

– Brat Luketich, od rođenja član Zajednice i legenda u fraternalističkom sustavu, cijeli je svoj život posvetio Hrvatskoj bratskoj zajednici u Americi, njezinim ciljevima i idealima – ističe u priopćenju sadašnje predsjednik HBZ-a Edward Pazo. 

Luketich je vodio HBZ 36 godina do 2014.

Hrvatska bratska zajednica osnovana je 1894. i danas broji 60 tisuća članova i raspolaže imovinom vrijednom 400 milijuna američkih dolara.

HBZ je tijekom Domovinskog rata pružio milijune dolara vrijednu pomoć Republici Hrvatskoj, a u SAD-u pomaže članovima i promiče očuvanje hrvatskog kulturnog identiteta.

>> 'Hrvati iz Amerike silno žele Hrvatskoj pomagati i u miru'

Komentara 13

ZA
zaki55
08:05 09.12.2015.

Svaka čast Luketichu, ali čitaoci bi morali znati što je HBZ. To je u prvom redu osiguravajuće društvo koje su osnovali hrvatski radnici u čeličanama Pittsburgha krajem 19tog vijeka, a zatim i patriotska udruga američkih Hrvata.

DU
Deleted user
08:31 09.12.2015.

Hrvatska Bratska Zajednica i katolička crkva su sačuvali našu povijest i kultura za vrijeme komnističkih razbojnika koji su se trudili da unište sve Hrvatsko.

OB
Objektivno...
07:37 09.12.2015.

Što je nakon rata obnovljeno sa nekih skoro pola milijuna $ koje je HBZ dala za obnovu dječjeg odmarališta Crvenog križa u Orahovici ? Odmaralište srpski neprijatelj u ratu nije nikada osvojio pa čak ni zaprljao. Nakon što je odmaralište zahvaljujući HBZ obnovljeno do temelja je srušeno. Pa novcem iz hrvatskog proračuna napravljeno novo. Što HBZ kaže na to? Zašto se renoviralo pa rušilo do temelja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije