Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJEDI U JUŽNOJ KOREJI

Umjesto predsjednice državu je vodila njena prijateljica

Južna Koreja
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
01.12.2016.
u 07:10

Predsjednica, koju podržava samo 4 posto stanovništva, mogla bi biti opozvana već sutra. Protiv nje su i zastupnici njezine stranke

Četiri vikenda milijuni nezadovoljnih stanovnika Južne Koreje prosvjedovalo je u Seulu tražeći ostavku predsjednice Park Geun-hye koju su optuživali za sudioništvo u brojnim korupcijskim skandalima, ali i za to da su njeni prijatelje de facto sudjelovali u vođenju države.

U ponedjeljak ona je napokon shvatila da mora otići pa je od parlamenta zatražila da skrati njen mandata koji je trebao trajati do 2018. godine.

Poručila je da će odstupiti u trenutku kad bude potpuno sigurna da je parlament učinio sve kako transfer vlasti ne bi zemlji nanio nikakve štete.

No čini se da prva južnokorejska predsjednica neće sa svoje dužnosti otići mirno i časno. Oporba je, naime, odbila njen zahtjev i najavila da će pokrenuti proces opoziva i da su za to prikupili čak i glasove parlamentaraca iz njene stranke. Svi zajedno najavljuju da bi do glasanja o opozivu predsjednice moglo doći već sutra.

Za pad prve predsjednice najzaslužnija je njena prijateljica Choi Soon-sil. Njoj je predsjednica poslužila kako bi od velikih južnokorejskih kompanija iskamčila novac za dvije fundacije koje ona kontrolira. Procjene govore da je riječ o najmanje 70 milijuna dolara.

No nije se tu zaustavila. Ona je na predsjednicu imala golem utjecaj, a brojni mediji tvrde da je bila neka vrsta njenog duhovnog učitelja. Imala je izravan i potpun utjecaj na brojne državničke odluke koje je predsjednica donosila, a koje se tiču gospodarske, vanjska i obrambene politike.

Neki čak idu toliko daleko i tvrde da je predsjednica bila samo njena marioneta, a da je državu zapravo vodila Choi Soon-sil, kći kršćanskog pastora koji je osnovao vlastitu sektu koju sada vodi njegova kći. 

>> Tisuće Korejaca na ulicama traži smjenu predsjednice Park Geun-hye

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar lvan12
lvan12
08:19 01.12.2016.

Dovoljno je u google upisati Choi Soon-sil + thaad i sve postaje kristalno jasno...

DU
Deleted user
08:21 01.12.2016.

Tja, kaj se more, bapska posla.

Avatar lvan12
lvan12
08:13 01.12.2016.

Da, bas me zanima od kuda je ta duhovna uciteljica koja he iz sjene vodila drzavu... I trazila da se dovede THAAD i od drzave napravi Kinesko/Rusku metu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije