Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pronađena lešina psa

Umjesto odgovora na pitanje je li pas ubijen kažu – to je inspekcijska tajna

Foto: Privatni album
1/2
02.02.2022.
u 08:30

Higijeničarska služba očitala je čip, obaviješten je i DIRH, ali što se psu dogodilo nismo doznali, pozivaju se na Zakon o državnom inspektoratu

Trebala je to biti jedna opuštena vikend šetnja sa psima, bez pogleda na sat i razmišljanja kad se moraju vratiti kući. Krenule su putevima na kojima nema šetača, uz koje se može vidjeti samo odbačeno smeće. I sve je bilo dobro dok nos jedne od kujica nije krenuo za mirisom.

– Moja kujica pronašla je uginulog psa uz makadamski put u šikari u Sloboštini. Oko vrata bio mu je omotan lanac, u blizini tijela vreća. Izgledalo je kao da je tu donesen i odbačen, da nije bilo mog psa teško da bi ga netko i pronašao – kaže nalaznica. Sljedeći dan na mjesto na kojem je ostala lešina stigli su higijeničari. Prema riječima svjedokinje koja im je pokazala gdje je pas, higijeničar je bio uvjeren da je tu već dulje vrijeme s obzirom na to da je leš bio smrznut, a danima su bili minusi. I on je, dodaje, izrazio sumnju da je pas tu bačen.

– Očitao je čip i rekao da će u sustavu pronaći vlasnika, kontaktirati ga i da će snositi posljedice – ispričala nam je.

Pas je bio čipiran i postojala je sumnja da je tu bačen mrtav, no policiju higijeničar nije zvao. Što je bilo dalje, upitali smo Higijeničarsku službu i komunalno redarstvo Grada Zagreba. Jesu li pronašli vlasnika, ima li podataka da je vlasnik možda tražio psa, prijavio njegov nestanak, ili ga je već odjavio iz evidencije čipiranih pasa? Sumnjaju li da je pas ubijen i jesu li o svemu obavijestili policiju?

– Naš higijeničar na poziv građana izašao je na teren i uklonio lešinu psa koji je bio mikročipiran. O navedenom slučaju obaviješteno je komunalno redarstvo Grada Zagreba i veterinarska inspekcija – odgovara nam Mladen Jemeršić, dr. med. vet., ZAG-VET d.o.o. i upućuje da se njima obratimo za daljnje upite.

Iako je higijeničarska služba o svemu obavijestila i komunalno redarstvo, iz Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet odgovaraju nam da sakupljanje i zbrinjavanje lešina životinja pronađenih na javnim površinama Grada Zagreba izlazi iz okvira nadležnosti Odjela komunalnog redarstva. Prema informacijama Higijeničarske službe Veterinarske stanice Zlatar Bistrica, kažu nam iz Gradskog ureda, po dojavi građanina 23. siječnja pronađena je lešina psa u naselju Sloboština, očitan je mikročip te je nakon toga otpremljen u Agroproteinku (postrojenje za zbrinjavanje i preradu uginulih životinja).

– Higijeničarska služba nije dužna obavijestiti Odjel komunalnog redarstva o pronalasku lešina životinja, niti Odjel komunalnog redarstva ima ovlasti za daljnja postupanja. Djelatnik higijeničarske službe mora očitati mikročip radi identifikacije vlasnika i o tome obavijestiti nadležnu veterinarsku inspekciju, koja potom odlučuje o daljnjim postupanjima protiv vlasnika odbačene životinje – stoji u odgovoru koji potpisuje pročelnik dr. sc. Dinko Bilić.

Foto: Privatni album

Isti dan upit smo proslijedili i veterinarskoj inspekciji Državnog inspektorata RH. No, odgovore na pitanja što su poduzeli u okviru svojih ovlasti, s obzirom na to da je možda riječ i o ubojstvu životinje, jesu li naložili razudbu kako bi se utvrdio uzrok smrti i jesu li pronašli vlasnika nismo dobili.

– Veterinarska inspekcija Državnoga inspektorata zaprimila je dopis kojega spominjete u svome upitu. Više detalja nismo u mogućnosti iznositi s obzirom na odredbe članka 57. stavka 6. Zakona o Državnom inspektoratu kojim je propisano da je Državni inspektorat dužan kao inspekcijsku tajnu čuvati svu dokumentaciju (zabilješku, zapisnik, nacrt rješenja, rješenje, zaključak, prekršajni akt, kaznenu prijavu, uputu za rad, izjavu stranke, predstavku, pritužbu) te sve druge podatke i dokaze utvrđene odnosno nastale u vezi s inspekcijskim postupkom te odredbe stavka 7. istog članka, gdje je propisano da dokumentaciju i podatke iz stavka 6. tog članka, prikupljene ili utvrđene u inspekcijskom nadzoru, te identitet podnositelja predstavke, Državni inspektorat može dati samo sudovima, tijelima državne uprave i drugim državnim tijelima, na njihov obrazloženi pisani zahtjev u postupcima iz njihove nadležnosti – odgovara DIRH umjesto odgovora na pitanje.

Iz DIRH-a su se oglušili i na ponovljeni upit u kojem smo napomenuli da nitko nije ni tražio zabilješke, zapisnik, izjave, dokaze niti identitet, samo odgovore na pitanja – kako je pas skončao, pita li vlasnik uopće za njega i ako ima dokaza da je riječ o kaznenom djelu hoće li vlasnik ili osoba koja ga je ubila u konačnici i odgovarati? Ako bude trebalo, odgovore ćemo potražiti i na nekim drugim adresama. Javnost ima pravo znati što se dogodilo psu i ako je ubijen - radi li inspekcija svoj posao. Jer, ubojstvo psa kazneno je djelo. Uostalom, čak i DORH javno govori o svemu što radi, dapače, navodi i dokaze. Zašto je onda veterinarska inspekcija izuzeta?

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar alien79
alien79
09:04 02.02.2022.

Jesu li obavijestili djecu i suprugu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije