Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMIROVLJENICI PAŽNJA

Primate mirovinu i iz inozemstva? HZMO ima važan podsjetnik

umirovljenici ilustracija
Foto: Pixabay/Ilustracija
1/3
29.11.2023.
u 19:35

Dokaz može biti potvrda banke iz koje se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za rujan 2023. te izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za rujan 2023.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) objavio je podsjetnik na dostavu dokaza o visini inozemne mirovine do 30. studenoga radi isplate jednokratnog novčanog primanja

HZMO podsjeća korisnike hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva, korisnike samo inozemne mirovine te korisnike hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, kojima ukupno mirovinsko primanje ne prelazi iznos od 700 eura, da radi isplate jednokratnog novčanog primanja (JNP) radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dostave dokaz o iznosu mirovine za rujan 2023. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja.

Dokaz može biti potvrda banke iz koje se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za rujan 2023. te izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za rujan 2023.

VEZANI ČLANCI:

Jedan od navedenih dokaza treba dostaviti HZMO-u do 30. studenoga 2023. Osim putem online obrasca, dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti područnoj ustrojstvenoj jedinici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema mjestu prebivališta, poštom ili osobno, s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica je dostupna na internetskim stranicama HZMO-a na poveznici.

Korisnici samo inozemne mirovine uz dokaz trebaju dostaviti i broj transakcijskog računa korisnika mirovine otvorenog u banci u Republici Hrvatskoj. HZMO napominje da je za korisnike samo inozemne mirovine, osim iznosa mirovine (700 eura), dodatni uvjet za isplatu JNP-a i prebivalište u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja Odluke Vlade RH, kao i da inozemnu mirovinu primaju na transakcijski račun otvoren u poslovnoj banci u Republici Hrvatskoj.

JNP bit će isplaćeno najkasnije u mjesecu prosincu 2023. godine, a o točnom datumu korisnici će biti pravovremeno obaviješteni, napominje se.

VIDEO Prosvjednici i dalje blokiraju cestu kod Županje: Poručili da ne žele na sastanak u Zagreb

Komentara 10

DO
domagoj1492
21:21 29.11.2023.

Čuj ove koji bi “oporezivali” starcima mirovine. Samo gledaju da otmu nešto tuđe. Tak mogu i u konzum otići krasti kobasice.

OL
olujasviholuja
15:11 30.11.2023.

Meni više zanima ,zašto će 13 tu mirovinu buda veća onima koji imaju veću mirovinu, a isplaćije se iz državnog proračuna ,a ne iz miroviskog sustava. Trebalo bi svi dobiti isto

NE
Neretva93
20:01 29.11.2023.

Zašto Hrvatska nije sklopila ugovor sa Švicarskom o oporezivanju mirovina, kao sa Njemačkom?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije