Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ćirilične ploče

Umirovljeni bojnik HV-a u odori došao na razgovor u policiju

Umirovljeni bojnik Hrvatske vojske Franjo Šoljić
Foto: Branimir Bradarić
1/3
19.09.2013.
u 13:22

Najveću uvredu radi Vlada koja se unatoč upozorenjima da se osvrne na pogreške koje čini na to oglušuje, ali zato zatvara branitelje i ljude koji kvalifikaciju ovakvoga tipa ni u jednom trenutku ne mogu prihvatiti, rekao je Šoljić

Od ponedjeljka, 2. rujna, kada su u Vukovaru nasilno skinute postavljene dvojezične ploče na nekoliko objekata, na obavijesne razgovore u policiju pod raznim je optužbama pozvano desetak sudionika tih događanja. Danas se u vukovarsku policijsku postaju, zbog istih događanja, morao javiti i umirovljeni bojnik Hrvatske vojske Franjo Šoljić. On se s pozivom na obavijesni razgovor i pod optužbom za uvredu ugleda RH, zastave, grba ili himne, odjeven u odoru HV-a, javio u vukovarsku policijsku postaju.

"Žalosno je i smiješno to što rade"

– Najveću uvredu radi Vlada koja se unatoč upozorenjima da se osvrne na pogreške koje čini na to oglušuje, ali zato zatvara branitelje i ljude koji kvalifikaciju ovakvoga tipa ni u jednom trenutku ne mogu prihvatiti. Prišivaju nam razne optužbe jer ni sami ne znaju što bi učinili – rekao je Šoljić podsjećajući da je on sam dragovoljac Domovinskog rata i invalid te da je u ratu izgubio oca i tri strica, dok mu tetak još uvijek nije pronađen. Govoreći o optužbama, pozvao je odgovorne iz Vlade RH da se zapitaju što to radimo te je li to što radimo protuzakonito.

Policija: Nije pozvan kao osumnjičenik ni u vezi sa skidanjem natpisa

Međutim, iz PU Vukovarsko-srijemske županije tvrde da Šoljić uopće nije pozvan u policiju kao osumnjičenik. – Navedena osoba je pozvana u policiju u svojstvu građanina radi davanja različitih obavijesti. Nije pozvan u svojstvu svjedoka ni u vezi s događanjima u Vukovaru oko skidanja dvojezičnih natpisa – rekao je glasnogovornik PU Domagoj Džigumović.

Josić: Ovo je njihova sramota

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić rekao je da je većina optužbi odbačena, ali i da imaju saznanja kako bi slične pozive, pod raznim kvalifikacijama, moglo uskoro dobiti još osoba.

– Nalogodavci toga nikoga nisu izgubili u ratu, a ni rata nisu vidjeli. Ovo je njihova sramota. Ubuduće, svatko koga budu privodili bit će priveden u odori. Isto tako, mi ćemo ih sve ispratiti u policiju. Mi ne bježimo i ne skrivamo se. Nas nitko ne mora privoditi ili uhićivati. Ako smo krivi, sami ćemo se javiti – rekao je Josić napominjući da su predstavnicima Stožera počela stizati i prijeteća pisma koja će također predati policiji. Podsjetio je i na aktivnosti pred Saborom te istaknuo da imaju saznanja kako su osigurali dovoljan broj glasova da se uskoro pred saborskim zastupnicima nađe rasprava o Vukovaru.

"Uskoro će Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, oni će tada morati doći, a mi ćemo ih dočekati"

– Vrijeme je na našoj strani. Uskoro će i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Oni će tada morati doći u Vukovar, a mi ćemo ih dočekati. Istekao je i naš zahtjev da se rasprava o Vukovaru stavi i na dnevni red Vlade. Oni su slijepi, gluhi i ignorirali su i to kao i sve do sada. Ne žele shvatiti da smo mi jedini koji čuvamo i pazimo da ovdje ne dođe do kaosa. Ljudi slušaju što im govorimo. Možda bismo trebali prestati s tim pa da vidimo kako će Vlada reagirati kada stvarno dođe do kaosa – rekao je Josić. Iz Stožera su i još jednom upozorili da oni nemaju nikakvih nesuglasica sa srpskom nacionalnom manjinom nego da je ovo problem Vlade RH i branitelja. Vlado Iljkić, koji je u Stožeru zadužen za pravna i temeljna pitanja, rekao je da je Stožer u Saboru obavio razgovore s klubovima zastupnika HDZ-a, HSPAS-a, Laburista i neovisnih zastupnika te da iste razgovore uskoro planiraju održati i s klubovima vijećnika SDP-a, SDSS-a i manjina.

– Pokazalo se u tim razgovorima da i saborski zastupnici ne znaju što se događa u Vukovaru. Informirali smo ih o našim aktivnostima s pravne strane, što bi značilo uvođenje dvojezičnosti i slično. Pokazali su razumijevanje. Očekujemo da rasprava o Vukovaru po ubrzanoj proceduri dođe na dnevni red Sabora – rekao je Iljkić.

>> Članovi Stožera optuženi da su povrijedili ugled Hrvatske i primaju prijeteća pisma

>> 'Ne želimo domino-efekt nakon događaja u Vukovaru i Krnjaku'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije