Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGETSKA TRANZICIJA

EK odobrila program potpora: 200 poduzeća će plaćati manju naknadu za obnovljivu energiju

Vjetropark Krš-Pađene
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
03.02.2023.
u 09:17

Odobreni program primjenjivat će se do kraja 2028. i bit će otvoren poduzećima koja posluju u sektorima kako su ih specificirale Smjernice, a koji su veliki potrošači struje i koji troše više od 500 MWh električne energije godišnje.

Iako je energetska kriza kroz nedostatak energije te istodobno njezine rekordne cijene na tržištu malo utišala rasprave o troškovima energetske tranzicije, činjenica je da su visoke naknade za obnovljive izvore energije građanima, a posebice poduzetnicima, i dalje značajan financijski izdatak. Zbog toga je Vlada pokrenula, a Europska komisija odobrila, program potpora za smanjenje naknade za potrošnju električne energije energetski intenzivnim poduzećima, vrijedan 104 milijuna eura. Time Hrvatska i Slovačka postaju prve države kojima je odobreno da koriste program sukladno novim EU Smjernicama o državnim potporama za klimu, zaštitu okoliša i energiju 2022.

Povrat dijela sredstava

Kako ističu u Hrvatskom operateru tržišta energije (HROTE), ova agencija je kao nositelj Programa državnih potpora pokrenula proceduru pred Europskom komisijom kako bi što prije pomogao poduzećima smanjivanjem naknada za potrošnju električne energije kojom se financira uvođenje obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj (OIE naknada). Odobreni program primjenjivat će se do kraja 2028. i bit će otvoren poduzećima koja posluju u sektorima kako su ih specificirale Smjernice, a koji su veliki potrošači struje i koji troše više od 500 MWh električne energije godišnje.

- Tim se kriterijem, s obzirom na ranije važeća pravila, bitno izašlo u susret poduzećima jer su prema ranije važećem programu umanjenje mogla koristiti samo ona poduzeća koja troše više od 1000 MWh godišnje. Procjenjuje se da će pravo na umanjenje naknade prema tom modelu moći ostvariti do 200 poduzeća u Hrvatskoj - navode u HROTE-u. Nakon usvajanja Uredbe o kriterijima za plaćanje umanjene naknade za OIE i visokoučinkovitu kogeneraciju, a čiji je prijedlog već prošao javnu raspravu, korisnici će morati provesti energetski pregled i dokazati određena ulaganja u energetsku učinkovitost, ili da određeni udio potrošnje namiruju električnom energijom iz obnovljivih izvora.

Sukladno svim ulaznim parametrima, bit će svrstani u energetske razrede i moći će ostvariti pravo na plaćanje umanjene OIE naknade za 40, 60 ili 75%. Shodno tome, za energetski razred 1 naknada će biti 0,008 centi, za energetski razred dva 0,006 centi, a za razred tri 0,003 centa. Iz HROTE-a pojašnjavaju da je u program uključen i prijelazni plan za postupno ukidanje smanjenja naknade za obnovljive izvore energije za energetski intenzivna poduzeća koja su 2020. ili 2021. plaćala smanjene naknade za obnovljive izvore energije, ali ne ispunjavaju uvjete novog programa. Također se predviđa povrat dijela sredstava na ime uplaćenih naknada onim poduzećima koja ostvaruju uvjete, a u 2022., plaćali su puni iznos naknade.

Ima i zapostavljenih

Iako je u prijedlogu nove regulative bilo poimence navedeno ukupno 116 sektora koji su prihvatljivi za smanjenje naknade za OIE zbog izloženog značajnog energetskog poslovnog rizika, kao i onih koji samo djelomično spadaju u to, ali su i dalje prihvatljivi za umanjenje naknade, činjenica je da ima i onih koji se smatraju zapostavljenim novom Uredbom.

Pratite zelene teme na Rezoluciji Zemlja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije