Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obitelj Špiranac iz

Uludo orali i tanjurali, ali njivu im kukuruzom zasijali brži

\'24.05.2011., Bjelovar - Otac Nenad Spiranec (D)  i sin Domagoj (L) dosli su u bjelovarsko dopisnistvo Vecernjeg lista ispricati spor oko zemlje u Velikoj Pisanici. Premda zive u Zagrebu zeljeli su n
Damir Špehar/PIXSELL
26.05.2011.
u 12:27

Iako je potpuno pripremio zemlju za sjetvu, Nenad Špiranac bez sudske tužbe neće moći u berbu na jesen

Kad su u subotu 7. svibnja na parceli, površine 1,3 hektara, u blizini Velike Pisanice, završili oranje i tanjuranje, Nenad Špiranac i sin mu Domagoj, vraćajući se doma u Zagreb, ni slutili nisu da od obavljena posla neće vidjeti nikakve koristi. Spomenuta parcela od siječnja ove godine u vlasništvu je Nenadove supruge Irme i Špiranci na njoj planirali su posijati kukuruz.

Da su uludo orali i tanjurali, Špiranci su shvatili nekoliko dana poslije kada su došli sijati kukuruz. Iznenadili su se vidjevši da je njihova parcela već uredno zasijana.

Policija nemoćna

– Pozvali smo policiju, što je bilo jedino logično, i prijavili im što se dogodilo – kaže Nenad pokazujući dokument koji potvrđuje da je spomenuta parcela od 28. siječnja ove godine vlasništvo njegove supruge Irme. Darovnim ugovorom zemlju joj je prepisala njezina majka Ester Molnar.

Budući da se u obitelji otprije spore zbog vlasništva nad nekretninama, Špiranci su posumnjali da iza svega stoji Irmina šogorica Marija Molnar i njezina kći Mirjana, koje su do obiteljske diobe raspolagale spornim zemljištem.

– Policija je utvrdila da su našu parcelu u ponedjeljak 9. svibnja zasadili Marija Horvat, na kojoj se to zemljište vodi i u arkodu, i njezin suprug – objasnio je Nenad dodajući da iznenađenjima tu još nije bio kraj.

– Nisam mogao vjerovati svojim ušima kad su mi policajci rekli da to nije nikakvo kazneno djelo i da ću taj problem morati riješiti isključivo privatnom tužbom – kazao je čudeći se kako se nekažnjeno može koristiti tuđa imovina.

– Nije mi jasno da netko može ući na privatni posjed i da ga vlasnik mora tužiti da bi ga izbacio van – ne prestajući se čuditi ističe Nenadnisi.

Marija Molnar, šogorica Irme Špiranac, potvrdila nam je da je zemljište dala Mariji Horvat i njezinu suprugu.

– Horvatovi u tome ništa nisu krivi jer sam ih ja uvela u posjed – kaže Marija dodajući da joj nije jasno kako je Irma uopće uspjela upisati parcelu na sebe kad je u tijeku sudski spor.

Ništa mimo suda

Sporna parcela vodila se, kaže, na njezina pokojnog svekra, inače, Irmina oca, i prema ugovoru trebala je pripasti njezinoj kćeri Mirjani, zbog čega se i vodi sudski spor.

– Ako sud presudi u njihovu korist, mi ćemo to prihvatiti, no dok postupak traje, ne bi trebali smetati ljudima koji zemljište obrađuju uz našu dozvolu – kaže Marija.

Uz to tvrdi da zemljište nije bilo obrađeno kada ga je Horvatovima ustupila. Njezine riječi potvrdila je i Marija Horvat ističući da su njezini dečki zatekli neobrađenu parcelu. Tko u tome ima pravo, reći će sud.

 

Komentara 1

HR
hr76
14:43 28.05.2011.

NE BIH JA TUŽIO! Ja bih prije vremena berbe mjesec dana angažirao zaštitare i kad dođe vrijeme jednostavno pobrao kukuruz sa svoje njive. A onaj tko je zasadio nek se zamisli zašto je sadio na tuđem...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije