Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pula stala uz štrajkaše

Uljanik ipak ide u stečaj?

Štrajk u Uljaniku
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/2
25.08.2018.
u 15:33

Puljani su štrajkašima stiskali ruke i davali im podršku dok su prolazili gradskim ulicama: 'Izdržite, ovo je sad ili nikad!'

Štrajk zaposlenika Uljanika prelio se u petak na ulice Pule i pretvorio u narodni bunt protiv lokalne i državne vlasti. Predsjednica Nadzornog odbora Uljanika podnijela je ostavku, rješenja za isplatu plaće nema jer Vlada nema model po kojem može odobriti još jednu pomoć, a potencijalni strateški partner Danko Končar u tvrtku prije odobravanja plana restrukturiranja više ne namjerava upucavati novac. Štrajk se u ponedjeljak seli u Zagreb, točnije pred zgradu Vlade. Je li stečaj jedino rješenje?

Končar ne da novac za plaće

Puljani i njihovi brojni gosti koji su se jučer prijepodne zatekli na ulicama grada dali su podršku oko dvije tisuće radnika Uljanika koji su štrajkajući hodali od Uljanika do zgrade Županije da bi tražili i podršku župana Valtera Flege. Puljani su štrajkašima stiskali ruke i davali im podršku govoreći: “Izdržite, ovo je sad ili nikad”, a stranci su sa znatiželjom pitali: “Što ovi radnici rade na cestama”, dok su se neki i fotografirali s njima.

Građani Pule koji znaju za probleme pulskog brodogradilišta, koje postoji više od 160 godina, sugrađanima u štrajku poručivali su da idu do kraja jer da, ako sada stanu i popuste nekom malom zahtjevu, više nikada neće istjerati pravdu na čistac. Štrajkaši su cijelo vrijeme uzvikivali da ne daju Uljanik noseći transparente na kojima je pisalo da samo traže zarađenu plaću, a pitaju se i misli li tko u ovoj državi na njih, njihovu djecu i unučad, ili tek na vlastite fotelje.

– Svi su dignuli ruke od Uljanika i radnika, što je najžalosnije. Lako je za upravu, oni će otići s puno novca, jer su već zaradili što su trebali, a radnici će ostati bez ičega – govorili su nam Puljani. Situacija je, zapravo, u cijelom gradu, a posebno među radnicima, prilično napeta. Uzvikivali su “IDS, lopovi”, a u jednom se trenutku dogodilo da je jedan radnik župana Flegu uhvatio za ruku i gurnuo ga. Župan je nešto kasnije zaliven pivom. Samo trezvenošću ostalih štrajkaša i predstavnika sindikata izbjegnut je veći sukob.

Štrajkaši su tijekom šetnje od Foruma do brodogradilišta pjevali pjesmu “Lijepa li si” Marka Perkovića Thompsona. U 3. maju, koji posluje u sastavu Uljanik Grupe, također vrije pa su njegovi radnici pred zgradom postavili instalaciju u obliku vješala s užetom, a istaknuli su i transparent “Uprava, vrati 500 milijuna, da 3. maj preživi”.

Direktor škvera Maksimilijan Percan poručio je radnicima da mu je ponos biti njihov direktor te potvrdio da će ići s njima na prosvjed u Zagreb. I dok radnici štrajkom pokušavaju doći do svojih plaća i spasiti tvrtku, potencijalni strateški partner Danko Končar, točnije njegova tvrtka Kermas Energija, radi planove da bi se osiguralo dugoročno rješenje za kompaniju kojoj prijeti stečaj. Novac u ovom trenutku neće dati Uljaniku jer su svjesni da ga nikad neće naplatiti, kao što će teško osigurati povrat pozajmice od 12,4 milijuna eura koju su odobrili tijekom srpnja.

Budući da je riječ o kratkoročnoj pozajmici, ona je u slučaju stečaja kompanije među zadnjima na naplati, odnosno nakon banki i države pa se u takve aranžmane Končar više ne želi upuštati. Čeka stoga odobrenje plana restrukturiranja Europske komisije i nada se da će do toga doći uskoro.

Štrajk u Uljaniku
1/10

Končar se nada da će Vlada požuriti donošenje odluke o planu restrukturiranja te da će se potvrditi neslužbene informacije o tome da je plan prihvatljiv Bruxellesu uz manje izmjene.

Vlada bez rješenja za pomoć

U Vladi nemaju rješenje za problem Uljanika, a neslužbeno se može čuti i da je uprava kompanije potpuno izgubila povjerenje poslovnih partnera, pa čak i naručitelja. Resorni ministar Darko Horvat već je priznao da je predstečajni postupak jedna od opcija, a u slučaju kompanije poput Uljanika, koja više nema svojeg kapitala jer su ga obveze daleko premašile, on može rezultirati samo stečajem. Najveći je gubitnik u tom slučaju državni proračun koji će u idućim godinama morati osigurati novac za isplatu 660 milijuna eura kredita za koje je država jamčila.

Imovinu brodogradilišta povećavaju narudžbe brodova, i to sukladno njihovoj vrijednosti, ali one će biti otkazane ako se u nekom trenutku zaustavi proizvodnja. Brodogradilište 3. maj potencijalna je meta preuzimanja talijanskog Fincantierija, a navodno ima i drugih zainteresiranih pa je izgledno da će se u tom škveru djelatnost nastaviti, što u slučaju Uljanika nije sigurno.

Predsjednica Nadzornog odbora Uljanika Renata Kašnjar-Putar podnijela je ostavku jer su moguća rješenja vezana za nastalu situaciju u Uljaniku sada izvan ingerencija NO-a.

Končar aktualizira priču o nužnosti jamstvenog fonda

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Kermas Energija usred krize u Uljaniku aktualizira priču o jamstvenom fondu za brodogradnju te ističe da je to model koji jedini može osigurati održivo poslovanje brodogradilišta u budućnosti. Riječ je o fondu koji bi osiguravao likvidnost i kredite velikim škverovima u fazi izrade broda. I Končar poput vlasnika Brodosplita koji je pokrenuo inicijativu drži da je takav fond preduvjet nastavka brodogradnje u Hrvatskoj, a argument im je i činjenica da slične fondove i oblike pomoći specifičnoj industriji imaju i ostale zemlje Europske unije.

>> Pogledajte štrajk radnika Uljanika

 

 

Komentara 47

KA
kamenjar0404
17:08 25.08.2018.

Rukovodstvu Uljanika i 3.Maja i Istre oduzeti imovinu,apartmane vile i hotele,prodati Uljanik i 3.Maj,isplatiti radnike a rukovodstvo firmi i IDS-a i SDP-a strpati u zatvor za pronevjeru 31 milijarde kuna !!!!

RI
rightside
15:51 25.08.2018.

pa ne mogu vjerovat da se ovako preko kojekakvih novinarcica istice da drzava treba spasavat opet,,umjesto da je ta ista drzava vec pohapsila upravu ali i "podupiratelje uprave u liku gradonacelnika pa zupana pa dalje,,sve do jakovcica,,cija je to ustalom i zamisao jos od tamo prije desetak godina,,da se zatvori brodogradiliste u puli i premjesti,, tamo oko rase il plomina..

KR
Krezumica
17:39 25.08.2018.

Prosvjed u Zagrebu? Što vlada ima s Uljanikom? To je privatna kompanija, ne državna. Što bi sad porezni obveznici trebali krpati privatnu firmu? Dakle porezni obveznici neka financiraju da bi IDS kriminalci imali što krasti. Da ne bi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije