Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBITELJ HRŽICA

Ulažite u mlade da ostanu

Mirna i Davor Hržica
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
08.01.2016.
u 23:00

– Ne očekujemo veće troškove života u 2016. godini. Na hranu potrošimo 2500 kuna, u prosjeku – kažu supružnici.

Marina i Davor Hržica iz Antunovca kod Osijeka prošle su godine zasukali svoje rukave i investirali oko 25.000 kuna u obnovu fasade i stolarije te uvođenje solarnog grijanja vode u svojoj kući. Uštedjet će time, računaju, oko 3000 kuna samo na plinu ove godine, a manji bi im trebao biti i račun za struju.

– Ne očekujemo veće troškove života u 2016. godini. Na hranu potrošimo 2500 kuna, u prosjeku – kažu supružnici.

Roditelji su šestogodišnjeg sina koji ide u vrtić pa nam u šali “otkrivaju” kako bi im odgovaralo kad bi cijene autića bile niže.

– Pokušavamo uštedjeti gdje god možemo. Nešto povrća posadimo u svojem vrtu iza kuće, a jednom tjednom pečemo kruh, pravimo tijesto za pizzu, sami mijesimo tjesteninu, bez jaja – navodi Marina.

Iako nisu nezadovoljni životom u Hrvatskoj, treba, kažu, razmišljati o budućnosti jer će im “kad-tad rezati plaće”.

Marina je profesorica u srednjoj školi, a Davor je u invalidskoj mirovini. Uzgajaju, usto, lavandu i izrađuju suvenire od nje.

– Ne bismo nikada otišli iz Hrvatske, ali mijenjala bih dosta toga. Treba poticati proizvodnju, ali i osigurati tržište. Primjerice, na selu smo, a jako se malo ekoloških i prirodnih proizvoda razmjenjuje na lokalnoj razini. Kad bi postojale minitržnice, zaobišli bi se veliki proizvođači, a znali bismo što kupujemo – kaže nam Marina Hržica.

Mlade ljude u cijeloj Hrvatskoj treba, zaključuje ovaj bračni par iz Antunovca, educirati i ulagati u njih te ih tako pridobiti da ostanu u svojoj domovini. 

>> Zaboravimo na bolje mirovine jer imamo sve manje djece 

>> Djecu želim podučiti da su promjene nabolje moguće

Komentara 1

BA
balističar
00:58 09.01.2016.

meni je ćaća sve dao.. a ja sve projjjjj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije