Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČINJE USKORO

Ukrajinski 'željezni general' najavio protuofenzivu: 'Vrijeme je da vratimo ono što je naše'

Ukrainian servicemen fire a mortar towards Russian troops near a frontline in Donetsk region
Foto: Stringer/REUTERS
1/4
29.05.2023.
u 10:32

Visoki dužnosnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, Oleksij Danilov, rekao je u subotu da su ukrajinske snage "spremne" za protuofenzivu i da bi napad mogao započeti "sutra, prekosutra ili za tjedan dana"

Ukrajinski vrhovni vojni zapovjednik najavio je u subotu da se približava dugo očekivana protuofenziva. "Vrijeme je da vratimo ono što je naše" napisao je general Valerij Zalužni, prozvan ukrajinskim 'željeznim generalom', na Telegramu. Poruka je pratila minutu dug video ukrajinskih vojnika kako pjevaju i rukuju raznim oružjem.

VEZANI ČLANCI:

Ukrajinski dužnosnici tjednima najavljuju protunapad na Rusiju dok rat prelazi granicu od 15 mjeseci, piše Insider. "Čim bude Božje volje, vremena i odluke zapovjednika, mi ćemo to učiniti", rekao je ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov u travnju.

Najnovija poruka Zalužnog objavljena je nakon što se Ukrajina suočila s neuspjehom u Bahmutu, a Rusija je izvijestila da je preuzela kontrolu nad istočnoukrajinskim gradom. General pukovnik Oleksandr Sirski, ukrajinski vojni zapovjednik na istoku zemlje, rekao je da Ukrajina drži samo "mali dio" grada, izvijestio je The Washington Post.

VIDEO Tko su borci koji su se digli protiv Vladimira Putina?

Visoki dužnosnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, Oleksij Danilov, također je rekao za BBC u članku objavljenom u subotu da su ukrajinske snage "spremne" za protuofenzivu i da bi napad mogao započeti "sutra, prekosutra ili za tjedan dana".  Ukrajina je bila škrta na riječima o tome gdje će pokrenuti svoj očekivani napad, ali vojni stručnjaci rekli su za Insider da bi se protuofenziva mogla dogoditi negdje na jugoistoku, posebice u regiji Zaporižja.

Predsjednik Volodimir Zelenski i dalje je zaposlen na diplomatskom frontu, obilazeći svjetske čelnike na nedavnom summitu G7 i drugim osobnim posjetima kako bi prikupio podršku za svoju zemlju. U značajnoj pobjedi za Ukrajinu, predsjednik Joe Biden potvrdio je na summitu G7 da će SAD poslati borbene zrakoplove i obučiti ukrajinske pilote za korištenje istih.

Komentara 44

KR
Krug
12:24 29.05.2023.

Rusi su pogodili vojnu zračnu luku u oblasti Hmjelnicki. Kao rezultat napada, pet zrakoplova je oštećeno, pista i skladište goriva su također oštećeni.

ŠI
Šiba
12:36 29.05.2023.

Vidjeti če mo što če bit jer ruska profesionalna vojska još ni nije na terenu Ukrajine a mnogi laprdatori mlate praznu slamu i dižu moral da mnogi izginu bez nekog posebnog razloga.

SE
Serengeti
16:25 29.05.2023.

Umjesto da se dogovara mir, dogovara se ofenziva. Osim što ginu vojnici, ginut će i civili. Sa druge strane što se tiče tijeka rata i informacija, nama sa strane će biti zanimljivo pratiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije