Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uživo: Rat u ukrajini

VIDEO Ukrajinci probili rusku obrambenu liniju? 'Vojnici vraćaju Ukrajini ono što joj pripada'

A view of a Ukrainian soldier purportedly liberating Andriivka
Foto: 3RD ASSAULT BRIGADE / UKRAINIAN/
1/12
Autori: Vecernji.hr, Hina
18.09.2023.
u 20:28

Ukrajinska vojska početkom lipnja krenula je u veliku protuofenzivu na tri točke duž linije fronte duge 965 kilometara. Strateški najvažnija točka napada je jugoistočno od grada Zaporižje, u smjeru Azovskog mora, jer bi tu Ukrajinci mogli prekinuti ruski koridor između Rostova na Donu s Krimom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da su njegove snage ponovno zauzele taktički važno selo Klishchiivka na južnom krilu ključnog grada Bahmuta na prvoj liniji bojišnice. "Danas bih želio posebno pohvaliti vojnike koji, korak po korak, vraćaju Ukrajini ono što joj pripada, točnije na području Bahmuta", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju u nedjelju.

Video: 69 tona težak Challenger u plamenu

Tijek događaja: 

19:15 - Ukrajinska vojska početkom lipnja krenula je u veliku protuofenzivu na tri točke duž linije fronte duge 965 kilometara. Strateški najvažnija točka napada je jugoistočno od grada Zaporižje, u smjeru Azovskog mora, jer bi tu Ukrajinci mogli prekinuti ruski koridor između Rostova na Donu s Krimom. Tu je glavna ruska opskrbna ruta, i kada bi je Ukrajinci presjekli, Rusima bi bilo gotovo nemoguće zadržati ogromni garnizon na Krimu, okupiranom 2014. godine, navodi BBC.

Na tom dijelu fronta nije bilo puno pomaka, osim oko sela Robotine i Verbove. Sada ukrajinski generali tvrde da su tu probili prvu crtu ruske obrane. Četiri od devet snimki koje se šire društvenim mrežama prikazuju ukrajinske snage kako probijaju rusku obranu, ali ne vidi se da su Ukrajinci uspjeli uspostaviti kontrolu nad tim područjem. Na snimkama se vidi pješački proboj, ali ne i kolone ukrajinskih oklopnih vozila kako prolaze i zauzimaju tek oslobođeni prostor.

BBC je potvrdio da su Ukrajinci jedva napredovali više od 10 posto puta do obale, no uspjeh je veći ako se zna da su ruske snage "iscrpljene i vjerojatno demoralizirane" nakon tri mjeseca ofenzive. Satelitske snimke ruske obrane pokazuju nizove isprepletenih rovova, bunkera i minskih polja, sve dodatno čuvano artiljerijom. Na jednoj snimci se vide betonske protutenkosvke barijere, tzv. zmajevski zubi, zatim niz željeznih protutenkovskih zapreka 250 metara dalje, dok su rovovi iskopani na daljnjih 300 metara udaljenosti. Iza rovova označeni su topnički položaji.

Ukrajinsko napredovanje usporavaju ogromna minska polja koja su jako gusta, a na nekim je područjima postavljeno i do pet mina u kvadratnom metru. Prvi ukrajinski pokušaj prodora u lipnju brzo je završio neuspjehom, uz velike gubitke u opremi i ljudstvu. Ukrajinci su nakon toga ogromnu energiju uložili u uklanjanje mina, često noću, nekad i pod paljbom, i zbog čega tako sporo napreduju. U međuvremenu, Rusija šalje pojačanja svojim snagama. Bojište je dinamično, Rusija bi još uvijek mogla preokrenuti ishod u svoju korist.

Kateryna Stepanenko, analitičarka za Rusiju u londonskom Institutu za proučavanje rata, (Institute for the Study of War) kaže da ruske snage, uz topničku vatru, napade dronovima i oslanjanje na rovove i bunkere, također intenzivno koriste mjere elektroničkog ratovanja koje imaju za cilj ometati ukrajinske signale i ukrajinsku upotrebu bespilotnih letjelica. Ukrajinci su napredovali oko 10 posto na svom putu prema prekidanju koridora od Rostova na Donu do Krima.

Ako uspiju probiti preostalu rusku obranu i doprijeti do grada Tokmaka, ruske željezničke i cestovne rute za opskrbu Krima došle bi na domet ukrajinskog topništva. U tom slučaju, ofenziva bi mogla biti ocjenjena uspješnom. Prema zaključku BBC-a, to možda neće okončati rat, koji će se vjerojatno protegnuti duboko u 2024. godine, a možda i dulje, ali će Ukrajini dati snažnu poziciju kada mirovni pregovori konačno počnu. No, sat otkucava: kišna sezona počinje za nekoliko tjedana, kad će se ceste pretvoriti u blato i ometati napredak.


18:00 - Ukrajinske trupe probile su rusku obrambenu liniju blizu Bahmuta, rekao je u ponedjeljak zapovjednik kijevskih kopnenih trupa, general Oleksandr Sirskij. "Nakon što smo ponovno zauzeli sela Andrijivku i Kliščivku neprijateljska obrambena crta je probijena", rekao je Sirskij, a prenio vojni press centar. Dodao je da su ti mali gradovi "bili važan element ruske obrambene linije koja se proteže od Bahmuta do Gorlivke".

Ruska 72., 31. i 83. brigada "razbijene su i potpuno su izgubile svoju borbenu sposobnost" u borbama kod Bahmuta, rekao je general Sirskij. "Opća situacija u istočnoj zoni ostaje i dalje zamršena", a "žestoke borbe kod Bahmuta se nastavljaju", kazao je. Nakon gubitka dvaju lokaliteta blizu Bahmuta ruska je vojska "vodila brojne protunapade" u nadi da će "vratiti izgubljene položaje" te se pripremala za nove napade sjevernije u području Kupjanska i Limana, rekao je.

Ukrajina je u petak najavila da će u nedjelju ponovno zauzeti Andrijivku i Kliščivku. Oba su mjesta smještena južno od Bahmuta. Bahmut, grad koji je prije ruske invazije imao 70.000 stanovnika, prošli su svibanj osvojile ruske snage nakon jedne od najduljih i najkrvavijih bitaka u ovome ratu. Ukrajina je u lipnju pokrenula protuofenzivu da bi ponovno preuzela teritorije koje je okupirala Rusija. Prethodno je dobila oružje od Zapada i oformila nove bataljune.


15:12 - Stanje ljudskih prava u Rusiji "znatno se pogoršalo" od invazije te zemlje na Ukrajinu u veljači 2022., kaže se u ponedjeljak u prvome izvješću izvjestiteljice Vijeća za ljudska prava UN-a Mariane Katzarove, zadužene za praćenje stanja ljudskih prava u Rusiji. "Situacija se posljednjih dvadeset godina konstantno pogoršava, dijelom i zbog dvaju ratova u Čečeniji koji su završili 2009.", istaknula je stručnjakinja i izvjestiteljica. 

Izvješće, koje će se ovaj tjedan predstaviti pred Vijećem za ljudska prava, ne sadrži nikakva iznenađenja ni šokantna otkrića, no sama činjenica da je Vijeće imenovalo posebnu izvjestiteljicu označava poraz za Moskvu u sklopu diplomatske borbe saveznika Kijeva na svim UN-ovim forumima od ruske invazije na Ukrajinu.

Treba istaknuti da se prvi put imenuje posebni izvjestitelj za istragu jedne od pet stalnih zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a. Katzarova je upozorila na pokušaje Moskve da je "omete" u njezinu radu te je izrazila žaljenje zbog toga jer joj nije omogućen pristup Rusiji. U izvješću je dokumentirano da su "ruske vlasti ozbiljno ograničile slobodu druženja, mirnih okupljanja i slobodnog izražavanja, bilo online ili offline te su iz temelja potkopale neovisnost pravosuđa kao i jamstva  za 'poštena suđenja'".

Izvjestiteljica u izvješću osuđuje i nedavno uspostavljen zakonodavni aparat kojega je svrha "zapušiti usta članovima civilnog društva i kazniti ljude angažirane na obrani ljudskih prava".

POVEZANI ČLANCI:

"Često nasilna primjena ovih zakona i propisa rezultirala je sustavnom represijom protiv organizacija civilnog društva, što je blokiralo građanske aktivnosti i neovisne medije", sa žaljenjem je konstatirala posebna izvjestiteljica.

"Nekažnjavanje Rusije zbog kršenja ljudskih prava na nacionalnoj razini i povlačenje Ruske Federacije iz Europskog suda za ljudska prava smanjilo je mogućnosti koje su na raspolaganju žrtvama u slučaju traženja pravnoga lijeka i odštete“, istaknula je Katzarova. U Rusiji prevladavaju "ozračje nekažnjivosti, nepredvidivosti, kada je posrijedi izmjena zakona, njihovo dvosmisleno tumačenje, njihov broj i opseg, kao i njihova proizvoljna primjena", a sve je to brojne Ruse natjeralo u egzil.

Katzarova je zatražila oslobađanje svih političkih protivnika koji su proizvoljno pritvoreni, među njima i Alekseja Navaljnog te disidente Vladimira Kara-Murzu i Ilju Jašina. Izvjestiteljica je opisala i da su žene, osobito one koje rade na oboran ljudskih prava, aktivistice i novinarke "doživjele posebno rodno uvjetovano nasilje, poniženja i zastrašivanja". Katzarova je dodala da “uporno pribjegavanje mučenjima i zlostavljanju, među kojima je seksualno i rodno uvjetovano nasilje, ugrožava živote osoba u pritvoru”.

Rusiju je pozvala da "provede učinkovitu, nepristranu i neovisnu istragu o svim slučajevima u kojima su korišteni sila, proizvoljna pritvaranja i ostali oblici pritisaka". Rekla je da bi Moskva trebala "zajamčiti brzu, transparentnu i učinkovitu istragu svih navoda o mučenju i zlostavljanju u pritvorima" te je zatražila da svi počinitelji odgovaraju za svoja djela.


13:08 - Kremlj je u ponedjeljak rekao da nema informacija o zdravlju čečenskog čelnika Ramzana Kadirova kada je upitan o izvješćima na društvenim mrežama da je 46-godišnjak bolestan. Kadirovljevi glasnogovornici nisu odgovorili na ponovljene telefonske pozive o tom pitanju.

Prema nekim glasinama Kadirov je liječen u moskovskoj bolnici. "Nemamo informacija o tome", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. "U svakom slučaju, predsjednička administracija teško može izdati zdravstvene potvrde pa vam nemamo što reći o tome", dodao je.

VIDEO Zasjede Čečena na ruskom teritoriju

Glasnogovornik ukrajinske tajne službe prošloga je tjedna kazao kako se Kadirovljevo zdravstveno stanje "pogoršalo" te da je "ozbiljno".

Kadirov je u nedjelju na svom Telegramu objavio video u kojemu se smješka i govori u kameru, očito s ciljem kako bi opovrgnuo glasine o svom zdravstvenom stanju.


11:33 - Ukrajina planira tužiti Poljsku, Mađarsku i Slovačku zbog zabrane uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, rekao je za Politico u intervjuu objavljenom u ponedjeljak ukrajinski trgovinski predstavnik Taras Kačka. Zabrane vlada triju srednjoeuropskih zemalja imaju za cilj zaštititi vlastite poljoprivrednike od žita iz Ukrajine, nakon ruske blokade ukrajinskih luka na Crnom moru.

Poljska vladajuća stranka posebno želi zaustaviti taj tok jer je njezin uspjeh na izborima 15. listopada usko povezan s podrškom ruralnog stanovništva koje je bilo ogorčeno povećanjem uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

“Važno je dokazati da su te radnje pravno pogrešne. I zato ćemo sutra pokrenuti pravni postupak", rekao je Kačka u nedjelju navečer, dodajući da Kijeva planira mjerama uzvratiti protiv izvoza poljskog voća i povrća.

"Bit ćemo prisiljeni uzvratiti i dodatnim proizvodima te bi zabranili uvoz voća i povrća iz Poljske", rekao je za Politico.

Tri zemlje su se pobunile protiv Europske komisije, koja je prošlog petka odlučila dopustiti prodaju ukrajinskog žita širom EU.


11:00 - Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar smijenjena je s dužnosti, zajedno s još pet dužnosnika, potvrdila je vlada te zemlje. Maliar je bila istaknuta osoba tijekom rata, objavljujući dnevne novosti o napretku zemlje na terenu. Vlada nije navela razlog njezine smjene.

Međutim, to je uslijedilo nakon što je Volodimir Zelenski imenovao Rustema Umerova za novog ministra obrane zemlje ranije ovog mjeseca, javlja Sky News. 


10:26 - Rusija je tijekom noći izvela novi val zračnih napada i granatiranja u Ukrajini, pri čemu je poginulo dvoje ljudi u južnoj regiji Hersonu, rekli su ukrajinski dužnosnici u ponedjeljak.

Guverner regije Hersona Oleksandr Prokudin rekao je da su muškarac u dobi od 72 godine i starija žena poginuli u ruskom napadu na regiju te da je ranjeno još troje ljudi, ali nije iznio više detalja.

VEZANI ČLANCI:

Rekao je da je još četvero ozlijeđeno u jutarnjem napadu dronom na grad Beril te dodao: "Okupatori su namjerno napali mjesto puno ljudi, bacajući eksploziv u blizini lokalne autobusne postaje".

Guverner regije Odese Ole Kiper rekao je da je okrug Izmail, u kojem se nalaze luke na Dunavu koje se koriste za izvoz žitarica, bio meta napada dronom, ali nije dao detalje o bilo kakvoj šteti na luci ili infrastrukturi za žitarice.

Rekao je da je 11 dronova uništeno u napadima na to područje i da je pogođen rekreacijski objekt u malom gradu Vilkoveu. Ondje je požar brzo ugašen, dodao je.

Guverner susjedne regije Mikolajiv rekao je da su krhotine koje su padale izazvale požar u nekorištenoj zgradi u naselju Snihurivki, koji je odmah ugašen, a udarni val oštetio je obližnje zgrade. Nije dao više detalja.

Ukrajinske zračne snage priopćile su da je tijekom noći srušeno 18 od 24 ruskih bespilotnih letjelica te da je  oboreno 17 krstarećih projektila iznad regija Dnjepropetrovska, Poltave i Hmjelnickog.


10:14 - Vjačeslav Gladkov, guverner regije Belgorod u Rusiji, izvještava da je nakon granatiranja prekinuta opskrba strujom sela Glotovo i Bezymeno u blizini granice s Ukrajinom. Rekao je da nije bilo žrtava. Ranije je Roman Starovoyt, guverner susjedne regije Kursk u Rusiji, izvijestio na Telegramu da je jedna žena ozlijeđena u prekograničnoj paljbi u selu Tetkino.

Tvrdnje nisu neovisno provjerene.


9:00 - Ukrajina se sinoć našla na udaru 24 napada bespilotnim letjelicama, objavile su njezine zračne snage. Bespilotne letjelice lansirane su iznad južnih gradova Mikolajiva i Odese, navodi se u postu Telegrama, tvrdeći da je uništeno ukupno 18 "jurišnih dronova".

Moskva je također ispalila nekoliko krstarećih projektila, ali svih 17 njih je uništeno iznad Dnjepropetrovska, Poltave i Hmjelnickog, dodaje se.


6:50 - General pukovnik Oleksandr Syrskyi, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, također je potvrdio ponovno zauzimanje sela, nad kojim je Rusija tvrdila da ga kontrolira u siječnju. Prije rata je imao oko 400 stanovnika i nalazi se oko 9 km južno od Bahmuta, grada koji je pao u ruske ruke u svibnju nakon mjeseci teških borbi.

VEZANI ČLANCI:

"Klishchiivka je očišćena od Rusa", objavio je Syrsky na društvenim mrežama.

Ilia Yevlash, glasnogovornik ukrajinskih trupa na istoku, rekao je da je bitka nanijela "snažnu štetu" ruskim zračnodesantnim jedinicama, bataljunu "Akhmat" čečenskog čelnika Ramzana Kadirova, jedinici Oluja-Z sastavljenoj od ruskih kriminalaca, ruskom generalu stožerna vojna obavještajna služba i motostreljačke postrojbe.“Dakle, sada smo stekli bazu koja će nam omogućiti da nastavimo razvijati ofenzivne akcije i osloboditi našu zemlju od osvajača”, napisao je na Telegramu.


6:49 - Zelenski je pohvalio vojnike koji su se borili kod Bahmuta i istaknuo one koji su ponovno zauzeli Klishchiivku, rekavši "Bravo!" u svom obraćanju. Također je rekao da Kijev "priprema nova obrambena rješenja za Ukrajinu", dodavši da su "zračna obrana i topništvo prioritet", ne navodeći detalje. Zamjenica ministra obrane, Hanna Maliar, podijelila je video ukrajinskih snaga koje ističu zastave uključujući plavu i žutu nacionalnu zastavu, s ruševinama zgrada i zvukom tekućih borbi u pozadini. Rusija je i dalje pokušavala vratiti izgubljene pozicije unatoč oslobađanju Klishchiivke, napisala je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. "Danas smo se morali boriti protiv neprijateljskih napada cijeli dan."

6:35 - Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un u nedjelju je krenuo vlakom kući nakon jednotjednog posjeta Rusiji tijekom kojega je razgovarao s predsjednikom Vladimirom Putinom o tješnjoj vojnoj i ostalim tipovima suradnje, izvijestili su sjevernokorejski i ruski mediji. 

GALERIJA Sastanak Kim Jong Una i Vladimira Putina

A view of a Ukrainian soldier purportedly liberating Andriivka
1/13

Video snimka koju je u nedjelju objavila ruska državna novinska agencija RIA prikazuje Kima kako po crvenom tepihu hoda prema vagonu u dalekoistočnome ruskom gradu Artjomu uz zvuke glazbe vojnoga orkestra i maše rukom pozdravljajući okupljene.  Artjom je od postaje Khasan na ruskoj granici sa Sjevernom Korejom udaljen 254 km.

Posjet Rusiji sjevernokorejskog čelnika, koji rijetko napušta svoju zemlju, označava "novi vrhunac prijateljstva, solidarnosti i suradnje u povijesti razvoja odnosa između DNRK i Rusije", objavila je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva želi razviti "ravnopravnu i fer suradnju" sa Sjevernom Korejom unatoč sankcijama koje je Pjongjangu uvelo Vijeće sigurnosti UN-a.

"Nismo mi uveli sankcije Sjevernoj Koreji, to je učinilo Vijeće sigurnosti. Stoga se obratite Vijeću sigurnosti pa ćemo razviti ravnopravnu i poštenu suradnju s DNRK", rekao je Lavrov u intervjuu državnoj televiziji, čiji su dijelovi u nedjelju objavljeni u medijima.

Kremlj je objavio da se pridržava UN-ovih sankcija, ali da istodobno ima pravo razvijati dobrosusjedske odnose, koje uključuju i one povezane s osjetljivim temama.

Sjedinjene Države i saveznici zabrinuti su zbog zatopljenja vojnih veza između dviju susjednih zemalja, dok Rusija nastavlja s invazijom na Ukrajinu, a Sjeverna Koreja, izolirana komunistička država, nastavlja s razvojem nuklearnih projektila i planova. 

Komentara 111

Avatar Slava UA herojima!
Slava UA herojima!
08:42 18.09.2023.

"Oružane snage Ukrajine još uvijek mogu probiti kopneni koridor s Krimom prije početka zime" - Budanov

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
07:35 18.09.2023.

Donetsk: Na najnovijim ruskim vojnim kartama je selo Klishchivka označeno izvan kontrole ruske vojske što je potvrda ukrajinske objave o oslobađanju tog sela. U selu nema čitave zgrade kako se može vidjeti na fotografijama iz zraka ili satelita. Svetlodarsk, uništena dva samohodna protuzračna sustava BUK-3M za trupnu i točkastu teritorijalnu obranu Zaporožje: Tokmak je cestovna i željeznička raskrsnica oko 16 km južno od prvih ukrajinskih linija pod okupacijom Rusije u smjeru Melitopola. Rusi ubrzano grade nove protutenkovske otporne točke i dodaju nove rovove. Krim: Oštećen najbolji ruski protuoklopni helikopter Ka-52 transportiran u Rusiju na popravak. SAD: Skupina američkih senatora pisanim putem zatražila da se u Ukrajinu pošalje raketni sustav MGM-140 ATACMS zemlja-zemlja dometa 300 km. SAD šalju Ukrajini 3-D printer za plastiku i metal kao i uređaj za automatsko zavarivanje. Rusija objavila realnije ukrajinske gubitke žive sile od 90.000 ljudi od početka rata. Raketnim napadom ubijen ruski pukovnik Andrej Kondraškin, zapovjednik elitne 31. padobranske brigade.

Avatar zapadna turska
zapadna turska
08:44 18.09.2023.

prema objavljenim ukr. podacima i brojnim videima, ukr.FPV dronovi od 500 dolara uništili su 13 ruskih tenkova, 15 topničkih sustava i 28 oklopnih borbenih vozila! fascinantan učinak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije