Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Američki šef diplomacije poručio Lavrovu: 'Svijet neće Rusiji priznati anektirane dijelove u Ukrajini'

U.S. Secretary of State Blinken departs Joint Base Andrews for Brussels
Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
29.07.2022.
u 23:07

Drugi po veličini grad u Ukrajini Harkiv jutros je navodno pogođen ruskim granatiranjem

Danas je 156. dan rata ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajina je pojačala svoju kampanju ponovnog preuzimanja regija pod kontrolom Rusije na jugu pokušavajući bombardirati i izolirati ruske trupe u područjima gdje ih je teško opskrbiti, rekli su vojni dužnosnici. Ukrajinski su zrakoplovi u četvrtak napali pet ruskih uporišta oko Hersona i još jednog obližnjeg grada, tvrdi njihova vojska. Kijev je rekao da je također preuzeo neka mala naselja na sjevernom rubu regije Herson.

Tijek događaja: 

23.05 Sjeverna Makedonija daje Ukrajini tenkove sovjetske proizvodnje

Sjeverna Makedonija dat će Ukrajini nekoliko sovjetskih tenkova dok Skopje modernizira vlastitu obranu. Sjeverna Makedonija, najnovija članica NATO-a, planira modernizirati svoje oružane snage u skladu sa standardima saveza, objavilo je ministarstvo obrane. To dopušta da se neodeđen broj borbenih tenkova preda Ukrajini. Sjeverna Makedonija bi ih inače odbacila, no Ukrajini su potrebni, priopćilo je ministarstvo.

Sjeverna Makedonija ima oko 30 sovjetskih borbenih tenkova T-72. Video koji je objavila novinska agencija Makfax pokazuje nekoliko tenkova na transportnim kamionima kako prolaze kroz selo Kriva Palanka blizu bugarske granice.


22.20 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak je rekao američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu da se Washington ne drži obećanja po pitanju izuzeća sankcija za zalihe hrane iz Rusije, objavila je Moskva. Dva visoka dužnosnika razgovarala su telefonski, prvi put od početka ruske invazije na Ukrajine 24. veljače.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je Lavrov rekao Blinkenu da će Rusija postići sve ciljeve svoje "specijalne vojne operacije" u Ukrajini i da će pošiljke oružja zapadnih zemalja Kijevu samo produžiti sukob. Blinken je na konferenciji za novinare u Washingtonu izjavio da je Lavrovu prenio da svijet očekuje da Rusija ispuni svoje obveze prema sporazumu s Ukrajinom koji je dogovoren u Turskoj i odnosi se na izvoz žitarica i umjetnog gnojiva koji je blokiran zbog rata i produbljuje svjetsku prehrambenu krizu.

Lavrov je rekao Blinkenu da globalnu prehrambenu situaciju kompliciraju američke sankcije. Američki diplomat također je upozorio Lavrova da Moskva ne nastavlja s planovima daljnje aneksije dijelova Ukrajine. "Svijet neće priznati anektirane dijelove. Uvest ćemo dodatne značajne terete Rusiji ako nastavi sa svojim planovima", istaknuo je.

Lavrov je rekao da će Rusija postići ciljeve "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, termin koji Moskva koristi kad objašnjava invaziju na Ukrajinu za koju tvrdi da je provedena u samoobrani. Ukrajina i njezini saveznici tvrde da ruski napad nije ničim izazvan. Lavrov je također rekao Blinkenu da "kontinuirano upumpavanje američkog i NATO oružja u oružane snage Ukrajine samo produžava agoniju na način da režim u Kijevu produljuje sukob i time umnaža žrtve", prema priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.


20:17 - Državni tajnik SAD-a Antony Blinken u petak je obavio razgovor s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom. Blinken je na konferenciji za medije koja je uslijedila razgovor opisao kao "iskren i izravan".

Rekao je kako je u razgovoru s Lavrovom potegnuo sve relevantne teme koje je obećao spomenuti, te dodao kako ne može komentirati odgovore koje je dobio niti procijeniti u kojem se smjeru kreću pregovori za razmjenu talaca, prenosi CNN.


18:57 - Eksploziju u olenivskom zatvoru u okupiranoj pokrajini Donbas naredio je vlasnik privatne vojske koju kontrolira Rusija, izvijestilo je ukrajinsko Ministarstvo obrane. 

Radi se o Wagner grupi na čelu koje je Jevgenij Prigozhin. Dodali su kako smatraju da Prigozhin nije koordinirao napad s ruskim Ministarstvom obrane. Iz Ukrajine su ranije poručili da je Rusija napala koloniju s ciljem uništavanja dokaza o mučenju i ubijanju ukrajinskih ratnih zarobljenika.


16:50  - Prema anketi Internacionalnog instituta za sociologiju u Kijivu, 81 posto Ukrajinaca bi na referendumu glasalo za ulazak u Europsku uniju, a 71 posto bilo bi i za pridruživanje NATO savezu.


16:44 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova optužio je u petak Rusiju da je počinila ratni zločin napadom na zatvorsku ustanovu u Olenivki, pod ruskom kontrolom, u kojoj su bili smješteni ukrajinski ratni zarobljenici.

"Rusija je počinila još jedan zastrašujući ratni zločin bombardiranjem ustanove u okupiranoj regiji Olenivka, gdje je držala ukrajinske ratne zarobljenike", rekao je Dmitro Kouleba na Twitteru. 

 

"Pozivam sve partnere da oštro osude ovo brutalno kršenje međunarodnog humanitarnog prava i smatraju Rusiju terorističkom državom", napisao je ukrajinski šef diplomacije komentirajući napad. 

Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju da su odgovorne za napad na Olenivku, zatvor s ukrajinskim ratnim zarobljenicima, koji se nalazi na proruskom separatističkom teritoriju. Prema posljednjim informacijama s CNN-a, u napadu su poginule najmanje 53 osobe.

Ukrajina je zanijekala da je izvršila ovaj napad tvrdeći da u svom vojnom djelovanju ne cilja civilnu infrastrukturu niti ratne zarobljenike. 


14:23 - Ukrajina je spremna početi izvoziti žito iz dviju crnomorskih luka, ali datum za slanje prve pošiljke još nije određen, rekao je u petak ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksander Kubrakov dodavši da bi po njegovim očekivanjima prve pošiljke mogle krenuti prije kraja ovog tjedna.

Kubrakov je novinarima u Odesi rekao da je 17 brodova blokiranih pet mjeseci već natovareno sa žitom te da se još jedan utovaruje.

Izrazio je nadu da će prvi brodovi krenuti na put do kraja ovog tjedna.

Dogovor o izvozu žita potpisan je prošli tjedan u Istanbulu.

"Nakon potpisivanja inicijative za žito u Istanbulu, ukrajinska strana učinila je sve potrebne pripreme za ... plovidbu Crnim morem kako bi započela izvoz našeg žita iz naših luka", rekao je. 


13:27 - Kijevska vojska demantirala je u petak informaciju o tomu da je bombardirala zatvor u Donbasu, pod kontrolom ruskih separatista u kojemu se nalaze ukrajinski vojnici, za što je optužuje službena Moskva, ističući da je ubijeno više desetaka ljudi. 

Oružane snage Ukrajine, koje se u potpunosti pridržavaju načela i normi međunarodnoga humanitarnog prava, nikada nisu i ne bombardiraju civilnu infrastrukturu, osobito ne područja na kojima su vjerojatno zatočeni ratni zarobljenici", stoji u objavi vojske.

Ruske agencije u petak su javile da je četrdeset ukrajinskih ratnih zarobljenika ubijeno, a 75 ranjeno u ukrajinskom raketiranju područja pod kontrolom separatista kada je naprednim američkim sustavima HIMARS pogođen zatvor,

Prema izvješćima s bojišta, raketnim sustavom HIMARS gađano je područje Donjecka.

Rusko ministarstvo obrane navodi da je riječ o zatvoru blizu lokaliteta Olenivka (na ruskom Elenovka) tridesetak kilometara jugozapadno od Donecka, glavnoga grada istoimene pokrajine koja je pod kontrolom proruskih separatista. 

Ruska javna televizija objavila je snimke koje je predstavila kao pougljenjene barake, ali nije prikazala žrtve. 

Zapadne novinske agencije navode da nisu mogle provjeriti ove izjave iz neovisnih izvora.

Rusko ministarstvo tvrdi da su u tom zatvoru bili pripadnici pukovnije Azov, za koju Moskva tvrdi da je neonacističkima milicija.

Kijev u petak izvještava o najmanje pet žrtava ruskog napada u Mikolajivu.


13:06 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otputovao je danas u crnomorsku luku Chornomorsk dok se Kijev nada započeti s izvozom žitarica. "Naša strana je potpuno spremna. Poslali smo sve signale našim partnerima - UN-u i Turskoj, a naša vojska jamči sigurnosnu situaciju", poručio je Zelenski.


12:09 - Kremlj je rekao da "ne vidi mogućnost" da se pregovori s Ukrajinom za sada nastave.

Rat u Ukrajini izbio je krajem veljače i ne pokazuje znakove usporavanja dok Rusija pokušava preuzeti kontrolu nad regijom Donbas. Upitani o tome da Zapad gura Kijev na pregovore, Moskva je to odbacila kao mogućnost.


11:27 - Najmanje četrdeset ukrajinskih ratnih zarobljenika ubijeno je, a 75 ranjeno u ukrajinskom raketiranju područja pod kontrolom separatista kada je naprednim američkim sustavima HIMARS pogođen zatvor, javljaju ruske agencije, a Kijev u petak izvještava o najmanje pet žrtava ruskog napada u Mikolajivu.

Prema izvješćima s bojišta, raketnim sustavom HIMARS gađano je područje Donjecka.

Rusko ministarstvo obrane navodi da je riječ o zatvoru blizu lokaliteta Olenivka (na ruskom Elenovka) tridesetak kilometara jugozapadno od Donjecka, glavnoga grada isotimene pokrajine koja je pod kontrolom proruskih sepratista. 

"Ova grozna provokacija izvedena je radi zastrašivanja ukrajinskih vojnika kako bi ih se spriječilo da se predaju", tvrdi rusko ministarstvo, kako prenosi agencija AFP.

Ruska javna televizija objavila je snimke koje je predstavila kao pougljenjene barake, ali nije prikazala žrtve.  Zapadne novinske agencije navode da nisu mogle provjeriti ove izjave iz neovisnih izvora. Rusko ministarstvo tvrdi da su u tom zatvoru bili pripadnici pukovnije Azov, za koju Moskva tvrdi da je neonacističkima milicija.

Ta se pukovnija proslavila žilavim otporom ruskoj opsadi Mariupolja koji je konačno pao u svibnju, a nekih 2500 pripadnika Azova se konačno predalo i ruske vlasti navele su da će oni biti zatvoreni u Olenivki.


11:00 - Reuters javlja da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak rekao da će Moskva uskoro predložiti datum za razgovor s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom. Očekuje se da će se poziv odnositi na potencijalnu razmjenu zarobljenika.


10:11 - Najmanje pet osoba je ubijeno, a sedam ranjeno u napadu koji se dogodio u blizini stanice javnog prijevoza u Mikolajivu, prema videu koji je objavio regionalni guverner Vitaliy Kim.


9:42 - Serija "kasetnih granata" jutros je pogodila Mikolajiv u južnoj Ukrajini, kazao je gradonačelnik Oleksandr Sienkevych rekao.  "Ima žrtava. Hitna pomoć je već stigla. Oglašena je zračna uzbuna! Molim sve da ostanu u skloništima!", poručio je. 

Trenutno nisu dostupni detalji o broju žrtava.


8:58 - Britanski ministar obrane Ben Wallace za Sky News govorio je o situaciji u vezi sa skokom cijena goriva u Ujedinjenom Kraljevstvu i šire. Rekao je kada su u pitanju računi za hranu i energiju, svijet je "povezan" i nešto poput ukrajinskog rata može imati globalni utjecaj.

"Danas smo svi povezani, svi smo povezani u ovom svijetu. Imamo veliku sreću u Britaniji... ne ovisimo o ruskom plinu na isti način kao mnoge europske zemlje koje nemaju izbora.", kazao je. 

Wallace je rekao da je Rusija "fašistička država" koja je odlučila napasti Ukrajinu. "Plemeniti je cilj" željeti se boriti za Ukrajinu, rekao je.

Rusija ne uspijeva u "mnogim područjima" u Ukrajini, a ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi ponovno pokušati promijeniti strategiju.

"Rusi trenutno ne uspijevaju na terenu u mnogim područjima... Putinov plan A, B i C je propao i on bi mogao tražiti plan D", rekao je. 


8:56 - Najmanje osam civila ubijeno je u četvrtak u regiji Donjeck na istoku Ukrajine, a procjenjuje se da je 19 osoba ozlijeđeno u udarima. Pavlo Kyrylenko, guverner regije, rekao je da su jučer zabilježeni smrtni slučajevi u Bakhmutu, Toretsku, Orlivki, Hirnyku i Soledaru.

“Nemoguće je utvrditi točan broj žrtava u Mariupolju i Volnovasu Svi Rusi će odgovarati za svoje zločine na našoj zemlji!", kazao je.

U međuvremenu je objavljeno da su projektili tijekom noći pogodili regiju Dnjepropetrovsk u središnjoj Ukrajini. Tvrdi se da je oko 40 raketa ispaljeno na stambeno područje u regiji, uništivši šest kuća i nekoliko poslovnih zgrada.

Za sada nije bilo nikakvih izvješća o žrtvama.


7:25 - Ukrajinska protuofenziva na jugu zemlje "uzima zamah", prema britanskim obrambenim i obavještajnim dužnosnicima.

Ukrajina je praktički odsjekla južni grad Herson pod ruskom okupacijom, ostavljajući tisuće ruskih vojnika stacioniranih u blizini rijeke Dnjepar "vrlo ranjivima" i izoliranima, priopćilo je britansko ministarstvo obrane.


7:20 - Drugi po veličini grad u Ukrajini Harkiv jutros je navodno pogođen ruskim granatiranjem, kažu lokalni dužnosnici. Gradonačelnik Ihor Terekhov rekao je da je pogođen središnji dio sjeveroistočnog grada, uključujući dvokatnicu i visokoškolsku ustanovu. Terekhov je rekao da se napad dogodio nešto poslije 4 ujutro u petak

"Državna hitna služba već radi - razvrstavaju ruševine, traže ljude ispod njih", u ažuriranju Telegrama.


7:15 - Rusija je angažirala plaćenike na nekim dijelovima prve crte bojišnice kako bi zadržala te položaje, što ukazuje na manjak pješaštva u njezinoj vojsci, tvrdi britansko ministarstvo obrane u petak, u trenutku kada Ukrajina pojačava kontraofenzivu na jugu zemlje.

Ruskoj privatnoj vojnoj tvrtki Wagner vjerojatno je dodijeljena odgovornost za određene sektore prve crte u istočnoj Ukrajini, vjerojatno budući da se Rusija suočava s velikim nedostatkom borbenog pješaštva, izvijestilo je britansko Ministarstvo obrane jutros u obavještajnom ažuriranju.

"Od ožujka ruska privatna vojna tvrtka (PMC) Wagner Group djeluje u istočnoj Ukrajini u koordinaciji s ruskom vojskom. Wagneru je vjerojatno dodijeljena odgovornost za određene sektore prve linije, na sličan način kao i normalne vojne jedinice. Ovo je značajna promjena u odnosu na prethodni angažman skupine od 2015., kada je obično poduzimala misije različite od otvorenih, velikih redovnih ruskih vojnih aktivnosti. Ova nova razina integracije dodatno potkopava dugogodišnju politiku ruskih vlasti o poricanju veza između PMC-a i ruske države.", stoji u izvješću.

Također je rečeno da Wagnerove snage vrlo vjerojatno neće biti dovoljne da naprave značajnu razliku u putanji ruske invazije na Ukrajinu.


7:10- Moldavski parlament u četvrtak je izglasao produljenje izvanrednog stanja za još 60 dana, nakon što je vlada istaknula da joj još trebaju dodatne ovlasti za suočavanje s posljedicama ruske invazije na Ukrajinu. 

Premijerka Natalia Gavrilita istaknula je da se radi o kontinuiranom riziku energetske i granične sigurnosti, kao i upravljanju priljevom izbjeglica iz Ukrajine. 

“Rizici za Moldaviju zbog rata u Ukrajini ostaju visoki. Vlada treba dodatne ovlasti”, rekla je. Produljenje će stupiti na snagu 8. kolovoza.

Oko 500 tisuća osoba prešlo je granicu od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači, od kojih je 100 tisuća ostalo u Moldaviji, zemlji s oko 2,6 milijuna stanovnika. 

Moldavski parlament izglasao je odobrenje privremenom izvanrednom stanju 24. veljače, dva dana nakon početka ruske invazije, te ga je produljio u travnju i lipnju. 

Ključne riječi

Komentara 103

Avatar El Indio
El Indio
05:06 30.07.2022.

Ha, neki se pitaju koji svijet. Civilizirani naravno. Onakav kao u Sumadiji nece sigurno

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
07:09 30.07.2022.

Ukrajinci su u oblasti Herson odlučili se za izolaciju bojišta. Jednostavno su onesposobili dva mosta preko rijeke Dnjepar, Antonovski i željeznički koji povezuju sjevenu obalu (desnu), na kojoj se nalaze ruske postrojbe sve do Mikolaeva (Nikolajev) i u pravcu Odese, i južnu obalu (lijevu) preko koje dolazi logistika. Rusi, koji su zadnji moderni rat vodili u okviru napadnih operacija Crvene armije 1945. godine, ostalo su bili lokalno ograničeni sukobi manjeg intenziteta, naprosto su iznenađujuće i arogantno propustili sagledati svoje i protivničke mogućnosti i procijeniti stvarno stanje. Očito nepripremljeno na uvjete ratovanja u Ukrajini vojno vodstvo je povjerovalo političarima koje je po kriteriju snishodljivosti Putin okupio oko sebe kako bi ga savjetovali. A oni nikada nisu bili spremni stvarno se udubiti u proučavanje modernih vojnih vještina već su dvorskim spletkama eventualno napredovali. Pa su im i savjeti Putinu bili potpuno pogrešni i danas dugotrajno sramote Rusiju. Dakle izolacijom bojišta u oblasti Herson Ukrajinci dolaze do vojne prednosti koja će biti odlučujuća. Tijek akcija biti će u spašavanju postrojbi s desne stane Dnjepra, od kojih s neke dubojko u urajinskom teritoriju, jer ih se više neće moći snabdjevati. One koje su bliže Dnjepru, a Dnjepar je vrlo široka rijeka, priručnim sredstvima će se u malom broju prebaciti na južnu stranu. Ostale će pojuriti i zakasniti. Vojska bez municije, zanavljanja opreme i hrane naglo gubi. Helikopteri se ruše. Poraz.

Avatar Musashi
Musashi
11:07 29.07.2022.

Putin je velikom vojnom vježbom namjeravao izvući ukrajinsku vojsku da gradi obrambene linije prema Rusiji i Bjelorusiji, pa kada to Ukrajina napravi, uništiti te linije topništvom, raketama i zrakoplovstvom, zatim probiti te linije na nekoliko mjesta i doći ukrajinskoj vojsci iza leđa. Vojni klasik za kojega je ruska vojska osposobljavana. Kako ukrajinska vojska nije tako postupila, Putin je u tome vidio priliku za brzi iznenadni upad i rješavanje stvari za nekoliko dana, međutim to je bila ukrajinska zamka, da Putin uleti sa vojskom ročnika i razvuče jedinice po Ukrajini, te se tako nađe u asimetričnom ratu za kojega ruska vojska nije pripremana. a Ukrajina time dobiva nekakvu šansu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije