Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE ODUSTAJU

Ukrajinci na inovativne načine rješavaju problem s nestašicom struje: 'Putin nas čini samo bijesnijima'

Local resident Tetiana Honcharova carries meals, provided by the NGO World Central Kitchen, to her neighbours during an electricity power cut in Mykolaiv
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
1/3
07.11.2022.
u 16:40

Prema posljednjim podacima, dosad je oko 4,5 milijuna Ukrajinaca u jednom trenutku ostalo bez struje. Ponekad su bili najavljeni radovi, ponekad nisu, no dobavljači energije pokušavaju osposobiti što više infrastrukture koja je oštećena

Oko jedne trećine Ukrajine trenutno je bez struje zbog učestalih ruskih napada na ključnu infrastrukturu, dok se ostatak stanovništva poziva na racionalno trošenje. U Kremenčuku situacija je kritična - građani su bez struje svakih nekoliko sati, no oni su i dalje ustrajni.

- Rusija misli da je Ukrajina slaba zbog nedostatka struje. Misle da više neće biti ljudi - komentirala je za BBC 12-godišnja Uljana.

Svoje dane uglavnom provodi sa svojim roditeljima u mračnom stanu, no svjesna je svega. U gradu je zbog napada slab i signal, zbog čega Uljana ne može otići na internet kako bi provjerila ono što razumijela na satu.

Sve bijesniji na Ruse

- Svi su svjesni situacije. Rusi time samo čine ljude bijesnijima i da ne žele više nijednog ruskog vojnika na teritoriju Ukrajine - dodao je Oljanin otac Oleksandar.

Prema posljednjim podacima, dosad je oko 4,5 milijuna Ukrajinaca u jednom trenutku ostalo bez struje. Ponekad su bili najavljeni radovi, ponekad nisu, no dobavljači energije pokušavaju osposobiti što više infrastrukture koja je oštećena.

Malo dalje u gradu Kremenčuku, djeca u vrtiću dobila su najnoviju igračku - generator. Jaslice su većinu dana inače bez struje zbog velikog napada u blizini koji se dogodio 10. listopada, a često nestane struje u isto vrijeme kada se oglase i sirene.

- Jako je teško sjediti s djecom u podrumu, čak i sa svjetiljkama. Djeca to ne primjećuju i ne razumiju što se događa. Naviknut će se - objasnila je Hanna, voditeljica u vrtiću.

Salsom kroz rat

- Imovinu moje obitelji oduzela je sovjetska vlada. Mislim da je Rusija naslijedila njihov sistem - objasnila je Hanna.

S druge strane, Jana Petrova održava građanke pozitivnima kroz ples, točnije salsu. Iako zgrada ostaje bez struje svakih dva sata, Janu i njene 'učenice' to ne sputava. 

- Naravno da je ovo sve ljudima stresno, ali pokušavamo ostati pozitivni. Neću prestati plesati jer nas ples zaista na neki način spašava - zaključila je Jana.

>> VIDEO Kijev se probudio pod raketama, dijelovi grada bez vode i struje: Očekuje se još napada!

Ključne riječi

Komentara 18

AN
angeorafael123
18:28 07.11.2022.

Podrška Ukrajincima.Znamo kako im je

DO
domolub
17:08 07.11.2022.

ajd ti gore id onda u svoju rusiju ča si onda u Europi

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
16:49 07.11.2022.

Ukrajinci na inovativne načine rješavaju problem s nestašicom struje: 'Putin nas čini samo svijesnijima da cemo najavljivanu ratnu pobjedu slaviti u smanjenoj domovini i polupanim i srusenim kucama i gradovima'

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije