Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVILI SNIMKU

Ukrajinci kažu da su oborili svjetski rekord: Snajperist pogodio ruskog vojnika udaljenog 3800 metara?

snajper
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/6
20.11.2023.
u 19:40

Ukrajinska vojska nije dala druge pojedinosti, kada ili gdje je snimka nastala

Ukrajinci tvrde kako je njihov snajperist postavio svjetski rekord pogodivši ruskog vojnika s udaljenosti od 3800 metara. Neimenovani vojnik koji služi u ukrajinskoj sigurnosnoj službi (SBU) navodno je uspio oboriti prethodni rekord kanadskog snajperista koji je 2017. godine ubio borca Islamske države s udaljenosti od 3540 metara. 

- Naši snajperisti ponovno ispisuju pravila globalnog snajperskog djelovanja, pokazujući neusporedive sposobnosti učinkovitog djelovanja na nevjerojatnim udaljenostima - poručili su iz SBU-a, piše Daily Mail. 

 

VEZANI ČLANCI: 

Snimka pokazuje kako meta pada nekoliko sekundi nakon što je snajperist SBU-a pucao. Ukrajinska vojska nije dala druge pojedinosti, kada ili gdje je snimka nastala. Inače, riječ je o snajperu pod nazivom 'Gospodar horizonta' koji je izradila tvrtka MAYAK, ukrajinski proizvođač oružja. S odgovarajućim streljivom, puška može ispaljivati metke koji putuju brže od brzine zvuka. 

Podsjetimo, ukrajinska vojska priopćila je u nedjelju da je odbacila ruske snage "tri do osam kilometara" od obala rijeke Dnjepar, što bi, ako se potvrdi, bilo prvo znatno napredovanje kijevskih snaga u više mjeseci tijekom razočaravajuće protuofenzive. 

"Preliminarne brojke variraju od tri do osam kilometara, ovisno o specifičnostima, geografiji i krajoliku lijeve obale", rekla je glasnogovornica vojske Natalia Gumenyuk ukrajinskoj televiziji u nedjelju na pitanje koliko je Kijev napredovao.

VIDEO Uništenje ruske baze u naselju Taracivka avionskom JDAM bombom lansiranom sa ukrajinske strane Dnjepra

Komentara 63

AR
art1
22:22 20.11.2023.

Nije to ništa, moj deda je običnim vilama skinuo njemačkog pilota. OK, skinuo ga je sa moje babe.

Avatar krcedolac
krcedolac
21:35 20.11.2023.

Nije to ništa. Rambo to radi lukom i strijelom.

HO
homofobic
21:38 20.11.2023.

Metak putovao "brze od zvuka" kaze obrazovani "novinar". Zapravo 3 puta brze od zvuka! Ranijih godina, kada sam bio mladi, sam si pomalo pucal ali 500m je bio moj prakticni limit puskom i 120m pistoljem. Ovdje imamo nezamislive ekstreme. Za Zagrepcane zamislite da gadate nekoga tko sjedi na postolju kipa Kralja Tomislava sa najdaljeg nebodeta u Sopotu. Metak putuje, recimo, samo 3 sekunde (a na tu daljinu uspori pa je ukupno vrijeme vjerojatno blize 4.5 sekundi). Znaci imamo gravitaciju koja se pobrine da metak padne od tocke nisanenja 60 (sezdeset!!!!!) metara, zatim imamo utjecaj Koriolisova efekta koji je na tu daljinu najmanje 10-tak a moguce i do 50m! Do tuda strijelcu pomaze komputer izracunati horizontalne i vertikalne pomake ali onda imamo nesto sto nista ne moze pomoci - vjetar i gustoca atmosfere zbog vlaznosti zraka, temperature, nadmorske visine, lokalnih meteo uvjeta. Vjetar nitko ne moze pouzdano procjeniti u granicama dovoljnim za pogoditi cilj promjera 1/2m!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije