Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽIVO: RAT U EUROPI

Zelenski: Sudbina Donbasa odlučuje se u Sjevjerodonecku; Scholz: Nije istina da ne isporučujemo oružje Ukrajini

Rat u Ukrajini
Foto: DONETSK REGION POLICE/LUHANSK REGION POLICE/REUTERS/PIXSELL
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.06.2022.
u 00:20

Teške borbe vode se u Sjevjerodonecku gdje ukrajinske snage i dalje drže istočni dio grada

Danas je 105. dan ruske invazije na Ukrajinu. Teške borbe vode se u Sjevjerodonecku gdje ukrajinske snage i dalje drže istočni dio grada. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je da Rusija ima kontrolu nad 97 posto područja Luhanska u istočnoj Ukrajini. Ruske snage zauzele su stambene četvrti grada Sjevjerodonecka i bore se za preuzimanje kontrole nad industrijskom zonom na njezinim periferijama i obližnjim gradovima, rekao je Šojgu. Zelenski pak kaže kako se Kijev neće zadovoljiti primirjem na bojištu te da mu je cilj vratiti kontrolu nad teritorijima koje je okupirala Moskva.

VIDEO Povjesničar: Putin bi u idućim danima mogao predložiti prekid vatre

Tijek događaja: 

0.18 Zelenski: Žele organizirati nogometnu ligu u našim gradovima? To je ruganje

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski večeras je izjavio kako se sudbina ukrajinskog Donbasa odlučuje u Sjevjerodonecku. 

"Sjevjerodoneck je i dalje epicentar sukoba u Donbasu. Ovo je vrlo žestoka bitka, vrlo teška. Vjerojatno najteža u ovom ratu dosad. Zahvalan sam svima koji sudjeluju u obrani. Ovdje se praktički odlučuje o sudbini Donbasa", rekao je Zelenski. 

Ocijenio je suludom idejom i ruganjem da Rusi planiraju organizirati nogometnu ligu klubova na osvojenim ukrajinskim teritorijima: uključujući neke nogometne klubove iz Donjecka, Luhanska, Hersona, Melitopolja, s Krima pa čak i iz dijela Gruzije. 


22.30  Scholz: Nije istina da Njemačka ne isporučuje oružje Ukrajini

Njemački kancelar Olaf Scholz u srijedu je iznova branio, u razgovoru s predstavnicima stranih medija akreditiranih u Berlinu, politiku Njemačke prema Ukrajini i pritom je odbacio optužbe o nedovoljnoj pomoći Njemačke u oružju. "Njemačka je nakon početka ruskog napada na Ukrajinu promijenila svoju doktrinu i započela isporučivati oružje Ukrajini", rekao je Olaf Scholz u razgovoru s predstavnicima medija akreditiranih u Berlinu.

On je ukazao na to da Njemačka isporučuje protuzračne rakete i protuzračne tenkove tipa Gepard  koji bi trebali poslužiti u protuzračnoj obrani Kijeva i Odese. Na temu ovisnosti Njemačke o energentima iz Rusije Scholz je rekao da Njemačka nije ovisnija o energentima više od drugih europskih zemalja. 

Odmah nakon dolaska na vlast i prije ruskog napada na Ukrajinu on i njegova vlada počeli su pripreme za osamostaljenje od ruskih energenata, rekao je. Najavio je da bi dva LNG terminala, koji su dio strategije smanjenja ovisnosti Njemačke o ruskom plinu, trebali biti pušteni u pogon već početkom sljedeće godine.

Scholz je istodobno opovrgnuo napise po kojima bi Njemačka mogla odustati od zatvaranja nuklearnih elektrana. "Oni koji se za tako nešto zalažu moraju biti svjesni toga da se većina štapina uranija uvozi iz Rusije što je također put u novu ovisnost", rekao je Olaf Scholz. Prema tradiciji, predsjednik njemačke vlade godišnje jednom ekskluzivno odgovara na pitanja članova Udruge stranih medija (VAP) sa sjedištem u Berlinu.


20:42 - Volodimir Zelenski susreo se u Kijevu s Howardom Buffettom, filantropom i sinom milijardera Warrena Buffetta.

- Cijenimo ovaj znak solidarnosti s Ukrajinom - poručio je Zelenski na Twitteru i zahvalio na humanitarnoj podršci.

Pozvao ga je da se pridruži projektima obnove sustava navodnjavanja u regiji Odesa, potpori interno raseljenim osobama, razminiranju i reformi školske prehrane.


20:38 - Ruska vojska se priprema za novu ofenzivu na Slavjansk u Donjeckoj oblasti, prenosi The Kyiv Independent.

Rusi nastavljaju granatirati gradove u blizini Slavjanska, uključujući Adamivku i Dolinu. 

Ruski zračni napad pogodio je danas Slavjansk u kojem je još uvijek ostalo oko 24.000 ljudi.


20:36 - Ukrajinski zastupnik optužen za izdaju biti izbačen iz parlamenta, prenosi The Kyiv Independent.

Oleksij Kovaljov, zastupnik iz stranke predsjednika Volodimira Zelenskog, otišao je u okupiranu Hersonsku oblast i javno podržao rusku okupaciju.


18:56 - Dužnosnik Jevgenij Balitsky koji podržava Rusiju u djelomično okupiranoj ukrajinskoj jugoistočnoj regiji Zaporožje rekao je da je Rusija počela slati žito iz okupiranih područja u Tursku i na Bliski istok preko Krima.

Nije precizirao koje su bliskoistočne zemlje navodno bile opskrbljene pšenicom, samo je rekao: "To je bilo tradicionalno tržište za Ukrajinu".


18:24 - Europski parlament (EP) traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu i jasno se opredjeli želi li u Europsku uniju ili ne, stoji u dokumentu koji je objavila srbijanska državna televizija.

Uz ranije primjedbe vezane uz vladavinu prava i normalizaciju odnosa s Prištinom, u izvješću o Srbiji navodi se da će "usklađenost s vanjskom politikom EU-a, uključujući i sankcije prema Rusiji, odrediti dalji tijek pristupnih pregovora".

U tekstu, o kojemu je postignut dogovor vodećih političkih skupna u EP-u, ističe se "potreba usklađivanja Srbije sa stajalištima EU-a prema ratu u Ukrajini, vladavini prava, borbi protiv korupcije i medijskim slobodama".

Zastupnici traže "hitno uvođenje sankcija", izražavajuči zabrinutost što je Srbija "među rijetkim zemljama Europe koja se nije uskladila s pozicijom EU-a" i da je po tome "na posljednjem mjestu u regiji" po usklađenosti s euroblokom .

"Zalažemo se da nova pregovaračka poglavlja budu otvorena tek kad Srbija poduzme potrebne mjere u tom pogledu, uključujući i područje vladavine prava", piše u izvješću.

Dodaje se i da EP "žali zbog kontinuiranih letova između Beograda i Moskve" u vrijeme kad je zračni prostor EU zatvoren za letove iz Rusije.

Zastupnici su pozvali Srbiju da razmotri svoju ekonomsku suradnju s Rusijom i prekine vojnu suradnju s Moskvom, uključujući projekte poput ruskog humanitarnog centra u Nišu koji kritičari smatraju izravnim ruskim strateškim projektom u Srbiji.

Zabrinuti su i zbog kupnje vojne opreme iz Rusije, Bjelorusije i Kine, navodeći da na nju odlazi 70 posto ukupne nabave u Srbiji.

U izvješću se spominje i zabrinutost zbog izvješća o prisluškivanju lidera ruske opozicije u Beogradu, optužne koje srbijanski dužnosnici odbacuju neo neutemeljene.

U tekstu se kritizira i širenje dezinformacija o ruskoj agresiji na Ukrajinu, uključujući angažman medija bliskih vladi, a srbijanske vlasti pozivaju se da poduzmu "odlučne korake u borbi protiv najprisutnijih lažnih vijesti".


16:57 - Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je da je više od 31.000 ruskih vojnika poginulo u Ukrajini od početka invazije u veljači.

Dodao je da rat košta Rusiju "300 života dnevno" i da će uskoro dostići razinu koja bi bila neprihvatljiva za Moskvu.


16:53 - Ukrajinske snage u istočnom gradu Sjevjerodonecku potisnute su ruskim bombardiranjem i sada kontroliraju samo njegova predgrađa, rekao je u srijedu regionalni guverner za RBC-Ukrajina.

Ukrajinske specijalne snage pokrenule su protuofenzivu prije nekoliko dana i raščistile gotovo polovicu grada, ali nije im imalo smisla ostati kada je Rusija počela intenzivno granatirati to područje i napadati ga iz zraka, rekao je Serhij Hajdaj.

"Naši sada ponovno kontroliraju samo predgrađa grada. Ali borbe se i dalje vode, naši brane Sjevjerodoneck, ne može se reći da Rusi posve kontroliraju grad", rekao je.

Hajdaj je ranije naglasio da Ukrajina neće odustati od tog grada.

"Borbe se i dalje vode i nitko neće predati grad čak i ako se naša vojska bude morala povući na bolje utvrđene položaje. To ne znači da netko odustaje od grada - nitko neće odustati ni od čega. Ali je moguće da će se morati povući", rekao je.

Dodao je da očekuju da će ruske snage pojačati bombardiranje grada i pokrenuti veliku ofenzivu.


16:16 - Bivši britanski obavještajac rekao je da ne misli da će Vladimir Putin i dalje biti predsjednik Rusije "za tri do šest mjeseci".

Putinu će dani biti "odbrojani" kada zapadne sankcije Rusiji, posebno energetske mjere, počnu stupati na snagu, rekao je Christopher Steele, prenosi The Guardian.

Steele je ukazao na "znakove da je Putinovo zdravlje narušeno" i rekao da bi ruski čelnik mogao biti "onesposobljen", ako su američki i britanski izvori točni.


16:04 - Ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj Andrij Melnik oštro je kritizirao bivšu njemačku kancelarku Angelu Merkel zbog opravdavanja svoje politike prema Rusiji tijekom 16 godina na vlasti.

>> OPŠIRNIJE


15:30 - Kijev je kao "prazne" odbacio tvrdnje ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da Moskva neće iskoristiti situaciju u svoju korist ako Ukrajina dopusti da pošiljke žitarica odu preko Crnog mora.

- Ukrajina je jasno iznijela svoj stav o morskim lukama: potrebna je vojna oprema za zaštitu obale i misija mornarice za patroliranje izvoznim rutama u Crnom moru. Rusiji se ne može dopustiti da koristi koridore žitarica za napad na južnu Ukrajinu - upozorio je Oleg Nikolenko, glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova.


15:26 - Današnji ruski zračni napad na Bakhmut u Donjeckoj oblasti potpuno je uništio školu, a ozlijeđeni su civili, navodi Ministarstvo unutarnjih poslova Ukrajine. Broj stradalih još uvijek nije poznat.

Policija i Služba državne sigurnosti dokumentirali su incident, tretirajući ga kao ratni zločin, prenosi The Kyiv Independent.


15:20 - Ukrajina navodi da je primila još 50 tijela svojih mrtvih vojnika nakon razmjene s Rusijom.

Razmjena se odvijala u blizini prve crte bojišnice u regiji Zaporizhzhia, prenosi BBC. 

Trideset i sedam tijela pripadalo je braniteljima čeličane Azovstal.


14:00 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i njemački kancelar Olaf Scholz razgovarali su telefonom i složili se da je potrebno učiniti sve kako bi se ukrajinske žitarice izvezle iz zemlje, posebno morskim putevima, rekao je glasnogovornik njemačke vlade.

Zelenski je tvitao da je pokrenuo pitanje ruskog postupanja prema ratnim zarobljenicima, kao i integraciju Ukrajine u EU.


13:53 - Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov razgovarao je s novinarima te je ponovio da svaki sastanak ruskog i ukrajinskog predsjednika mora biti "produktivan i dobro pripremljen".

- Naš stav je dobro poznat. Svaki sastanak na najvišoj razini mora biti produktivan i dobro pripremljen - kazao je. 

Također je govorio o tekućoj krizi s hranom i rekao da se zapadne sankcije moraju ukinuti kako bi se rusko žito moglo isporučivati na međunarodna tržišta.

- Nikakve suštinske rasprave o ukidanju sankcija nisu bile u tijeku, rekao je Peskov.


13:10 - Predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk apelirao je u srijedu u Europskom parlamentu na europske čelnike da njegovoj zemlji daju kandidatski status na svom predstojećem samitu.

“Ukrajina zaslužuje status kandidata za članstvo u EU-u. Važno nam je da dobijemo tu poruku od EU-a na samitu 24. lipnja, a ako je ne bude, bit će to prešutna poruka odobravanja (ruskom predsjedniku) Vladimiru Putinu”, rekao je Stefančuk.

Stefančuk se u emotivnom govoru u srijedu obratio zastupnicima Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici u Strasbourgu. Zahvalio je Europskoj uniji na svemu što je dosad učinila za Ukrajinu, a posebno je pohvalio predsjednicu Parlamenta Robertu Metsolu, koja je posjetila Kijev, dok je ukrajinska prijestolnica bila izložena ruskim napadima.

Zastupnici su pozdravili njegov govor ustajanjem i dugotrajnim pljeskom.

Stefančuk je istaknuo da će se Ukrajina nastaviti boriti i pobijediti u brutalnom ratu koji joj nametnuo ruski predsjednik Putin, dodajući da je to istodobno i borba za demokraciju, pravdu i pravedni međunarodni poredak, demokratske vrijednosti i načela. Istaknuo je da su u Ukrajini svjesni da je status kandidata za članstvo tek početak na dugom putu prema Europskoj uniji, ali da bi to bila snažna simbolična potvrda da njegova zemlja pripada europskoj obitelji.


11:59 -   Čelnici europskih institucija osudili su u srijedu u Europskom parlamentu u Strasbourgu rusko “hladno, bešćutno i proračunato” korištenje hrane kao oružja.

“To je hladna, bešćutna i proračunata opsada (ruskog predsjednika Vladimira) Putina nekih od najranjivijih zemalja u svijetu. Hrana je postala dio arsenala terora koji koristi Kremlj”, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u raspravi u Europskom parlamentu.


11:51 - Više od 1000 ukrajinskih boraca iz čeličane Azovstal koji su se predali nakon pada Mariupulja su prebačeni u Rusiju gdje će biti ispitani, tvrde ruski državni mediji.  Podsjećamo, brojni ruski političari traže da se njih ne tretira kao ratne zarobljenike te je bilo prijedloga za smrtnom kaznom.


11:42 - Ukrajinska dužnosnica Tamila Tasheva tvrdi da se oko 600 ljudi "drži kao taoce" u "sobama opremljenim kao komore za mučenje" i objektima za "istražni zatvor" u regiji Herson koju je okupirala Rusija, piše CNN.

Tasheva tvrdi da se polovica od 600 navodnih taoca nalazi "u zgradi regionalne državne uprave u Hersonu, u istražnom zatvoru i u strukovnoj školi br. 17 u gradu Heničesku"


11:27 -  Ruski dužnosnik rekao je da je plan čim prije aneksirati regiju Herson.

"Uključivanje regije Herson u Rusku Federaciju bit će punopravno, slično pridruživanju Krima", rekao je Sergej Kirijenko, prvi zamjenik šefa moskovske administracije, citiran je u izvješću koje je distribuirao ruski zastupnik Igor Kastjukevič, piše BBC.


11:16 -  Norveška je Ukrajini isporučila 22 samohodne haubice tipa M109 uz opremu, rezervne dijelove i streljivo, piše u srijedu dpa.

"Razvoj rata u Ukrajini sada sugerira da je potrebno donirati i teže topništvo i sustave naoružanja", rekao je u srijedu norveški ministar obrane Bjørn Arild Gram.  Norveška je također trenirala ukrajinske vojnike u Njemačkoj o korištenju sustava, navodi se u priopćenju.

Zbog sigurnosnih razloga isporuka nije unaprijed obznanjena, kazao je ministar.


10:43 - Rusi tvrde da su oborili dva zrakoplova MiG-29 i helikopter Mi-8 u regiji Nikolajev te 11 bespilotnih letjelica. 

Također kažu da su "visokoprecizne zračne rakete u regiji Harkiv pogodile tvornicu u čijim se radionicama vršio popravak i restauracija tenkova i drugih oklopnih vozila oružanih snaga Ukrajine".

Tvrde da su tijekom noći prouzročili najmanje 480 žrtava.


10:02 - Ukrajinske snage možda će se morati povući na bolje utvrđene položaje iz Sjevjerodonecka, ključnog grada na istoku Ukrajine koji se neprekidno bombardira, ali neće predati grad, rekao je u srijedu regionalni guverner.

"Borbe i dalje traju i nitko neće predati grad čak i ako se naša vojska bude morala povući na bolje utvrđene položaje. To ne znači da netko odustaje od grada - nitko neće odustati ni od čega. Ali je moguće da će se morati povući", rekao je.

Ukrajina očekuje da će Rusija dodatno ojačati bombardiranja Sjevjerodonecka i pokrenuti veliku ofenzivu, rekao je Hajdaj.

Britansko ministarstvo obrane u svojem jutarnjem izvješću u srijedu objavilo je da se ukrajinske snage "drže" u istočnom gradu Sjeverodonecku unatoč napadima ruskih snaga iz triju smjerova, prenio je BBC. Malo je vjerojatno da je proteklog dana ijedna od strana ondje zauzela važniji teritorij, dodalo je ministarstvo.

Dok su ruske snage svoje napade usredotočile na istočnu regiju Donbasa, drugdje ostaju u "defenzivi".


9:30 - Ruska novinska agencija TASS izvještava o izjavi ruskog veleposlanstva u SAD-u u kojoj je kritizirao američku isporuku oružja i opreme u Ukrajinu, tvrdeći da je to neodgovorno.

- Bidenova administracija također pokazuje neodgovornost u vezi s prijenosom dalekometnih topničkih sustava u Ukrajinu. Glavni rizik je eskalacija sukoba ako oružane snage Ukrajine koriste ove sustave za napad na teritorij Ruske Federacije. To je puno nepredvidivih posljedica. Osim toga, Washington ignorira očitu prijetnju stavljanja modernog visokopreciznog oružja u ruke radikalnih nacionalista, terorista i razbojničkih formacija ne samo na teritoriju Ukrajine već i u inozemstvu - piše u izjavi. 


9:03 - Serhiy Haidai, guverner Luhanska, objavio je da "nitko neće predati Sjevjerodoneck". 

Na Telegramu piše da se u regionalnom centru Luhanska vode najžešće borbe. "U Sjevjerodonecku se vode žestoke borbe, naši branitelji se bore za svaki pedalj grada", napisao je. 

U svojoj posljednjoj poruci tvrdi da Rusi “ne kontroliraju rutu Lysychansk-Bakhmut, već snažno pucaju. Ne koristimo ovu cestu, preopasna je.”

- Planovi rasista se nisu promijenili, oni žele zauzeti Sjevjerodoneck do 10. lipnja. Sve rasističke snage su bačene u ovo. Osim toga, orci ponovno planiraju prijeći rijeku Severski Donec kako bi stvorili mostobran za ofenzivu - napisao je.


8:35 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da "jednostavno ne vidi preduvjete za okončanje rata" u intervjuu za Financial Times. Pobjeda bi značila obnavljanje cijelog teritorija Ukrajine, uključujući Krim - koji je pripojen Rusiji 2014. - i područja pod kontrolom separatista, sugerirao je.

"Moramo postići potpunu deokupaciju cijelog našeg teritorija", rekao je Zelenski videolinkom na događaju koji su u utorak organizirale novine.

Većina promatrača u Kijevu sada očekuje da će se rat nastaviti tijekom ljeta barem do kraja godine.


7:46 - Prema posljednjem ukrajinskom vojnom izvješću, Ukrajina se uspješno bori protiv Rusa u Sjevjerodonecku. 

- Naši ratnici su uspješno obuzdali napad na grad Severodonjeck, borba je u tijeku - stoji u izvješću. 

Pokušaj zauzimanja obližnjih gradova Toškivka i Ustinivka također je bio neuspješan, tvrdi glavni stožer oružanih snaga Ukrajine.

U gradu je ostalo između 10.000 i 11.000 civila.


6:49 - Pred nama je najteža zima od neovisnosti, rekao je u svom noćnom obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Dodao je kako se Ukrajina suočava s "problemima kupnje dovoljne količine plina za sezonu grijanja, akumulacije ugljena i proizvodnje električne energije", a elektrane oštećene ili uništene u ruskim napadima treba popraviti. 

- U sadašnjoj situaciji zbog pojačane agresije, ovo će doista biti najteža zima svih godina neovisnosti - rekao je.


6:15 - Ukrajina će pokrenuti "knjigu krvnika", sustav prikupljanja dokaza o ratnim zločinima za koje Kijev tvrdi da su počinjeni tijekom ruske okupacije, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski. Ukrajinski tužitelji tvrde da su zabilježili više od 12.000 ratnih zločina za koje je osumnjičeno više od 600 osoba otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače.

"Sljedećeg tjedna bit će pokrenuta posebna publikacija, 'Knjiga krvnika', sustav kojim će se prikupljati podaci o ratnim zločinima, zločincima iz ruske vojske", rekao je Zelenski u video poruci.

Napomenuo je da će to biti ključni element u njegovu zahtjevu da se pozove na odgovornost ruske vojnike koji su, kako navode ukrajinske vlasti, počinili ubojstva, silovanja i pljačke.

"To su konkretne činjenice o konkretnim pojedincima krivim za konkretne okrutne zločine protiv Ukrajinaca", rekao je Zelenski navodeći kijevsko predgrađe Buču, gdje su, kako tvrde istražitelji, pronađeni dokazi o masovnim smaknućima. Rusija tvrdi da je učinila sve kako bi izbjegla gađanje civila u "posebnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini. Ruski dužnosnici odbacili su snimke događaja u Buči kao "laž" ukrajinskih vlasti nakon što su ruske snage napustile taj grad krajem ožujka.


6:00 - Više od 1000 ukrajinskih vojnika koji su se predali u gradu Mariupolju prebačeni su u Rusiju radi istrage, izvijestila je agencija Tass navodeći izvor iz policije. Bude li potvrđena, vijest bi mogla narušiti već ionako teške mirovne pregovore između dviju strana.

Kijev traži da mu se u sklopu razmjene zatvorenika preda svih 2000 branitelja iz Azovstalja, no zastupnici u ruskom parlamentu tražili su da se nekima od tih vojnika sudi.

"Više od tisuću osoba iz Azovstalja prebačeno je u Rusiju. Njima se bave tijela za provedbu zakona", rekao je izvor, kako je prenio Tass. Izvor nije naveo pojedinosti o tome što bi moglo uslijediti, ali je rekao da će još ukrajinskih zarobljenika biti poslano u Rusiju.


5:47 - Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je 1,49 milijardi dolara dodatne financijske pomoći Ukrajini, kao pomoć za isplatu plaća državnih službenika i socijalnih radnika. Uz novi iznos ukupna financijska pomoć Svjetske banke Kijevu prelazi četiri milijarde dolara.

Svjetska banka odobrila je 8. ožujka pomoć u iznosu od tri milijarde, uz trenutačnu isplatu od 489 milijuna dolara, te su od tada isplaćene gotovo dvije milijarde dolara, navela je Svjetska banka u priopćenju. Najnovije financiranje za Ukrajinu omogućeno je jamstvima Velike Britanije, Nizozemske, Litve i Latvije.

"Projekti Svjetske banke u Ukrajini omogućavaju poboljšanje rada javnih službi u području poput opskrbe vodom, dezinfekcije, grijanja, opskrbe električnom energijom, energetske efikasnosti, prometnica, socijalne zaštite, obrazovanja i zdravstva", ističe Svjetska banka u priopćenju.

Održavanje tih temeljnih službi nužno je za sprječavanje dodatnoga pogoršanja životnih uvjeta i siromaštva u Ukrajini, izjavio je direktor Svjetske banke za Istočnu Europu Arup Banerji. Napomenuo je i da će omogućavanje funkcioniranja vlade biti "temelj svake obnove".

Ključne riječi

Komentara 238

DU
Deleted user
12:09 08.06.2022.

Citam ovdje dosta postova,komentara i misljenja ljudi koja me podsjecaju na onu,za neke davnu,za neke nedozivljenu 1991u u Hrvatskoj. Iza sugestija poput,'ma Zelensky se trebao samo predati,nebi bilo unistenih gradova i ljudskih zrtava' i slicne filantropske,pacifisticke ideje stoje osobe za koje je pojam domoljublje,patriotizam nepoznat pojam. To su kreature koje putuju do Pariza,Rima,Madrida,uzivaju u povijesti i modernom zivotu zapadnjaka,i,kojeg li paradoxa,istovremeno pljuju po zapadom svijetu i zapadnoj kulturi. Zive po modelu zapadnog 'way of life' a mrze ga. Ali,vratimo se na predaju.Kada su nasi gradovi Zadar,Sibenik i Dubrovnik gorili,i tada su takvi govorili isto.Agresiju nebi sprijecili i da smo odmah bacili rucnik u ring,to treba svakom biti jasno jer slijedila bi agresija na osjecaj Hrvatstva koji nosis u sebi. Da smo to ucinili,Hrvatske danas nebi bilo,a na Hrvate bi se i danas vrsila druga vrsta agresije,ubijanje osjecaja pripadnosti svom narodu,respekt i svjesnost onoga sto si. Nase tradicije bi bile unistene,nasa povijest bi bila iskrivljena,nas jezik bi zamro. Zato razumijem Ukrajince,ne prijeti im neko radikalno rjesenje ala Medvjedov,dakle fizicko istrebljenje,ali prijeti im gubitak vlastitog identiteta.

Avatar @promatrač
@promatrač
07:24 08.06.2022.

Nego što bi sa navodnim bio-laboratorijima i NATO časnicima koje su Rusi "otkrili i zarobili"? Izgleda ništa od toga nije bilo istina.

AR
admin_ruski_placenik_8
14:48 19.06.2022.

Na svim portalima ima proruskih botova, ali VL je jedinstveni primjer u Hrvatskoj gdje administrator djeluje u korist Rusije i masovno briše proukrajinske komentare.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije