Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reforma pravosuđa

Ukidaju sud koji je rješavao spise i iz Makedonije i Srbije

prpic02
kristina štedul fabac/pixsell
25.08.2010.
u 08:17

- Danas Vahid Halilhodžić u Dinamu zarađuje koliko i svi suci svih šest sudova koje žele ukinuti, a suce, baš kao i Vahu, financira država, tvrdi Frane Prpić.

Ukidanje Trgovačkog suda u Karlovcu potez je koji se ničim ne može opravdati. Karlovac kao gospodarsko sjedište od osnutka ima tradiciju gospodarskog sudovanja, koja seže još u Vojnu krajinu. Na tim temeljima Trgovački je sud radio besprijekorno i u bivšoj državi, kao i u gospodarski teškim godinama rata i poraća, pa bi ukidanje takve institucije bilo štetno, mišljenje je Frane Prpića, nekadašnjeg predsjednika Trgovačkog suda u Karlovcu. Prpić je dugo godina bio autoritet u trgovačkom sudovanju i znatno izvan granica Karlovačke županije, a mnogi ga smatraju jednim od najboljih karlovačkih sudaca uopće.

 Najekspeditivniji

 – Nekadašnji Privredni sud pokrivao je, uz Karlovac, i područje Vrbovskog, Jastrebarskog i Topuskog, a u novije vrijeme i cijelu Ličko-senjsku županiju. No, bez obzira na to, mnogi su i iz udaljenijih krajeva ugovarali nadležnost u Karlovcu. Razlog je vrlo jednostavan, jer smo bili jedini sud koji je ročište zakazivao u roku od osam dana. Tako smo često znali rješavati sporove iz Makedonije, Vojvodine ili Srbije. Osim što smo bili najekspeditivniji, imali smo i najsređeniji registar – prisjeća se Prpić.

U vrijeme kad je on bio predsjednik Suda zaposlena je većina djelatnika koji su još i danas tamo. Prpić smatra da je riječ o iznimno kvalitetnim sucima koji nisu otišli u odvjetnike ili bilježnike, iako se na tim pozicijama znatno više zarađuje. No, usprkos tome, reformom pravosuđa i smanjivanjem broja zaposlenika upravo bi oni mogli ostati bez posla.

 Smanjenje zaposlenih

 – Ukidanje Suda upitan je potez koji ne nosi ništa osim možda smanjenja broja zaposlenih. Ukoliko je to pravi problem, rješavati ga treba postupno, odlaskom starijih u mirovinu. Ne radi se ni o kakvim velikim uštedama. Pa, Vahid Halilhodžić danas u Dinamu zarađuje koliko je godišnja plaća svih sudaca svih šest sudova koji se planiraju ukinuti. Nije to pravedno, pogotovo ako se uzme u obzir da su svi oni financirani od države. Suci iz proračuna, a Dinamo iz blagajne Grada Zagreba – slikovit je Frane Prpić.

Utjecaj politike

Dok se u Karlovcu predviđa njegovo ukidanje, Trgovački sud u Zadru trebao bi nastaviti raditi. Zato mnogi smatraju da je utjecaj tamošnjih političara znatno jači od karlovačkih.  

– Nisam protiv da Zadar ima Trgovački sud, jer se nalazi na dobroj lokaciji, u centru iznimno značajnog gospodarskog područja. No, i Karlovac ima još i više razloga za opstanak. Politika je vjerojatno i u svemu tome imala prste. Osobno nisam siguran koliko su naši političaru pokušavali i jesu li uspjeli braniti intererse ovog grada i opstanka Trgovačkog suda – zaključuje Frane Prpić.

Komentara 4

VI
Vito
08:41 25.08.2010.

Najekspeditivniji – Nekadašnji Privredni sud pokrivao je, uz Karlovac, i područje Vrbovskog, Jastrebarskog i Topuskog, a u novije vrijeme i cijelu Ličko-senjsku županiju. Utjecaj politike Dok se u Karlovcu predviđa njegovo ukidanje, Trgovački sud u Zadru trebao bi nastaviti raditi.. Zato mnogi smatraju da je utjecaj tamošnjih političara znatno jači od karlovačkih. Ma nemoj mi govoriti... Tko vlada Krlovcem, a tko Likom i Zadrom. Kakav utjecaj politike? Utjecaj kriminalaca pod krinkom politike. Kome je u interesu imati neučinkovite suce? I to još u trgovanju, registriranju pljačkaša i njihovih praonica novca?

MA
Macaktom
11:06 25.08.2010.

ukidaju se samo sudovi koji dobro rade svoj posao dok ostaju oni sa zaostatcima od kad kada više desetaka godina u skladu sa politikom vlade

KR
kreont
09:16 26.08.2010.

Politika i sudtsvo u \"normalnim\" razvijenim zemljama su odvojene institucije. Kod nas je politika sve, dioničar, dionički posrednik, upravitelj hotelima, aerodroma, najbolji poslodavac, štit za sve grijehove itd...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije