Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reagiranje Stjepe Bartulice:

Ukazao sam na zablude komunizma i nove ideološke prijetnje woke. Je li to srljanje?

Zagreb:  Konferencija za medije o posljedicama COVID pandemije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
19.05.2023.
u 10:00

"Riječ je o tipičnom pokušaju prikazivanja nekog događaja (konferencije CPAC) ili mene osobno u negativnom svijetlu koristeći nečije sudjelovanje kao glavni argument.", navodi Bartulica

Međunarodni tajnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica reagirao je na kolumnu "Ne srljajte u Budimpeštu kao guske u maglu, ili kao Bartulica na CPAC" Tomislava Krasneca objavljenu 17. svibnja.

"Riječ je o tipičnom pokušaju prikazivanja nekog događaja (konferencije CPAC) ili mene osobno u negativnom svijetlu koristeći nečije sudjelovanje kao glavni argument. Naime, autor postavlja pitanje da li mi je bilo neugodno nastupati nakon što je izvjesni Jovan Palalić, zastupnik iz Srbije, bio na istoj pozornici. Naslov ovog uvodnog dijela konferencije je bio "No Woke Zone", odnosno rasprava o progresivnoj woke ideologiji koja se nameće zapadnim zemljama, pa i Hrvatskoj. Nije se govorilo o odnosima u ovom dijelu svijeta niti o ratu u Ukrajini. Iskoristio sam priliku da ukažem na teške zablude raspalog komunizma kao i zablude nove ideološke prijetnje pod nazivom woke.

Zanimljiva je briga kolumnista Krasneca o tome što je prava suverenistička politika i kako bi se trebala Hrvatska postaviti prema Srbiji. Naime, već dulje vrijeme javno se zalažem da trebamo uvjetovati ulazak Srbije u EU isplatom ratne odštete kao i prihvaćanjem odgovornosti za počinjene zločine u Domovinskom ratu. Najbolji je model pomirenja između Francuske i Njemačke nakon Drugog svjetskog rata, kada je Njemačka prihvatila svoju odgovornost te isplatila odštetu žrtvama. Isto vrijedi za Srbiju. Vučićev SNS je pridruženi član grupacije EPP, tako da često sudjeluje zajedno s Plenkovićem na raznim sastancima. Je li to možda razlog da bude hrvatskom premijeru neugodno? Budući da Srbija namjerno destabilizira zemlje u svom susjedstvu, trebala bi biti posljednja u redu za ulazak u EU. Pretpostavljam da se kolumnist slaže s tim. Je li možda sporno što hrvatska vlada ovisi o Pupovčevu SDSS-u, koji i dalje relativizira odgovornost Srbije za masovne zločine počinjene u ime 'velike Srbije'? Hrvatski porezni obveznici financiraju huškački tjednik Novosti koji se obračunava s ideološkim protivnicima i potiče napetosti u hrvatskom društvu. Je li to doprinosi duhu pomirenja?

POVEZANI ČLANCI:

Trebam se osvrnuti i na tumačenje mojih izjava o odnosima između Hrvatske i Mađarske. Podsjećam da je bivši HDZ-ov premijer Sanader u zatvoru zbog dokazane korupcije u prodaji Ine MOL-u, pa se može zaključiti i da hrvatska strana nije posve nevina u ovoj aferi. Ili Krasnec misli da se to ne smije primijetiti? Općenito se može reći da su hrvatske elite zakazale u tranzicijskim procesima jer su glavnu riječ imali bivši komunisti koji su besramno iskoristili svoje povlaštene pozicije u privatizaciji poduzeća. Pokazalo se da komuniste itekako zanima privatno vlasništvo. Orbánova Mađarska boluje od sličnih bolesti kao i Hrvatska tako da se politika i tamo previše miješa u gospodarska kretanja. Kao i kod nas na snazi je oblik "ortačkog kapitalizma" (crony capitalism). Međutim, Orbánov glavni "grijeh" jest da pruža otpor elitama u Bruxellesu i brani obiteljske vrijednosti i kršćanski identitet mađarskog naroda. Taj stav je neprihvatljiv sekularistima koji vode EU, pa traže načina da kazne tu nepodobnu zemlju članicu. Ali nacionalni suverenitet podrazumijeva da svaka zemlja ima pravo braniti svoje specifične interese te da može imati vlastitu ljestvicu prioriteta koja se razlikuje od one koju nameće Bruxelles. Orbán služi Mađarskoj, ne Europskoj komisiji. Kamo sreće da Plenković može prepoznati kad neki prioritet EK nije nužno naš prioritet. Nametanje kontroverzne Istanbulske konvencije, kao i prerano uvođenje zajedničke valute eura upućuje da nije u stanju procijeniti što je zaista u našem nacionalnom interesu. Ne mogu se oteti dojmu da je Plenković ovo proveo kako bi uljepšao svoj životopis, potreban za neku buduću sinekuru izvan Lijepe Naše.

Tijekom nedavnog pohoda Mađarskoj (nadam se da mu Krasnec ne zamjera) papa Franjo je koristio sintagmu 'ideološka kolonizacija' kako bi opisao pokušaj nametanja nove antikršćanske antropologije u Mađarskoj, ali i drugim zemljama. Papa izražava zabrinutost zbog potkopavanja kršćanskog morala u ime LGBTQI+ agende i ohrabruje Mađarsku da ustraje u obrani kršćanskih vrijednosti. Ovdje moram primijetiti da su hrvatski mediji odlučili ignorirati ove papine riječi. Želim biti posve jasan: velika se bitka vodi za definiranje europskih vrijednosti, a Hrvatska jest dio te bitke. Zalažem se da je kršćanstvo, kao i tumačenje ljudske naravi u svjetlu evanđelja, sastavni dio našeg identiteta i da se ta istina treba ustrajno braniti. Tzv. demokršćanske političke opcije su u tome zakazale i zato je Orbán napustio EPP. Činjenica da tamo ima mjesta za Vučića sve govori o toj grupaciji čija glavna svrha danas jest vršenje moći radi nje same."

>>VIDEO Gradonačelnik Tomašević prokomentirao podijeljene otkaze na Svetom Duhu

Komentara 1

Avatar Striborski
Striborski
13:27 04.06.2023.

Stipe Bartulica ... je l' to onaj koji se hvalio Uskrsnim doručkom kod Bidena? Ljevica u Hrvata je muha bez glave, ali niti desnica, konzervativci ili kako god se nazivali nisu bolji. Pa tko danas gura i podržava woke i nameće taj narativ u Europu negoli Biden i ekipa iza njega? A ljudi, svega se nagledah, a i još ću se nažalost nagledati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije