Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija ministra

Uhićenja u Zambiji: MVEP nije sudjelovao ni u kakvom postupku posvojenja djece

Zagreb: Gordan Grlić Radman dao je izjavu za medije nakon sjednice Vlade RH
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
31.12.2022.
u 15:51

Ministar vanjskih i poslova Gordan Grlić Radman rekao je da hrvatske vlasti istražuju slučaj posvajanja djece iz DR Konga zbog čega su u zatvoru u Zambiji završila četiri para iz Hrvatske, te da je osnovana i radna skupina koja se bavi tim slučajem.

Ministarstvo vanjskih poslova, odnosno hrvatsko veleposlanstvo u Južnoj Africi koje pokriva Zambiju, nije sudjelovalo u postupku izdavanja dokumenata niti u bilo kojem drugom postupku posvojenja kongoanske djece zbog kojih su uhićeni hrvatski državljani u Zambiji, izjavio je u subotu ministar vanjskih i poslova Gordan Grlić Radman.

Rekao je da hrvatske vlasti istražuju slučaj posvajanja djece iz DR Konga zbog čega su u zatvoru u Zambiji završila četiri para iz Hrvatske, te da je osnovana i radna skupina koja se bavi tim slučajem.

Osmero hrvatskih državljana nalazi se u pritvoru u Zambiji zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne kongoanske djece.

Video - Čestitka Andreja Plenkovića: 'Štitit ćemo svakog hrvatskog građanina, biti čvrst oslonac gospodarstvu te Hrvatsku i dalje voditi prema boljitku'

 

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je u petak kako su djeca iz Konga, koju su u Zambiji posvojila četiri hrvatska para naknadno uhićena zbog sumnje u trgovanje ljudima, imala hrvatske dokumente.

"MVEP, odnosno naše veleposlanstvo u Južnoj Africi, niti je sudjelovalo u građanskom postupku izdavanja dokumenata niti je sudjelovalo u bilo kakvom postupku posvojenja djece", istaknuo je Grlić Radman u izjavi novinarima na zagrebačkoj špici na Silvestrovo.

Kazao je da ne može iznijeti druge informacije vezano uz optužnicu jer je istraga tamošnjih vlasti još u tijeku, te da se pritvorenim Hrvatima pruža konzularna pomoć.

Grlić Radman je izrazio sućut u povodu smrti umirovljenog pape Benedikta XVI. Rekao je da je papa emeritus jako volio Hrvatsku koju je posjetio 2011. i tada je zagovarao njezin ulazak u EU.

Video - Tko je bio veliki Joseph Ratzinger? Iščupao se iz ralja nacizma, postao vodeći teolog i sam sebe umirovio kao papu

 

Posljednjeg dana ove godine ministar je komentirao i predsjednika Zorana Milanovića rekavši kako valjda jedini od europskih čelnika "nije bio u Ukrajini, nije nazvao predsjednika Ukrajine, nije nikada javno osudio agresiju Rusije na Ukrajin".

Poželio mu je da u Novoj godini bude konstruktivan a ne kao u ovoj "destruktivan".

Komentara 7

LI
Liberalčić
17:21 31.12.2022.

Nazovite "postupak" pravim izrazom. Ne radi se o posvajanju nego trgovanju djecom.

DU
Deleted user
17:26 31.12.2022.

Čemu se krije sve?To su sve bliski prijatelji Mile Kekina,njegove supruge,Raukarice,Benčićke i Tetejca..Daj nemojte nas više farbati

LO
Lolita3
17:38 31.12.2022.

"MVEP, odnosno naše veleposlanstvo u Južnoj Africi, niti je sudjelovalo u građanskom postupku izdavanja dokumenata niti je sudjelovalo u bilo kakvom postupku posvojenja djece", istaknuo je Grlić Radman u izjavi... Lukava izjava nema što. Kao da je jedino veleposlanstvo u u Juž. Africi moglo izdati dokumente? Što je sa Zagrebom? Ako su već dulje vrijeme trgovali sa djecom, to je već uhodani biznis i sigurno su upetljani veliki novci i velike glavešine. Sad su osnovali i Povjerenstvo da uništi sve kompromitirajuće tragove. Uzdam se u Zambijsko pravosuđe, u naše ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije