Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čelnici Podravke na ispitivanju u USKOK-u i čitanju optužbe nisu priznali krivnju

Uhićenim menadžerima istražni zatvor u trajanju od trideset dana

marinac
Foto: Anto Magzan/VLM
1/3
Autori: Senka Knežević/VLM, Ivanka Toma
22.10.2009.
u 01:32

Zavjet šutnje: šestorica osumnjičenika za malverzacije dionicama Podravke odlučila su se braniti šutnjom i za jučerašnjeg ispitivanja.

Sudac istrage policijske i USKOK-ove akcije Menadžer Krešimir Devčić odredio je sinoć šestorici osumnjičenih za malverzacije dionicama Podravke jednomjesečni istražni zatvor. Svoju je odluku potkrijepio tvrdnjom da postoji opasnost da bi osumnjičenici mogli utjecati na svjedoke, uništiti postojeću dokumentaciju koju istražitelji još trebaju pribaviti, ali i počiniti kazneno djelo za koje se sumnjiče.

Istraga im nije smetala
– Utvrđeno je da su osumnjičeni, unatoč policijskoj istrazi koja je već otpočela u Podravki, nastavili svoje nezakonite radnje u toj tvrtki – kazao je sudac Krešimir Devčić. Dodao je da odvjetnici šestorke imaju rok od tri dana za žalbu o određivanju istražnog zatvora njihovim klijentima.

Odvjetnici bivšeg predsjednika uprave Podravke Darka Marinca, njezina sadašnjeg predsjednika Zdravka Šestaka, članova uprave Saše Romca i Josipa Pavlovića te suvlasnika varaždinske Fime Milana Horvata, koja je za račun Podravkinih menadžera novcem tvrtke kupovala dionice, kao i Srđana Mladinića, vlasnika splitskog SMS-a, preko čijeg je računa novac za dionice transferiran, nisu bili iznenađeni odlukom suca.

– Uložit ćemo žalbu te moramo dobiti uvid u spis. Nemoguće je obranu sastavljati na temelju kaznene prijave. Njome se osumnjičeni terete za sumnjiva poslovanja Podravke unatrag posljednje tri godine. Inzistirat ćemo da se utvrdi poslovanje tvrtke u duljem razdoblju – kazao je odvjetnik Zdravka Šestaka Mate Matić.

Milan Horvat i Srđan Mladinić, kao i ostali osumnjičeni, za jučerašnjeg ispitivanja u USKOK-u šutjeli su. Navodnu najavu D. Marinca da će progovoriti o ulozi potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u namjeri o vlasničkom preuzimanju Podravke oštro je demantirao njegov odvjetnik Ante Madunić.

– Ni Marinac ni itko iz njegove obitelji ili branitelja nije nikada nikome rekao kako on planira nekoga “otkucati” ili da je to učinio – rekao je odvjetnik Madunić. Marinčev drugi branitelj Veljko Miljević dodao je da se njihov klijent osjeća dobro.

– Kako netko može očekivati da se osoba izjasni o krivnji nakon što joj je punih sat vremena čitano što joj se stavlja na teret? – pridružio se Miljević demantiju. I jučer je cijeli slučaj bio u fazi koja prethodi formalnoj istrazi, pa obrana nije imala na raspolaganju detalje kojima se tereti menadžment Podravke.

Dvadeset tomova papira
Braniteljima je na uvid dan materijal na temelju kojega su osumnjičenici bili zadržani u pritvoru te osnovna informacija za što ih se tereti. Dokumentacija pribavljena tijekom kriminalističke obrade slučaja trgovanja dionicama Podravke sadrži barem dvadesetak tomova materijala koji poslagani na podu zauzimaju najmanje od dva do tri četvorna metra.

U njoj prevladavaju papiri s podacima o financijskim transakcijama koje su proteklih godina išle kroz račune Podravke, a u protekla dva mjeseca krim-obrade pribavljala su ih tri tužitelja USKOK-a i sedmorica kriminalista.

Ključne riječi

Komentara 57

DO
doktorica
07:46 22.10.2009.

samo neka šute,ali imovinu im treba zapljeniti pa će i te kako progovoriti.

Avatar stravaxx
stravaxx
08:46 22.10.2009.

neka novinari pronađu marinčevog zaštitnika i politiku koja ga je dovela tamo i instruirala. nemojte ljudi srat o nečem što ne znate. banda lopovska.

IB
Ivana Brkić Ćubela
06:47 22.10.2009.

Uzmimo za primer recimo jako bolesnog Sanadera::::i njegovu kolekciju satova !! Svaki jedan sat je remek delo za sebe !! pocev od njegove cene pa neobicne price vezana za svakog od njih... dali firma jos uvek postoji ili je propalaa dali je to bio zadnji exemplar cak stovise dali se radi o Unikatu !!! kao kod markica ...slicno pod kojim uslovima je sat kupljen koje sve tehnicke mogucnosti poseduje taj sat stanje sata potraznja tavih satova na trzistu umetnina i kao krunsko pitanje ostaje uvek ono zadnje koliko kosta jedna takva masinica sada i nakon 20 godina ??? Ono glavno pitanje niko nije nazalost postavio ... a odakle vam taj sitnis mister Prezident za ove silne igracke???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije