Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je Šaka?

Uhićeni Vinko Šaka trenirao je klince i vozio mercedese

saka
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/3
12.06.2010.
u 19:30

Šaka je i vrlo spretan tip. Igrao je nogomet u Kašini, a onda i u 2. austrijskoj ligi. I onamo je došao na vrlo zanimljiv način.

Samo me ništa nemoj pitati o Šaki, ja ti ništa ne znam - takve odgovore dobit ćete zapitate li bilo koga o Vinku Šaki. Njegovi ga prijatelji više ne poznaju, više nisu prijatelji, tek su slučajno koji put popili kavu. A to slučajno, to je trajalo godinama. No, u strahu su velike oči i sad svi negiraju prijateljstvo s čovjekom koji je osumnjičen da je namještao utakmice 1. hrvatske nogometne lige. Zbog toga je i uhićen i postao je dio ‘NK Remetinec’, jedna od 21 osobe koje su završile s druge strane rešetaka. Krive ili prave, pokazat će istražni proces. A Šaka je navodno jedan od glavnih vođa i organizatora tih kriminalnih radnji.

I to je razlog zbog kojeg čak ni lokalni žicar u lokalu blizu Maksimira ne želi čuti o Šaki. One koji ga manje poznaju, koji su doista samo znanci, neugodno je iznenenadilo Šakino uhićenje. Jer, riječ je o vrlo pristojnu čovjeku koji je uz nogometne krugove desetljećima. Putovao je na utakmice Dinama i reprezentacije, domaće utakmice plavih nerijetko je gledao iz novinarske lože.

Dobar trkač i konobar

– Nije ovo gledljivo, pa i Kruno bi si trebao priznati da mu momčad ne igra dobro – rekao nam je na kraju ovog prvenstva koje je ispalo djelomice namješteno po Uskoku jedan od glavnih ljudi za to namještanje.

Šaka je i vrlo spretan tip. Igrao je nogomet u Kašini, a onda i u 2. austrijskoj ligi. I onamo je došao na vrlo zanimljiv način. Pojavio se u Spittalu na probi. Šaka je kao igrač bio poznat kao veliki trkač, puno bolji nego tehničar. I to ga je ‘prodalo’ Austrijancima. – Uzeli su ga a da nije loptu ni taknuo. Na prvom treningu je bilo trčanje, i to uzbrdo, a Šaka je bio uvjerljivo prvi i odmah su ga uzeli – kazao nam je jedan njegov poznavatelj.

Od prvog novca koje je tamo zaradio kupio je polovni “mercedes”. I ta mu je marka automobila postala zaštitni znak, stalno je vozio “mercedese”. Nikad velike, jako skupe modele, uglavnom C-klasu, automobil primjeren solidno stojećoj europskoj srednjoj klasi. I sad kad je uhićen svi se pitaju odakle mu novac i za takve automobile, teško da je mogao tako dobro zarađivati trenirajući klince u Slogi Gredelju ili prije toga u Dubravi.

Šaka je radio i kao konobar, i po Zagrebu, ali i široj okolici. Pa su tako veterani Dinama jednom ostali šokirani kad im je piće na autocesti Zagreb - Slavonski Brod poslužio njihov poznanik Šaka.

Do Dinama pa van


No, spretan čovjek nije se dugo bavio tim poslom; nekim čudom postao je instruktor saveza, počeo je trenirati klince, pa tako i dogurao do Dinama. Vodio je limače i ušao u povijest, u prvih sedam kola prvenstva njegovi klinci (od osam do deset godina starosti) imali su sedam pobjeda, uz gol razliku 50:0.

– I ne samo to, u 16 utakmica, službenih i prijateljskih, sve smo pobijedili uz gol razliku 123:3 – hvalio nam se prije mnogo godina Šaka, koji je tada u momčadi imao Vedrana Ćorluku, i današnjeg igrača Hajduka Maria Maloču. Kasnije je trenirao i generaciju u kojoj su bili Ćorluka, Modrić, Čale, sve današnji reprezentativci. No, neki od trenera u današnjoj plavoj školi na spomen Šake samo odmahuju rukom. Šaka je bio prijatelj i s obitelji Kranjčar. Malog Niku trenirao je u Dinamu kad su se Kranjčari vratili iz Austrije. Niko mu je u ruke došao i 2005., kad je udaljen iz prve momčadi, pa je Šaka trenirao kažnjenike koji nisu pristali na manji ugovor, uz Kranjčara tu su bili Dalibor Poldrugač i Danijel Hrman. Bio je blizak i s talijanskim trenerom Neviom Scalom, koji u Šakin rodni kraj (Košutarica pored Jasenovca) dolazi u lov.

Iz Dinama je otišao u jednoj od Mamićevih ‘čistki’ omladinske škole.

Dobro upućeni kažu da je među prvim kladiteljima u Hrvatskoj, čim su se pojavile. Tada mu je baza bila u zagrebačkoj Rapskoj ulici. Slučajno ili ne, nedaleko od mjesta ubojstva Dine Pokrovca.

Komentara 5

AN
Andreeejjj
01:20 13.06.2010.

Koji su to prijatelji, koji se srame ŠAKE odjednom? To i nisu prijatelji, zar nije tako? Pa pola HRV NL je nanjesteno, pa i hrvatski funkcioneri rade to - laziraju utakmice i uzimaju veliki novac! malo unazad, na HRV TV pricali su nogometni eksperti sa Srebricem na celu: \"U HRVATSKOJ NEMA NAMESTANJKI\"!?!? Kako mozete biti toliko naivni i pokvareni, jer se sve predobro zna! Veliki pozdrav Vinku Šaki!

OB
-obrisani-
12:06 13.06.2010.

izgleda da je šaka lumen od trenera sudeći po rezultatima,a to što se čovjek snašao i imao dobro ideju ne treba ga hapsiti i suditi već treba zatvoriti sve kladionice koje omogučuju takav nazovimo kriminal

Avatar gnjuss
gnjuss
09:07 13.06.2010.

ništa od ovoga ne bi bilo otkriveno,da nas EU ne pritišće da sredimo korupciju.Tko zna koliko bi godina još ovo namještanje trajalo,i tko zna gdje nas sve još pljačkaju i varaju... Nadam se samo da će EU još jače pritisnuti,paa da zgnječimo još neke,malo veće buhe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije