Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama u Kninu

Uhićeni aktivisti Živog zida koji su pokušali spriječiti nasilnu deložaciju

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/8
27.06.2014.
u 15:29

Deložaciji zakaznoj za 12 sati suprotstavili su se aktivisti Živog zida i građani

U tijeku je pokušaj deložacije obitelji Mišković iz Knina jer je prema presudi suda Dragan Mišković dužan plaćati alimentaciju navodno izvanbračnoj kćeri. Udruga Živi zid objavila je kako je na temelju pregleda za utvrđivanje očinstva sud  u Sarajevu utvrdio da su šanse da je upravo on otac 60 posto, a poslije su objavili da je vjerojatnost 87 posto. DNK analiza nije napravljena jer je tada, krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, nije bilo.

Deložaciji zakazanoj za 12 sati suprotstavili su se aktivisti Živog zida i građani. Na njihovoj Facebook stranici objavljeno da je policija provela nasilje nad starcima i djecom te da je jednom čovjeku pozlilo. Privedene su 23 osobe u dobi od 14 do 42 godine. Policija navodi da su privedene osobe sprečavale sudskog ovršitelja u provođenju službene radnje. Navode i da je policija primijenila najblaži oblik prisile te da je jednoj 27-godišnjakinji kojoj na tijelu nije bilo vidljivih ozljeda pružema hitna medicinska pomoć na njezin zahtjev. Svi privedeni dobit će prekršajne naloge zbog remećenja javnog reda i mira.

 – Neviđeno policijsko nasilje nad starcima i djecom, jednom čovjeku je pozlilo – tvrde iz Živog zida koji je objavio da su aktivisti pohapšeni i utrpani u marice.

 – Trenutno smo u pat-poziciji, nitko ne zna kako će se situacija odviti. Mi se nadamo još jednoj pobjedi – objavili su iz Živog zida na Facebooku.

Sve je počelo u Travniku (BiH) 1985., kada je Gordana Lovrenović tužila Dragana Miškovića da je otac njezine kćeri Žakline Lovrenović.

Tada nije bilo DNK analize pa je zaključak donesen samo na temelju vizualnog pregleda. Iako je Mišković sve vrijeme tvrdio da nije otac djeteta i naknadno tražio DNK analizu kako bi to i dokazao, njezina pravna zastupnica je to odbila i na račun neisplaćene alimentacije pokrenula ovrhu nad nekretninom u kojoj živi bračni par Mišković sa svoje šestero djece.

Situacija u kojoj postoji realna mogućnost da Mišković nije otac njezina djeteta prema tvrdnjama Udruge "lako bi se mogla razriješiti DNK analizom te ovom prilikom želimo ukazati na suludost Obiteljskog zakona koji dozvoljava da se nekoga proglasi ocem iako on to nije."

 – Čak i u slučaju da Dragan Mišković jest otac Žakline Lovrenović, postavljamo pitanje – kakav je to zakon koji šestero djece ostavlja bez krova nad glavom kako bi jednom omogućio prisilnu naplatu alimentacije ovrhom roditeljevog doma – pitaju se članovi udruge Živi zid.

Udruga smatra da Obiteljski zakon ne štiti djecu "tim više što Dragan Mišković živi od socijalne pomoći, odnosno nema posla i mogućnosti da svojoj obitelji omogući novi krov nad glavom".

>> Brat ga pokušao izbaciti iz kuće, deložaciju spriječio Živi zid

Komentara 26

RE
reborn
15:39 27.06.2014.

Kao što je dužnost roditelja da skrbe o svojoj djeci, tako je i dužnost djece skrbiti o svojim roditeljima. U ovom slučaju je dijete staro barem 29 godina (vjerojatno i više), te - ako je zaista Miškovićevo dijete - s obzirom na njegova primanja ona (dijete) bi trebala financijski pomoći njemu, a ne da živi od socijalne pomoći i na teret ostalih članova njegove obitelji. A čak ni osnovna činjenica o nečijem roditeljstvu nije utvrđena sa dovoljnom sigurnošću iako za to ne postoje tehničke (već samo pravne) prepreke. Ali izgleda da su kod nas paradoksalne situacije kao ova i te kako moguće, kad se pisanjem novog obiteljskog zakona bave osobe koje nisu dorasle tom poslu.

KA
kafka
16:36 27.06.2014.

Opasnim pravnim glupostima ui RH nikad kraja.

KA
kafka
16:39 27.06.2014.

Kad je zakon i njegova provedba takva ljudima preostaje uzeti pravdu u svoje ruke. I eto nam anarhije i bezakonja uzrokovanog lošim zakonima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije