Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločin

Uhićen radi zlostavljanja ratnih zarobljenika u logorima Begejci, Stajićevo i Sremska Mitrovica

Privođenje osumnjičenih za napad u Uzdolju u policijsku postaju u Šibeniku
Duško Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
02.07.2021.
u 13:32

Zlostavljanju te intenzivnoj boli i patnji kao i poniženjima bila su izložena najmanje šestorica zarobljenika prethodno zarobljenih na području Vukovara, od kojih je jedan, tada 33-godišnjak, 1992. godine u logoru Sremska Mitrovica i preminuo

Iz MUP-a RH izvijestili su kako je danas dovršeno kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

"Osnovano se sumnja da je osumnjičeni od početka listopada 1991. do kolovoza 1992., tada kao 19-godišnji pripadnik paravojnih formacija i čuvar u logorima u Begejcima, Stajićevu i Sremskoj Mitrovici (Srbija), zajedno s drugim osobama grubo fizički i psihički zlostavljao zarobljene branitelje i civile, protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima te kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima", navode iz MUP-a.

Zlostavljanju te intenzivnoj boli i patnji kao i poniženjima bila su izložena najmanje šestorica zarobljenika prethodno zarobljenih na području Vukovara, od kojih je jedan, tada 33-godišnjak, 1992. godine u logoru Sremska Mitrovica i preminuo. Tijekom kriminalističkog istraživanja obavljeni su razgovori i prikupljena saznanja od većeg broja osoba.

"Osumnjičeni je tijekom jutra 1. srpnja uhićen na području Vukovarsko-srijemske županije, a nakon provedenog kriminalističkog istraživanja u petak, 2. srpnja, predan je pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela “Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Za navedeno kazneno djelo predviđena je kazna zatvora do 20 godina", stoji u priopćenju MUP-a RH. 

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar FrancJunior
FrancJunior
13:53 02.07.2021.

Mnogi ratni zlocinci sa hrvatskim i srbijanskim drzavljanstvom vam se jos setaju pred nosom, a po Srbiji, Austriji, Italiji i Njemackom vam se smiju!

MI
Mislav28
13:48 02.07.2021.

Šta Pupavac kaže ?

Avatar OEF - Adminov neuspjeh br. 241
OEF - Adminov neuspjeh br. 241
13:39 02.07.2021.

30 godina vam šeće pred nosom i sad ste se sjetili...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije