Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Uhićen fizičar u CERN-u zbog veza s teroristima

cern
Cern
09.10.2009.
u 17:58

Europska organizacija za nuklearnu fiziku odmah je rekla da uhićeni nije bio izravno uključen u rad instituta, nego je bio zaposlenik vanjskog instituta s kojim CERN ima ugovor o analizama.

PARIZ/ŽENEVA – Jednog od 7000 fizičara u golemom europskom nuklearnom institutu CERN uhitila je francuska policija pod sumnjom da je održavao veze s alžirskim terorističkim organizacijama, objavilo je francusko ministarstvo unutarnjih poslova.

Nisu objavili podatke o njegovu identitetu. Europska organizacija za nuklearnu fiziku odmah je rekla da uhićeni nije bio izravno uključen u rad instituta, nego je bio zaposlenik vanjskog instituta s kojim CERN ima ugovor o analizama.

Radio je na detektoru LHCb, najmanjem od četiriju velikih detektora na Velikom sudarivaču hadrona, golemom akceleratoru čija kružna cijev duga 27 kilometara prelazi iz Švicarske u Francusku.

Uhićenje se vremenski podudara s ponovnim pokretanjem golemog i skupog pokusa nakon što je, samo deset dana od prvoga pokretanja, akcelerator oštećen lanjskoga rujna zbog tehničke greške.

Novi instrument građen je 25 godina s namjenom da se u pokusima dokuči kako se ponašao materijalni svijet u prvom trenutku velikog praska.

Ključne riječi

Komentara 11

RA
rakun235
22:25 09.10.2009.

tartufic pa niko ne govori ovdje o tvom dupetu,hahaha

BT
bili-tartuf
18:14 09.10.2009.

ako cémo napraviti u CERNu Crnu skulju,...\"e onda je samo nasá i nedamo je nikome\",...istina da bi i Alkajdi jako odgovaralo, da more prjetiti sa \"crnom-skuljon\"...

BT
bili-tartuf
23:32 09.10.2009.

objasnjenje za nasé senilne- komentatore :..super-tehnologija se najprije koristi za Vojne-svrhe,..a , nakon 20-30 godina se komercijalizira za civile...,!! dugi puta van nacrtam sa vodenim-bojcama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije