Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Četvorica pravomoćno osuđena

Ugurali ga u toalet ćelije, cijelog obrijali i silovali

10.02.2015., Lepoglava - Kaznionica u Lepoglavi je ustrojbena jedinica Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosudja, koja obavlja poslove od opceg interesa za Republiku Hrvatsku, cija nadleznost je utvrdjena Zakonom o izvrsavanju kazne zatvora.  Pho
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
17.09.2015.
u 19:00

Sve se događalo koncem 2013., a u zlodjelu su sudjelovala petorica zatvorenika

Pritvorenik u zatvoru u Osijeku plakao je, zapomagao i molio svoje sustanare u ćeliji da ga prestanu silovati. Nisu se dali smesti, trojica su se najokrutnije iživljavala na njemu u toaletu ćelije, četvrti je stajao na vratima kao "osiguranje", a peti je, po optužnici, sve osmislio i zapovjedio.

Šutio zbog srama

Zvjerstvo u osječkom zatvoru odigravalo se od 18. studenog do 4. prosinca 2013., navečer pred spavanje. Žrtva, inače mlađi muškarac s poteškoćama u razvoju, šutjela je o svemu zbog srama i straha, a nije ništa rekla ni upravitelju zatvora koji ju je u nekoliko navrata zvao na razgovor i pokušavao izvući informacije.

Pravomoćno su nedavno, stoga, osuđeni 40-godišnji "nalogodavac" na pet godina zatvora te trojica izvršitelja, 21-godišnjak je "zaradio" četiri godine iza rešetaka, 22-godišnjak dvije te 24-godišnjak dvije i pol godine zatvora. Vrhovni je sud ukinuo jedino presudu 30-godišnjaku koji je stajao na vratima jer je, stava su, upitno je li time i on sudjelovao u silovanju. Tridesetogodišnjak je inače, nepravomoćno bio osuđen na tri godine zatvora.

Sudilo im se za spolne radnje izjednačene sa spolnim odnošajem.

Prema optužnici, trojica muškaraca u dobi od 21, 22 i 24 godine, teretili su se da su žrtvu ugurali u toalet, a na vrata je stao 30-godišnjak čiji je zadatak bio zastrašivati žrtvu. Žrtvu su svukli do gola te su mu obrijali cijelo tijelo. Odgurivao ih je, ali trojicu nije mogao nadvladati. Uslijedila je tortura kakvu smo navikli gledati samo u američkim filmovima, a zlostavljali su ga, među ostalim, metlom i sapunima. Dok su se iživljavali, imali su u rukama pornografske časopise.

Inače, u ćeliji koju su dijelili zlostavljači i žrtva tih su večeri "ležala" ukupno desetorica pritvorenika.

Svi ga se plašili

– Nisam nikome ništa naredio, nisam uopće vidio da je netko nekoga zlostavljao. Gadi mi se pomisao da bi to netko uopće mogao raditi. Tereti me svjedok koji mi je ukrao cigarete pa sam mu opalio tri šamara – branio se 40-godišnjak. Više je puta osuđivan, u ratu je par puta ranjavan, ali i odlikovan te boluje od PTSP-a. Svjedoci ga opisuju kao "šefa sobe kojeg su se svi plašili". Sve poriču i 21-godišnjak, kao i 30-godišnjak kojem će se ponovno suditi. Posljednji je, inače, nedavno nepravomoćno proglašen krivim zbog krijumčarenje droge. Preostala su dvojica, pak, ispričala što se, u njihovoj verziji, događalo u ćeliji strave. Čim je žrtva "doselila" u sobu, čulo se na sudu, postala je meta.

– Tjerali su ga da jede banane, limun natopljen solju, kavu na žlice i sodu bikarbonu, tukli su ga – ispričao je 22-godišnjak.

– Na tabletama sam, pomišljao sam na suicid. Nisam to htio učiniti, ali sam se plašio za sebe. Za oštećenika se govorilo da je navodno pipkao malodobno dijete – tvrdio je, pak, 24-godišnjak. Pravosudne policajce na zlostavljanje je upozorio zatvorenik koji je želio ostati anoniman, no žrtva je sve poricala, hvaleći sustanare kako su "dobri dečki". Upravo je to policajcima bio "znak za uzbunu".

>> Osumnjičen za silovanje i bludničenje nad nećakinjama i prijateljicom kćeri

>> Silovao djevojčicu koja je išla posuditi novac

Komentara 25

Avatar AlenkaBratušek
AlenkaBratušek
20:03 17.09.2015.

Pazi samo...ima 40 godina i bio je u ratu a boluje od PTSPA-a!U kojem ratu je on to bio!Ako je rat zvanično počeo 1991 koliko godina je onda ovaj krkan imao!Strava možda imajoš i penziju!

BJ
Bjelovar112
21:27 17.09.2015.

kako cuvari nisu culi zapomaganje ?

Avatar superhik74
superhik74
19:53 17.09.2015.

Toalet celija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije