Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Udruga onkoloških bolesnika nezadovoljna prijedlogom zdravstvene reforme

19.11.2008.
u 12:35

Udruga oboljelih i liječenih od malignih bolesti "Za novi dan" nezadovoljna je prijedlogom zdravstvene reforme jer nije jasno gdje su onkološki pacijenti i kakve koristi dobivaju u toj reformi.

- U Hrvatskoj onkološka služba ni danas, 2008. godine, nije razvijena do potrebne i poželjne razine, a građani oboljeli od malignih tumora uvijek su na marginama stvarne društvene brige - ističe u otvorenom pismu predsjednica udruge "Za novi dan" Katarina Katavić.

Prijedlog reforme, ističe ona, bavi se samo plaćanjem u zdravstvu, dok stvarne probleme ne dira.

U pismu se navodi kako u Hrvatskoj nema dovoljno resursa za liječenje raka: dovoljno kvalitetnih odjela i uređaja za radioterapiju, dovoljno liječnika onkologa i novaca za lijekove, nema institucija za davanje drugog mišljenja te ustanova za njegu kroničnih i teških bolesnika s rakom koji zahtijevaju trajnu skrb.

Veliki broj oboljelih, njih preko 60 posto, već danas je moguće potpuno izliječiti no stopa smrtnosti je vrlo visoka, a posebice bolesnika s rijetkim tumorima.

Problematično je dobivanje odobrenja za skupe lijekove, cijene lijekova su visoke te nedostaje kvalitetna zdravstvena skrb koja iziskuje rad multidisciplinarnog tima.

- U našoj zemlji još uvijek ne postoji referalni centar za rijetke tumore u kojem bi ova kategorija oboljelih zaista mogla dobiti šansu za najkvalitetnije liječenje - ističe se u pismu.

Zdravstveno je osoblje, smatraju u udruzi, u sukobu interesa u statusu službenika Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje, koje plaća liječenje i ujedno poziva na štednju, dok istodobno ne postoji stručna organizacija na državnoj razini koja bi štitila prava bolesnika, pa time i prava liječnika da propišu optimalnu terapiju, bez autocenzure i posljedica.

- Političari putem medija poručuju da je u hrvatskome zdravstvu, pa time i u onkologiji, sve idilično, da svega ima, te da su zdravstveni djelatnici krivi bolesnicima ako slučajno nečeg nema (npr. kreveta, odobrenja za lijekove, čekanje na radioterapiju), ali vrlo rado se pojavljuju u minornim dobrotvornim kampanjama u svrhu samopromocije - ističe u pismu gđa Katavić.


Koalicija udruga u zdravstvu o reformi nakon rasprave
Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ), koja okuplja 40-ak udruga pacijenata, priopćila je danas da će konačni sud i svoje primjedbe na prijedlog zdravstvene reforme izreći nakon što provedu raspravu među svojim članicama te ostalim zainteresiranim organizacijama civilnog društva i građanima.

Prijedlog reforme jučer im je u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi predstavio državni tajnik Dražen Jurković,

U priopćenju se navodi da će rasprave organizirati u suradnji s gradskim i županijskim uredima za zdravstvo. Predstavnici Ministarstva zdravstva bit će pozvani da daju pregled osnovnih strukturalnih i financijskih promjena koje građanima donosi prijedlog zdravstvene reforme.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije