Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREVARA KLIJENATA

Udruga Franak traži smjenu Adrovića zbog afere s leasingom: 'Sve je znao i odobrio'

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
26.10.2021.
u 12:31

Poručuju da leasing kuće duguju klijentima 700 milijuna kuna, o čemu je Večernji list prvi izvijestio, a banke potrošačima i poduzećima ukupno 30 milijardi kuna zbog ugovaranja nepoštenih kamata u svim kreditima bez obzira na valutu i zbog nepoštene valutne klauzule CHF

Udruga Franak pozvala je Hrvatsku udrugu banaka da smijeni svog direktora Zdenka Adrovića i da pomogne DORH-u u provođenju izvida kako bi se sankcioniralo nezakonito postupanje odgovornih osoba u slučaju RBA Leasinga. HNB i Vladu također pozivaju da svojim mehanizmima zaštite potrošača dovedu zaštitu hrvatskih potrošača na razinu koju predviđa Direktiva 93/13.

- Ta direktiva predviđa da se u slučaju ugovaranja nepoštenih ugovornih odredaba te odredbe moraju ukloniti iz ugovora, a vjerovnik mora vratiti sve što je neosnovano stekao na temelju takvih odredaba. Svaka država ima pravo zakonima to regulirati, što je potvrdila i Europska komisija – kažu u UF-u.

Poručuju da leasing kuće duguju klijentima 700 milijuna kuna, o čemu je Večernji list prvi izvijestio, a banke potrošačima i poduzećima ukupno 30 milijardi kuna zbog ugovaranja nepoštenih kamata u svim kreditima bez obzira na valutu i zbog nepoštene valutne klauzule CHF.

- U zadnje vrijeme u javnosti se prestao pojavljivati omiljeni direktor HUB-a Zdenko Adrović koji "je sve znao i odobrio" u vezi s leasing ugovorima RBA Leasinga. Vjerujemo da je to zbog toga jer ima važnijeg posla s DORH-om koji je dužan pokrenuti postupke i procesuirati odgovorne osobe za nesmiljenu pljačku građana i poduzeća koju su počinile banke i njihova leasing društva. Bilo bi zanimljivo čuti HUB-ov stav u trenutku kada je njihov direktor jedna od odgovornih osoba za kaznena djela – poručuju iz Udruge Franak.

Ističu da bi rado upitali Adrovića je li i on sudjelovao u podjeli klijenata na "glupe i pametne" dok je bio predsjednik Uprave RBA banke.

- Jasno nam je da će svaki sljedeći dan koji Adrović bude proveo na čelnom mjestu HUB-a značiti da se banke nisu nimalo promijenile niti to namjeravaju, pa će i dalje smišljati načine kako pljačkati građane, kao što to čine prešutnim prekoračenjima te besmislenim i basnoslovnim naknadama – zaključuju u UF-u.

Prozivaju i HNB-u za koji kažu da situaciju mirno promatra i u javnim izjavama tvrdi da "nezakonito ponašanje treba sankcionirati", kao i Ministarstvo financija čiji čelnik poziva građane da prijave nepravilnosti.

- To je uvreda zdravom razumu nakon pljačke sa švicarskim frankom, kad postoji pravomoćna presuda kojom je osuđeno osam banaka zbog nezakonita ponašanja i unatoč tome građani sami moraju tužiti za obeštećenje, umjesto da je Vlada RH zakonom regulirala navedenu situaciju koja se tiče 125.000 oštećenih građana – kažu u UF-u.

 

Ključne riječi

Komentara 2

GE
Germanicus
20:07 26.10.2021.

Čudan čovjek

AL
AlojzVjekoslav
12:57 26.10.2021.

Masonski ološ ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije